BIST 10.056
DOLAR 32,26
EURO 34,83
ALTIN 2.424,14
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Bahçeli yine yanlış hesap yaptı

'Bir tarafta AK Parti, bir tarafta CHP olacak ve yanlış hesapla MHP iktidar olacak' diyen Bahçeli’nin seçim beyannamesindeki kaynak hesabının toplamı da yanlış çıktı..

Abone ol

“Bir tarafta AK Parti, bir tarafta CHP olacak ve yanlış hesapla MHP iktidar olacak” diyen Bahçeli’nin seçim beyannamesindeki kaynak hesabının toplamı da yanlış çıktı

Antalya Kepez’de ilçe teşkilatını ziyaret eden Bahçeli, “12 Eylül’ü yapan zihniyet 1983’te siyasi yapılanma sürecini başlattığında iki partili bir siyasi parlamenter rejim ortaya koymuş, öncelikle sağı toplamak için milliyetçi demokrasi partisini, solu toplamak için de halkçı partiyi kurdurtmuştur. Fakat bir hesap hatasıyla ANAP iktidar olmuştur. Bir tarafta AK Parti, bir tarafta CHP olacak ve yanlış hesapla MHP iktidar olacaktır” açıklaması yaptı.

MHP liderinin yanlış hesapla iktidar olma düşüncesi önceki gün açıklanan seçim beyannamesine de yansıdı. Star Gazetesi'nin haberine göre 9 kaynaktan toplam 73 milyar 570 milyon liralık gelir sağlanacağını açıklayan MHP, kaynakların toplamını beyannamesine yanlış hesapla yansıtmıştı. Beyannamedeki toplamın 72.9 milyar lira olması gerekiyordu.

İKİ PARTİLİ SİYASETE TARİHİ ÖRNEK

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis’te iki siyasi partiyi görmek istediğine yönelik açıklamaları hakkında, “Sayın Başbakan 12 Eylül ara rejiminin siyasi düzenlemesine tarafkir bir yaklaşımla iki partili bir siyaset önermektedir. 12 Eylülü yapan zihniyet, 1983 yılında yeniden siyasi yapılanma sürecini başlattığında, iki partili bir siyasi parlamenter rejim düşüncesini ortaya koymuş. Sağı toplamak için Milliyetçi Demokrasi Partisini, solu toplamak için de Halkçı Partiyi kurdurtturmuş fakat bir hesap hatasıyla ANAP aradan çıkmış ve iktidar olmuştur. Şimdi eğer bu böyleyse tarih tekerrür edecekse, bir tarafta AK Parti, bir tarafta CHP, yanlış hesap sonucu MHP’nin iktidarı olacaktır Allah’ın izniyle” dedi.

660 milyon liralık toplama hatası

• MHP, seçim beyannamesinde vaatlerin kaynaklarını da açıkladı. Beyannamede, toplam 9 maddeden oluşan kaynağa yer verilerek, söz konusu kaynaklardan toplam 73 milyar 570 milyon liralık gelir sağlanacağı kaydedildi. 9 kaynaktan elde edilecek gelirlerin toplamasında 660 milyon liralık bir hata yapıldı. İşte kalem kalem o kaynaklar:

1-) Devlet harcamaları, mal ve hizmet alımları, yatırım ve vergi harcamaları ve transfer kalemlerinde yolsuzluk ve usulsüzlüklerin önlenerek yüzde on tasarruf ve etkinlik sağlanmasıyla 9,9 milyar lira kaynak sağlayacaktır.

2-) Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması sürecinde kayıt dışılıkta on puanlık azalma sağlamasının geliri 23 milyar lira olacaktır.

3-)  Kayıt dışı ücretli istihdamının yüzde yirmi beş oranında azaltılmasının getirisi yaklaşık 2,8 milyar liradır.

4-) Terörün etkin bir mücadeleyle en kısa sürede bitirilmesi sürecinde harcama ve gelir kayıplarının azaltılması 3 milyar lira kaynak getirecektir.

 5-) İç borçlanma faiz oranlarının ve dış borçlanmada risk priminin bir puan düşürülmesinin getirisi 5,1 milyar lira olacaktır.

6-)  Sağlık, sosyal güvenlik ve sosyal yardımlarda kayıp kaçağın önlenerek bu harcamalardan yüzde beş tasarruf sağlanması 3,5 milyar lira kaynak yaratacaktır.

7-) Kamu ihalelerinde yüzde bir pay alması yaklaşık 1 milyar lira getirecektir.

8-) Savunma harcamalarının bazı kalemlerinde yüzde beş tasarruf sağlanmasından 610 milyon lira gelir gelecektir.

9-) Yılda yüzde yedi büyümenin gelir getirisi olarak yaklaşık 24 milyar lira kaynak oluşacaktır.