BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,76
ALTIN 2.495,55
HABER /  GÜNCEL

Suriye gizli silah kullanmış olabilir!

Suriye tarafından düşürülen Türk jetine ilişkin Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı “mühimmat izine rastlanmadığı” açıklaması tartışma yarattı.

Abone ol

Suriye tarafından düşürülen Türk jetine ilişkin Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı “mühimmat izine rastlanmadığı” açıklaması tartışma yarattı.

AK Parti İstanbul Milletvekili, emekli Hava Tümgeneral Şirin Ünal, Genelkurmay Başkanlığı’ndan gelen son açıklamaları Star Gazetesi'ne değerlendirdi : 

Düşse telsiz teması olurdu

“Halen çıkarılmayan parçalar var ve doğru bir değerlendirme için biraz daha beklenmeli. Ancak ihtimallere bakarsak şunları söyleyebiliriz: Uçak arıza dolayısıyla düşseydi, radarla telsiz teması vardı, ‘acil durum’ bildirebilirdi. Uçağa hakim olamayan pilotlar fırlatma koltuğuyla atlayabilirlerdi. Böyle bir emare yok. Motorundan vurulsa da yine koltukla ayrılma imkanları vardı. Ayrıca radarlarımız tarafından da görülürdü. Uçak kendiliğinden düşerek parçalansa, parçaların bu kadar geniş bir alana yayılması imkansız. 100-200 metreye kadar dağılmalıydı. Uçağın bulunduğu yer 8.6 mil açıkta. 12.6 milde vurulduğu düşünüldüğünde 2-3 millik bir alana parçalar dağılmış. Bu da ancak uçağın havada infilak etmesiyle olur. Uçak Suriye’nin açıkladığı gibi uçaksavarla düşürülmüş olamaz. 1-2 kilometre menzilli uçaksavarların bu uzaklıktaki bir uçağı vurması mümkün değil. Bu durumda Suriye, deşifre etmek istemediği bir füzesini kullanmış olabilir ve ‘uçaksavarla vurdum’ diyebilir.”

Rusya ihtimali düşünülemez

“Bölgede bulunan bir Rus gemisinden ateş edilmiş olabileceği ihtimalini aklıma bile getirmem. Rusya’nın NATO’yla ilişkileri de birçok NATO üyesi ülkeden çok daha iyidir. Bir sürü Rus bürokrat alt komisyonlar düzeyinde NATO’da etkindir. Bir Rus gemi komutanının böyle bir şeye kalkışması dahi söz konusu olamaz.”