BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

BDP in açıklamasında gerginlik!

BDP'nin İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yapmak istemesi, gergin anların yaşanmasına yol açtı

Abone ol

Polis, Basmane Meydanı'nda toplanan BDP'li gurubun izinsiz olarak Cumhuriyet Meydanı'na yürümesine de izin vermedi.

22 Kasım 2009 günü Üçyol'da konvoyu taşlanan eski DTP'nin devamı olan BDP, İzmir'in Gündoğdu Meydanı'nda "Barış için Diyalog" mitingi yapmak istedi. Gündoğdu Meydanı'nda yapılmak istenen mitinge, İzmir Valiliği izin vermedi. Valiliğin, miting için adres gösterdiği Buca Akıncılar'ı kabul etmeyen BDP, bu defa Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yapma kararı aldı. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve Nuri Yaman'ın da katıldığı BDP'liler basın açıklaması için saat 12.00'de Basmane Meydanı'nda toplandı.

Çevrede geniş güvenlik tedbirleri alan polis, gurubun Cumhuriyet Meydanı'na yürümesini engellemek için çevre yolları panzerler ve çevik kuvvet ekipleriyle tuttu. Polis barikatlarını aşamayacağını anlayan BDP'li milletvekilleri ve il yöneticileri yürüyüş için İzmir Valiliği'nden izin alma girişiminde bulundu. Bu girişim uzun süre sonuçsuz kalınca gerginlik arttı. Daha önce barış içerikli sloganlar atan gurup, sloganlar atarak gerginliği tırmandırdı. BDP'li milletvekilleri ile polis müdürleri arasında 2 saatten fazla süren görüşmelerin ardından gurubun Çankaya'ya kadar yürümesine izin verildi. Yaklaşık 300 metre yürüyen BDP'li gurup burada basın açıklaması yaptı.

BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman, İzmir Valiliği'nin izin vermemesini eleştirdi. Demokrat olmayan insanların İzmir'e yakışmadığını söyledi. "Demokrat olmaktan korkmayın" diyen Yaman, "Bizi iki saat o meydanlarda beklettiler. Ne geçti ellerine. İki milletvekiliyle halkı o meydanda iki saat bekletmek insan hakları ihlalidir." dedi.

Gruba seslenen Yaman şunları söyledi: "Doğudan Güneydoğu'dan gelen sizler, şu anda İzmir'de yaşıyorsunuz. İzmir'e sahip çıkın. İzmir, bizim dedelerimizin de içinde bulunduğu kişilerin kanıyla alındı. Her karışında bizim de hakkımız var. Başkalarının da Diyarbakır'da, Hakkari'de hakları olduğu gibi. Kardeşlik temel ilkeniz olsun." Sırrı Sakık ise Türkiye'de birilerinin kanın durmasını istemediğini söyledi. Birilerinin üniversitelerde Kürt-Türk çatışmasını körüklemek istediğine dikkat çeken Sakık, örnek olarak ise Muğla Üniversitesi'nde yaşanan olayları gösterdi. Sakık, benzer olayların yaşanabileceğine dikkat çekerek, şöyle dedi: "Ölenler Türküyle-Kürdüyle yoksulların çocukları. Biz bunlar olmasın diye meydanlardayken, telefonlarımıza çıkmıyorlar."
Basın açıklamasına BDP'nin yanı sıra DİP, EDP, ÖDP ve çeşitli sivil toplum kuruluşları da katıldı. Muğla Üniversitesi'nde yaşanan olaylarda hayatını kaybeden Şerzan Kurt'un fotoğrafının bulunduğu "Seni mücadelemizde unutmayacağız" yazılı pankart dikkat çekti.