BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Bir Türk kaç kitaba bedel

Yapılan araştırmalara göre, bir Japon yılda 25, İsveçli 10, Fransız 7 kitap okuyor.....

Abone ol

Yapılan araştırmalara göre, bir Japon yılda 25, İsveçli 10, Fransız 7 kitap okuyor. Türkiye'de ise 6 kişiye bir kitap düşüyor. Türkiye'de kitap okuma alışkanlığının henüz istenilen seviyede olmadığı belirtilerek, bu alışkanlığın özellikle çocuklara kazındırılmasında ailelere önemli görevler düştüğü bildirildi.


Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Suat Ungan, kitap okuyanların kendini yenileyen, geliştiren, eleştiren, demokrasinin temel taşlarını oluşturanlar olduğunu söyledi.

Ungan, popüler kültürün öznesinin kalabalıklardan oluştuğunu, kalabalık psikolojisinin de sorgusuz sualsiz yeniliklere kapılıp gitmeye müsait olduğunu ifade ederek, bu durumun da kültürü besleyecek unsurların önü tıkadığını belirtti.

Yapılan araştırmaların, Türkiye'de okuma alışkanlığının çok düşük olduğunu ortaya koyduğuna dikkati çeken Ungan, şöyle konuştu:“Araştırmalara göre, bir Japon yılda 25, İsveçli 10, Fransız 7 kitap okuyor. Türkiye'de ise 6 kişiye bir kitap düşüyor. Araştırmalarda elde edilen bu sonuç, ülkemizde kitap okuma oranının ne kadar düşük olduğunun göstergesidir.”

Ungan, Türkiye'deki eğitim sisteminin kitap okumaya teşvik edici olmadığını öne sürerek, kitap okuyanların örnek olarak gösterilmediğini, en önemlisi çocuğa model olabilecek kişilerin kitap okumaya karşı duyarsız davrandıklarını, bu ortamda çocuklardan kitap okumalarının beklenmemesinin yanlış olduğunu anlattı.

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırılmasında ailelerin baskı yapmak yerine örnek olmaları gerektiğini dile getiren Ungan, ”Evde anne-babalar çocuklarıyla kitap okumalı, onlarla kitapçılara gitmeli, onlara kitap hediye etmeli. Kitap okuma alışkanlığı çocuklara ancak sevgiyle kazındırılabilir” dedi.

Kaynak:Hürriyet