BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,55
ALTIN 2.492,44
HABER /  RAMAZAN

Bomba iddia! Türkiye fazla oruç tutuyor

İddianın sahibi ünlü ilahiyat Profesörü Abdulaziz Bayındır. 'Orucu gecenin ortasına çektiler' diyen Bayındır, fazla oruç tutturulduğu iddiasında.

Abone ol

İNTERNETHABER - Türk halkına fazladan oruç mu tutturuluyor? Profesör Abdulaziz Bayındır yine tartışmanın fitilini ateşledi. Bayındır'a göre hatalı takvim nedeniyle oruca erken başlanıyor. Diyanet'in hesabı nedeniyle Türkiye 1 saat 19 dakika fazladan oruç tutuyor.

Milliyet'te Ramazan sayfası hazırlamaya başlayan İlahiyatçı Bayındır, "Seher vakti ve sabah namazı ikiye bölüneceğine tamamı sabah namazı ve imsak vakti yapılınca oruç gecenin ortasına çekildi" iddiasında bulundu.

1 SAAT 19 DAKİKA FAZLA ORUÇ TUTUYOR

Takvim yapanlar, ayet ve hadislere uymadıkları için bu günlerde oruca çok erken başlanmaktadır. Mesela Ramazan’ın ilk günü olan 9 Temmuz 2013’te Diyanet Takvimine göre oruca 03.35’te başlanırken bizim hazırladığımız Süleymaniye Vakfı takvimine göre 4.54’te başlanmaktadır. Arada tam bir saat 19 dakika fark vardır.

İMSAK DA YATSI DA YANLIŞ MI?

Bayındır'ın iddiasına göre takvim hazırlayanların yaptığı büyük hataların kurbanıyız. Sadece oruca başlama saatimiz değil yatsı namazı saati de yanlış.

ORUÇ ERKENE ALINDI?

İddiasını şöyle izah ediyor;

"Takvim hazırlayanlar büyük hatalara neden oldular. Akşamın alacakaranlığını akşam ve yatsı vakti olarak ikiye böleceklerine sadece akşam namazının vakti yaptılar ve yatsıyı gecenin ortasına kaydırdılar. Sabahın alacakaranlığını da seher vakti yani fecr-i kazib ve sabah namazı vakti olarak ikiye böleceklerine tamamını sabah namazı ve imsak vakti yapıp orucu ve namazı gecenin ortasına çektiler. Böylece fecr-i kazib ve seher vakti kayboldu. Oruç çok erkene alındı. İnsanlara uyku ve dinlenme vakti bırakılmadı."

GERÇEK SAHUR VAKTİ BU MU?
Seher Vakti (Fecr-i Kâzib):
Arapçada seher, gündüzün ilk ışıklarının gecenin karanlığına karışmasına denir. Süleymaniye Camii’nin bahçesinden seher vaktinin (fecr-i kâzib) sonu. Allah’ın elçisi şöyle demiştir:

-“Yiyin, için; yukarı tırmanarak yayılan aydınlık sizi etkilemesin; enine yayılan kızıllığı görünceye kadar yiyin, için.” (Ebu Davud, vakt’us-sahûr, hadis no 2348)

KUR'AN'DAKİ VAKİT TANIMI

Konuyla ilgili âyet de şöyledir:
-“Fecrden (kızıllık tarafından) kara çizgi ak çizgiden sizce tam ayırt edilinceye kadar yiyin, için.”(Bakara 2/187)

Seher vakti, Güneş ufkun 18 derece altına gelince başlar. Uzak yıldızlar kaybolur. Astronomlar gözlemi bırakırlar. Bu saatte sahur yemeği yenir. Güneşin doğu ufkuna -9 derece yaklaşınca sabah namazı vakti girer ve oruç yasakları başlar.