BIST 10.057
DOLAR 32,25
EURO 34,81
ALTIN 2.426,66
HABER /  POLİTİKA

Baykal AKPyi yalnız bırakacak

Baykal, "Biz CHP olarak, Başbakan'ın cumhurbaşkanı seçilme senaryosuna, dekor malzemesi olmayacağız" dedi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Biz CHP olarak, Başbakan'ın cumhurbaşkanı seçilme senaryosunun bir parçası haline, dekor malzemesi haline gelmeyeceğiz. TBMM'de eğer Başbakan aday olarak çıkıyorsa, hiçbir uzlaşma girişimi olmadan, 'benim sayım var, alıyorum' anlayışı içindeyse, AKP Grubuna başkan seçer gibi Türkiye Cumhuriyeti'ne cumhurbaşkanı seçerler" dedi.

Baykal, Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığının Türkiye’ye zarar vereceğini belirtti. Baykal, “Bu senaryoda dekor olmayız. Aday olursa oylamaya katılmayacağız” dedi.

NTV'de katıldığı canlı yayında soruları yanıtlayan Baykal, cumhurbaşkanlığı seçiminden bir-iki ay sonra genel seçim yapılmasının "cumhurbaşkanlığı seçimini halktan kaçırmak amacını ortaya koyacağını" savundu.

Baykal, "CHP'nin ilk genel seçimden daha kazançlı çıkmak amacıyla Başbakan Erdoğan'ı bilinçli olarak cumhurbaşkanlığına ittiği" iddialarının ortaya atıldığına dikkat çekilmesi üzerine, "Biz birbuçuk yıldır herkesi silkeleyerek uyarmaya çalıyoruz. Bunda yararımızın olup olmaması bizi ilgilendirmiyor, biz olaya Türkiye açısından bakıyoruz" dedi.

CHP Genel Başkanı Baykal, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, "cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun yapılabilmesi için 367 milletvekilinin TBMM'de bulunması gerektiği" yönündeki görüşlerinin anımsatılması üzerine, bu iddiaları önemsediklerini ve konuyu incelemek üzere bir komisyon oluşturmaya karar verdiklerini söyledi. Baykal, şöyle konuştu:

"İlk okuyuşta bizim anlayışımız o değildi, ama bu konu bizim ilk andaki okuyuşumuza bırakılmayacak kadar önemli. Çünkü söyleyen insanlar saygıdeğer, uzman hukukçular. Ama bu olsa da olmasa da büyük bir olasılıkla biz CHP olarak Başbakan'ın cumhurbaşkanı seçilme senaryosunun bir parçası haline, dekor malzemesi haline gelmeyeceğiz.

Ancak şunu da söyleyeyim, bana öyle geliyor ki Başbakan'ın cumhurbaşkanı adaylığı şimdiden çürümeye başlamıştır. Bu adaylığın doğru, Türkiye için yararlı bir adaylık olduğunu kanıtlayabilecek hiçbir gerekçenin bulunmadığı, tam tersi bunun çok yanlış, sakıncalı bir durum yaratacağına ilişkin etkili muhalefet söylemi karşısında hiçbir söylem geliştirilememiştir. Haklılığını anlatma olanağının bulunmadığı ortaya çıkmıştır. Bu konuda ben AKP'nin de bizzat Sayın Başbakan'ın da bir iç sorgulama yapması gerektiğine inanıyorum."