BIST 10.944
DOLAR 32,22
EURO 35,02
ALTIN 2.505,24
HABER /  DÜNYA

Ortak güç Mogadişuyu kuşatılıyor

Etiyopya ve Somali askerlerinden oluşan ortak gücün, başkent Mogadişu'yu kuşatacakları öğrenildi.

Abone ol

Etiyopya ve Somali askerlerinden oluşan ortak gücün, başkent Mogadişu'ya 30 kilometre yaklaştığı, ancak askerlerin kente saldırmayıp kuşatacakları belirtildi.

Somali'nin Etiyopya Büyükelçisi Abdikarin Farah, Addis Ababa'da gazetecilere yaptıkları açıklamada, "Mogadişu'ya savaşmak için gitmiyoruz, sivil kayıplardan kaçınıyoruz. Askerlerimiz, (aşırı dinci militanlar) teslim oluncaya kadar Mogadişu'yu kuşatacak" dedi.

Kenti elinde tutan Şeriat Mahkemeleri Konseyi'nden Şeyh Şerif Ahmed de, Mogadişululara güvenlik için birlikte çalışmaları çağrısında bulundu. Ahmed, başkentteki huzurun şiddete dönüşebileceğini bildiklerini, ancak bu huzurun bozulmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Somali hükümet yanlısı güçler, daha önce de Mogadişu yolunda yer alan ve aşırı dinci grubun elinde bulunan Cevher'i, ardından Balad'ı almışlardı.

İslamcı militanların başkent Mogadişu'yu ele geçirdiği Hazirandan bu yana Somali hükümetini askeri olarak destekleyen Etiyopya, önce askerlerini sınırdan sokmuş, ardından Mogadişu'daki havaalanını vurmuştu.

Nüfusunun çoğunluğu Hristiyan olan Etiyopya, sınırlarında komşu bir İslamcı devletin doğuşundan korkuyor. Somali'deki Şeriat Mahkemeleri Konseyi liderleriyse, sık sık Etiyopya'nın doğusu ile Kenya ve Cibuti'nin kuzey doğusunda yaşayan etnik Somalililerle birleşerek, Büyük Somali'yi kurmak istediklerini belirtiyorlar.

Somali'de, savaş ağalarının uzun süredir hükümette olan diktatör Muhammed Siad Barre'yi devirdiği 1991'den bu yana merkezi bir hükümet kurulamıyor. BM'nin yardımı ile 2 yıl önce kurulan son hükümet ise, ülkede gerçek bir denetim sağlayamadı.