BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.501,20
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bill Gates robota el attı

Bill Gates “30 yıl sonra her evde her işi yapacak robot olacak, bu size hayal gelmesin” dedi.

Abone ol

Dünyanın en zengin adamı ve yazılım devi Microsoft’un kurucusu olan Bill Gates, ABD’nin saygın bilim dergilerinden American Scientific için kaleme aldığı bir makalede, bundan sonraki ’büyük devrimin’ robot sektöründe gerçekleşeceğini açıkladı. Bundan 30 yıl önce bilgisayar sektörü daha emekleme aşamasındayken tek hayallerinin “her eve bir bilgisayar sokmak” olduğunu hatırlatan Bill Gates “Her eve bir robot” başlığını kullandığı yazısında öngörülerini anlattı: “Paul Allen ile 30 yıl önce evimizin garajında bilgisayar programları yazarken tüm şartlar ilkeldi. Bilgisayarlar neredeyse oda büyüklüğünde, ağır ve pahalı cihazlardı. İşlemci yoktu. 1 megahertzlik işlem gücünü maliyeti 7 bin dolardı.

Günümüzde bu 1 cent’e kadar düştü. Bilgisayarlarda ortak yazılım dili yoktu. Ama bir hayalimiz vardı. Her evde bir kişisel bilgisayar olacaktı. Hayalimiz gerçekleşti. Gelecekte de robotlar tıpkı bilgisayarlar gibi dünyayı değiştirecek. Robot sektörünün şu anki durumu, bilgisayar sektörünün 30 yıl önceki şartlarla aynı. Bu, bir devin doğum sancıları olarak adlandırılabilir.”

Evi robotlar çekip çevirecek
Geleceğin ev robotlarını yönetmek için bilgisayarlar “uzaktan kumanda” olarak kullanılabilecek. Örneğin insanlar işyerlerindeki bilgisayarlardan, evdeki robotlara talimatlar gönderip çamaşırlarını yıkatıp katlatabilecek, çimlerini biçtirebilecek, evin güvenliğini kontrol edebilecek ya da özel robotun hasta annesine yemek ve ilaç götürmesini sağlayabilecek.

“Beyin çipleriyle yaşlanma tarih olacak!”
Amerikalı ünlü yapay zeka uzmanı, mucit ve yazar Ray Kurzweil, uzmanı olduğu gelecek-bilim alanında, günümüzde “fantazi” olarak algılanabilecek öngörülerde bulunuyor. Kurzweil’a göre çip teknolojisi o kadar hızlı gelişiyor ki 2020 yılına gelindiğinde insan beyninin yapabildiği en küçük işlemleri bile yerine getirebilen bilgisayarlar çok düşük maliyetlerle üretilebilecek. Makineler ve insanların yolunun bir gün kesişeceğini savunan Kurzweil, insanların giderek daha fazla robotik özellikler kazanacağını; robotların ise insanlara benzemeye başlayacağını söylüyor.