BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP ikinci kozunu oynadı!

Adalet Komisyonu'nda CHP'li üyelerin istifa etmesine neden olan yargıda reform paketiyle ilgili tartışmalar alevlendi.

Abone ol

TBMM Adalet Komisyonu'nda CHP'li üyelerin istifa etmesine neden olan yargıda reform paketiyle ilgili tartışmalar alevlendi.

TBMM Adalet Komisyonu'nda hafta sonu görüşülen Yargıtay ve Danıştay'ın yapısındaki değişikliğe ilişkin tasarı CHP'li komisyon üyelerinin istifasına neden olmuştu. İstifa tartışmalarının yeni boyutu ise AK Partili üyelerini CHP'lilerin istifasına karşın tasarıyı komisyondan geçirmeleri.

AK Parti'liler tasarının Anayasa'ya uygun olarak komisyondan geçirildiğini savunurken, CHP tasarının geri çekilmesini aksi halde Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açacakları restini gösterdi.

AK Parti ise resti görmedi ve tasarının geri çekilmeyeceğini duyurdu.

CHP RESTİ ÇEKTİ

CHP Grup Başkanvekili  Akif Hamzaçebi, iktidar üyelerine yargıdaki düzenlemeleri içeren tasarının geri çekilmesi çağrısında bulundu. Tasarının geri çekilmemesi durumunda ise Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini açıkladı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Adalet Komisyonunu tümüyle boşaltmadıklarını, yeni üyeleri bildireceklerini söyledi.

Hamzaçebi, ''basınla sohbet toplantısında'', Danıştay ve Yargıtayda yeni daireler açılmasına ilişkin tasarının komisyondaki görüşmeleri sırasında ''antidemokratik, anayasa ve içtüzüğe aykırı'' tutum nedeniyle CHP'li üyelerin komisyondan çekildiklerini belirtti.

TRİBÜNE OYNUYORLAR

AK Parti kanadından CHP'nin istifa hamlesiyle ilgili yorum AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'dan geldi. Tasarının Anayasa'ya uygun şekilde komisyondan geçtiğini söyleyen Bozdağ, CHP'nin istifasını 'Tribüne, şova dönük bir hamle' olarak nitelendirdi.

"CHP'liler seçim öncesi 'istifayla bile engelleyemedik' demek için bu hamleyi yaptılır. Bu seçmenlere bile saygısızlıktır.  Yanlış kişilerle doğru iş yapılmaz. Tasarının geri çekilmesi sözkonusu değildir."

CHP'lilerin 'iktidarın amacı yüksek yargıda söz sahibi olmak' yönündeki iddilarını yalanlayan Bozdağ, "Bu bir iddia değil, iftiradır. Yargıtay'ın iş yükü artık altından kalkılamaz hale geldi. Hak kayıpları ortaya çıkmaktadır. Yargıya dönük her düzenlemeye karşı çıkıyorlar. Yargı kimsenin elinde değil. Yargı milletin yargısı. Bizim yapmaya çalıştığımız yargının hızlı ilermesini sağlamaktır" dedi.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ise CHP'li üyelerin Komisyondan çekilmesi konusunda, ''Doğruları, doğru zannettiği yanlışlarının tüm siyasal sorumluluğunun kendisine ait olduğunu'' belirtti. İyimaya, ''Demokrasi, hukuka saygı ve bağlılık konusunda hiç kimseden geride kalmayacak bir özenin içinde olduğunu'' vurguladı.

İyimaya “Demokrasi ve hukuka saygı ve bağlılık konusunda hiç kimseden geride kalmayacak bir özenin içinde bulunduğumu bilhassa vurgulamak istiyorum” dedi.