BIST 10.324
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.406,80
HABER /  GÜNCEL

Ekmeğe zam geliyor

Türkiye Fırıncılar Konfederasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğe zam istedi

Abone ol

Türkiye Fırıncılar Konfederasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, fırıncı esnafının ekmek üretiminde kullanılan kaliteli unu Türkiye'de ucuza bulmakta zorluk çektiğini ve Tarım Bakanlığı gerekli hassasiyeti göstermediği takdirde ekmeğe zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Sakarya'da 3 kişinin vurulmasıyla ilgili olarak yaklaşık 8 ay cezaevinde kaldıktan sonra geçen hafta tahliye olan Türkiye Fırıncılar Konfederasyonu Genel Başkanı ve Adapazarı Fırıncılar Odası Başkanı Halil İbrahim Balcı, ilk basın toplantısında ekmeğe zam sinyali verdi. Balcı, düzenlediği basın toplantısında son dönemlerde ekmek üretimindeki maliyetlerin artış gösterdiğini belirtti.

Balcı, buğdayda bir standart kalite ve fiyat politikası olmadıkça fırıncı esnafının zam talebinin süreceğini kaydetti. Türkiye'de ekmek üretiminde kullanılan birinci sınıf kaliteli ekmek ununun bulunmasının, ekilen buğdayın kalitesindeki düşüklük nedeniyle neredeyse imkansızlaştığını ifade eden Balcı, "Ekmek üretimi için gerekli un Türkiye'de yok. Avrupa'dan eğer ucuza kaliteli un ithal edilmezse ekmek zammı kaçınılmaz olacak. Yaklaşık 3 yıldır fırıncı esnafıyla yaptığımız ortak çalışma neticesinde ekmeğe zam yapmamak için elimizden geleni yaptık. Yakaladığımız bu istikrarı bozmak istemiyoruz, fakat Tarım Bakanlığı bizlere ucuza kaliteli un imkanı sunmazsa bugüne kadar una gelen yüzde 25 zammı bizler de ekmeğe yansıtmak durumunda kalacağız" dedi.

Balcı, ekmeğin daha hijyenik şartlarda satılması için geliştirilen ''poşette ekmek'' uygulamasının vatandaşlar tarafından benimsenmediğini, fırıncı esnafının da poşette ekmek satmaktan kaçındığını belirtti. Balcı, "Bu davranışın en büyük sebebi 'sıcak ekmek yeme' alışkanlığı. Bizim geleneksel yemek yeme alışkanlığımız var. Ekmeği soframızda sıcak isteriz. Fırıncı sıcak ekmeği poşete koyamıyor. Koyacağı zamanda soğumasını bekliyor. Vatandaş fırına gelip sıcak ekmek istiyor, poşetteki ekmeğe el uzatmıyor" diye konuştu.

Belediyelerin ekmek üretmesini de eleştiren Balcı, belediyelerin ekmek üretmesinin yanlış bir uygulama olduğunu, vatandaşa ucuz ekmek temin etmek isteyen yerel yönetimlerin bu talebi fırıncı esnafının ortaklaşa olarak işlettikleri, Adapazarı'nda bir örneği olan Tünel Ekmek fırını gibi işletmelerden temin etmeleri gerektiğini savundu.