BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,52
HABER /  DÜNYA

Blairden Lübnan yorumu

İngiltere Başbakanı Blair, Lübnan'da yaşanan gelişmelerin tam bir felaket olduğunu söyledi.

Abone ol

Irak Başbakanı Nuri El-Maliki ile yaptığı görüşme sonrasında düzenlediği basın toplantısında konuşan İngiltere Başbakanı Tony Blair, Lübnan'da yaşanan gelişmelerin tam bir felaket olduğunu söyledi.

Amerikan Başkanı Bush ile yapacağı görüşme öncesinde Londra'ya gelen Irak Başbakanı Nuri El- Maliki, öğle saatlerinde İngiltere Başbakanı Tony Blair'le görüştü. Görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan her iki lider, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri üzüntüyle karşıladıklarını belirttiler.

"İngiltere elinden geleni yapıyor ve yapmaya devam edecektir." diyen Tony Blair, "Birazcık insanlık değerinden anlıyanlar Ortadoğu'da olup bitenlerin bitmesini ister. Ama eğer bu olanlar durdurulacaksa bu her iki tarafta durdurulmalı, sadece bir tarafta değil." diye konuştu. İngiltere'nin ateşkes için bir barış planının bulunduğunu belirten Blair, ancak bunun uluslararası bir gücün bölgeye yerleştirilmesine bağlı olduğunu söyledi.

İsrail'in Lübnan'a saldırmasında İsrail ve Amerika Başkanı George Bush'u desteklediği için eleştirilen Tony Blair, "Ben Ortadoğu'da ölen vatandaşlara kayıtsız kalmıyorum, Orta Doğu'da sadece her iki tarafın birbirine saygı göstereceği bir durum olduğu sürece yapılacak olan ateşkesin bir faydası olur." dedi.

İngiltere'nin barışın sağlanması için elinden gelen herşeyi yaptığını ileri süren Tony Blair, "Bir kaç gündür, yaşanan gelişmelerde her iki tarafta olan düşmanlığın sona erdirilmesi için büyük gayret içerisindeyiz. Elimizde olan planlarımız da bu yöndeki çalışmaları kapsamaktadır." şeklinde konuştu. Ellerindeki planla ilgili detay veren Blair, "Bu plan her iki tarafın saldırıyı bırakması, esir alınan İsrail askerlerinin serbest bırakılması, ayrıca bölgeye 'tampon' vazifesi görecek uluslararası bir gücün yerleştirilmesini içeriyor. Bu plan, G8 zirvesinden bu yana üzerinde çalıştığımız bir plandır." şeklinde konuştu.

Irak Başbakanı Nuri El-Maliki ise, Lübnan'da başgösteren şiddetin bölgedeki diğer ülkelere sıçrayabileceği uyarısında bulundu. El-Maliki, "Orta Doğu'da yaşananlar, inanılmaz bir radikalizme neden olabilir. Bizim ve Iraklıların televizyonda gördükleri manzaralar, Irak'taki istikrarı yakalama yönünde yapılan çalışmalara yardımcı olmayacaktır." ifadesini kullandı.