BIST 10.644
DOLAR 32,24
EURO 35,06
ALTIN 2.502,95
HABER /  DÜNYA

Yeni BM Genel Sekreteri iş başı yaptı

Yeni BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, ölüm cezasının her devletin kendisinin karar vereceği bir konu olduğunu söyledi.

Abone ol

BM'de resmen göreve başlamasının ilk gününde gazetecilerle konuşan Ban,Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edilmesiyle ilgili sorular üzerine, Saddam'ın Irak halkına karşı utanç verici suçlar işlediğini belirtti.

Saddam Hüseyin'in işlediği suçların kurbanlarının hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini kaydeden Ban, “Ölüm cezası her devletin kendisinin karar vereceği bir konudur. BM Genel Sekreteri olarak (suç işleyenlerin) cezadan muaf olmasına kesinlikle karşı çıktığım gibi, uluslararası toplum üyelerinin uluslararası hukukun her yönüne gereken saygıyı göstermesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Ban, Saddam'ın idam edilmesinin Irak'a istikrar getirip getirmeyeceği sorusuna “Irak halkı ve hükümeti geçmişleriyle ilgili bir adım attı. Umarım uluslararası toplum da hukukun üstünlüğünü hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yerleştirmeye çalışır” yanıtını verdi.

Ban, Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili altılı görüşmelerin gündeminin en üst sıralarında olduğunu ve eski Güney Kore Dışişleri Bakanı olarak bu meseleyle başından beri kişisel olarak ilgilendiğini vurguladı. Ban, altılı görüşmelerde ilerleme kaydedilmesi için yoğun çaba sarf edeceğini belirtti.

Genel Sekreter, Darfur'la ilgili sorular üzerine de, BM Darfur özel temsilcisi Jan Eliasson ile yarın konuyu detaylı olarak görüşeceğini belirterek, bu ciddi krizin barışçıl bir biçimde çözülmesi için elinden geleni yapacağını belirtti.