BIST 9.916
DOLAR 32,48
EURO 34,90
ALTIN 2.430,82
HABER /  GÜNCEL

Boğaziçi Üniversitesine girme şansınız var

Ama maalesef sadece 'üniversite mezunu kamyon şöförleri' bu işe müracaat edebilir:

Abone ol

Türkiye'de yaşanan işsizlik sorununa çarpıcı örnek bir ÖSYM'den geldi. KPSS 2010'da sınavı kazanan bir şanslı üniversite mezunu için kadro hazır! Üstelik Boğaziçi Üniversitesi'nde. Ancak, bu kadro üniversitelerden mezun olup iş bulamayanlar açısından hayli üzücü. Çünkü, açık bulunan kadro KAMYON ŞOFÖRLÜĞÜ için...

Türkiye’nin işsizlik problemi, ÖSYM tarafından açıklanan, “Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına Yerleştirme Tercih Kılavuzu”ndaki bir ilan ile yürekleri burktu. Cumhuriyet gazetesinden Barkın Şık'ın haberine göre, Boğaziçi Üniversitesi, üniversite mezunu E sınıfı ehliyete sahip kamyon - otobüs şoförü arıyor. Herhangi bir alanda lisans diploması şartı aranan şoförlük kadrosu için kaç kişinin başvurada bulunacağı merakla bekleniyor. Açık kadronun bir başka özelliği de, kamyon şoförlüğü için üniversite mezununun kadın ya da erkek olma şartı aranmaması. Şimdi gözler Boğaziçi Üniversitesi'nde açılan bu kadro için kaç kişinin başvuracağında.

TÜİK’in Hanehalkı İşgücü Araştırması’na göre, “iş aramayıp da çalışmaya hazır olanlar” da dahil, Türkiye’de 4 milyon 803 bin kişi işsiz. Bunların içinden iş arayan 2 milyon 901 bin kişinin 5’te biri gençlerden oluşuyor.

İşsizlerin yüzde 31’i eş-dost vasıtasıyla iş arıyor. İşsizlerin yüzde 86.9’u (2 milyon 522 bin kişi) daha önce bir işte istihdam edildiler. Daha önce bir işte çalışmış olan işsizlerin yüzde 50.6’sı hizmetler, yüzde 20.9’u sanayi, yüzde 17.3’ü inşaat, yüzde 8.1’i tarım sektöründe çalıştılar, yüzde 3.2’si ise 8 yıldan önce işinden ayrıldı.

İŞSİZLERİN ÇOĞUNLUĞU GENÇ

TÜİK araştırmasına göre, Ekim 2010 döneminde 2 milyon 59 bin kişi işe yeni başladı veya iş değiştirdi. Bunun toplam istihdam içindeki oranı yüzde 9 olarak belirlendi, işe yeni başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 28.5’i 25-34 yaş grubunda yer aldı.

Söz konusu dönemde işe başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 18.9’u sanayi, yüzde 36.9’u hizmetler, yüzde 20.4’ü inşaat sektöründe, yüzde 23.8’i ise tarım sektöründe işe başladı. Mevcut işsizlerin yüzde 14.4’ünü (417 bin kişi) işten ayrılanlar oluşturdu.