BIST 10.056
DOLAR 32,22
EURO 34,78
ALTIN 2.428,71
HABER /  GÜNCEL

Lahor'da 'dokunulmaz Amerikalı diplomat' gerilimi

Lahor'da iki kişinin ölümüyle ilgili olarak tutuklanan Amerikalı, ABD-Pakistan ilişkilerinde gerginliğe yol açtı.

Abone ol

Pakistan'daki Amerikan elçiliği, Lahor kentinde iki Pakistanlıyı öldürmekten suçlu bulunan Amerikan vatandaşının ''derhal sebest'' bırakılmasını talep ediyor.

Fakat İslamcı grupların önderliğinde düzenlenen ve ajanslara göre yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı yürüyüşün katılımcıları, Pakistan hükümetine yaptıkları çağrıda ABD'nin baskılarına karşı konulmasını ve sözkonusu Amerikalının yargılanmasını talep etti.

Elçilik, tutuklanan kişinin diplomat statüsünde olduğunu söyleyerek dokunulmazlığa sahip olduğunu söylüyor.

Amerikalı yetkililer, 27 Ocak tarihinde meydana gelen olayda, ''Amerikalı diplomatın motorsiklete binmiş silahlı iki kişiye karşı kendini savunma amaçlı hareket ettiğini'' iddia ediyor.

Kimliği Raymond Davis olarak açıklanan Amerikalı cuma günü iki kişinin cinayetinden sorumlu tutularak göz altına alınmıştı.

Lahor'da çıkarıldığı mahkemede Davis, kendini savunmak için silahını ateşlediğini söyledi.

Pakistan polisi ve görgü tanıklarının aktardığına göre diğer bir kişi, Davis'in yardımına gelen Amerikalı meslektaşlarının içinde bulunduğu otomobil tarafından ezilerek öldü.

Amerikan elçiliği, olay sırasında can kaybından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

''Tutuklanan kişi diplomatik pasaporta, ve Haziran 2012 tarihine kadar Pakistan vizesine sahiptir'' denilen elçilik açıklamasında, Viyana Sözleşmesi uyarınca diplomatlara tanınan dokunulmazlıktan faydalanması gerektiği belirtildi.

Lahor emniyet müdürü Aslam Tareen, Raymond Davis'in Amerikan konsolosluğunda ''güvenlik görevleri'' için çalıştığını söyleyerek, diplomatik dokunulmazlığı olmadığını dile getirdi.

Pakistan'da olayla ilgili ortaya atılan iddialar arasında, adı Raymond Davis olarak açıklanan kişinin bir CIA ajanı olabileceği ileri sürülüyor.