BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.498,40
HABER /  GÜNCEL

Kutup ayılarına ABD koruması

ABD küresel ısınma ve çeşitli nedenlerle nesli tükenmekte olan kutup ayılarını korumaya aldı.

Abone ol

Washington yönetimi, küresel ısınma ve diğer etkenler nedeniyle kutup ayılarının da nesli tükenmekte olan hayvanlar kategorisine alınması için çalışmalara başladı.

ABD İçişleri Bakanlığı yetkilileri, kutup ayılarının nadir ve nesli tükenmekte olan hayvanlar kategorisine girerek korunma altına alınması gerektiği konusundaki açıklamayı İçişleri Bakanı Dirk Kempthorne'un yapacağını söyledi.

Çevreciler, türü tükenmekte olan hayvanların korunması prosedürünün, küresel ısınmaya neden olan gazların atmosfere salımının durdurulması konusundaki çalışmalara hız vermesini ümit ediyor. Kutup ayıları, başta Grönland ve Norveç olmak üzere Alaska, Kanada ve Rusya'da bulunuyor. Küresel ısınmanın yanı sıra, çevre kirliliği ve yanlış avlanma da kutup ayılarının neslini tüketiyor.

KEL KARTALLAR LİSTE DIŞI KALABİLİR

Bu arada Amerikan kartalı da denilen kel kartalın ise, ABD'de nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinden çıkarılması konusunun değerlendirileceği belirtildi. Washington yönetiminin, son yıllarda sayıları artan kartal nüfusunun yeterli olduğu için listeden çıkarılıp çıkarılmamaları konusunda Şubat ayında karar vereceği kaydedildi.

ABD'de 1940 yılında koruma altına alınan kel kartalların popülasyonu, DDT kullanımı nedeniyle 1950-1970 arası azalmıştı. DDT, 1972 yılında yasaklandı.