BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.436,60
HABER /  DÜNYA

Yunan basınından ŞOK İDDİA

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 32. yıldönümünde adada yaşananlara ilişkin şok iddialar

Abone ol

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 32. yıldönümünde adada yaşananlara ilişkin yeni bir araştırma yayınlandı. Yunan basınında yer alan araştırmada, o dönemde Kıbrıs Rum hükümetinde bakan olan şimdiki Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Başkanı Tasos Papadapulos'un, adadaki Türklerin hepsinin yok edilmesini istediği belirtiliyor.

Yunanistan'da yayınlanan Elefterotipia gazetesi sayfalarında, Rum gazeteci Makaryos Drusiottis imzasını taşıyan bir araştırmaya göre, 1964 yılında Rum çetelerin Kıbrıs'taki Türk köylerine yaptığı kanlı baskınlardan sonra Türkiye, Kıbrıs'a askeri bir operasyon düzenlemeye hazırlanırken, o dönemde bakanlık koltuğunda oturan ve adayı Yunanistan'a bağlamak için kurulmuş olan EOKA örgütünün yöneticilerinden olan bugününün GKRY Başkanı Tasos Papadapulos, Rum hükümeti adına ABD'ye bir mesaj gönderdi. Papadapulos mesajında, "Yaptığımız hesaplara göre Türk filosunun adaya kadar kat edeceği 75 dakikalık zaman içinde kendi savunmamızı sağlamak amacıyla adadaki bütün Türkleri temizlemeye kararlıyız.

Bunu gerçekleştirmek içim gerekli planlarımız ve olanaklarımız mevcuttur" diyordu. Araştırmaya göre Papadapulos, bundan üç yıl kadar sonra da benzer tehditlerde bulundu. Dönemin Yunan Kara Kuvvetleri Komutan'ının ifadelerine göre, bugünün Rum Yönetimi lideri, düzenlenen askeri şura toplantısında söz alarak, Türkiye'nin adaya bir harekat düzenlemesi halinde adadaki tüm Türklerin yok edilmesini önerdi.

Araştırmada, Yunan Parlementosu'nun Kıbrıs'ta Rumların yaşadıklarının ortaya çıkarılması amacıyla 1986-1988 yılları arasında "Kıbrıs Dosyası"nı açtığı da hatırlatılıyor. Ancak o güne kadar açıklanmayan gizli ifade ve tutanakların, Türkiye'nin adaya askeri müdahalesini haklı çıkarabileceği endişesi ile Kıbrıs Dosyası'nın bir daha açılmamak üzere kapatıldığı da vurgulanıyor.