BIST 10.265
DOLAR 32,34
EURO 34,83
ALTIN 2.380,25
HABER /  POLİTİKA

Başbuğdan hazırım mesajı

Yaşar Paşa gidecek. İlker Paşa gelecek. Başbuğ bugün yaptığı konuşmada nasıl bir Genelkurmay Başkanı olacağının sinyalini verdi.

Abone ol

30 Ağustos'ta Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt emekliye ayrılacak yerine şu anda Kara Kuvvetleri Komutanı olan Orgeneral İlker Başbuğ geçecek. Başbuğ bugün yaptığı konuşmada nasıl bir Genelkurmay Başkanı olacağının sinyalini verdi. Terörün kökünü kazıyana kadar operasyonlara devam edeceğini söyleyen Başbuğ, dünyaya da "kimse yanlış hesap yapmasın" dedi.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı (KTBK) birliklerinde denetlemelerde bulunmak ve yıllık Plan Seminerine katılmak üzere KKTC'de bulunan Orgeneral Başbuğ, KTBK Karargahında, KTBK üst düzey personelinin de bulunduğu toplantında basın açıklaması yaptı.

Açıklamasında, Kıbrıs sorunu ve terörle mücadeleye değinen Orgeneral Başbuğ, şubat ayında Irak'ın kuzeyine yapılan askeri operasyonun başarısının altında "hesaplı risk" yattığını vurguladı.

OPERASYON ÇOK ÖNCEDEN HESAPLANMIŞTI

"Operasyonun ne zaman, nereye, hangi birliklerle ve ne kadar süreli olarak icra edileceğinin Aralık 2007'de belirlendiğine" işaret eden Orgeneral Başbuğ, operasyon birliklerinin, kışlalarından büyük bir gizlilik içerisinde 21 şubat günü "ileriye yanaştığını ve aynı gece de operasyonun icrasına başlandığını" söyledi. Orgeneral Başbuğ, "bunu, ne bölücü terör örgütünün ne de medyanın tespit edebildiğini" vurguladı.

SONUNA KADAR DEVAM

Operasyon hakkında detaylı bilgi veren Orgeneral Başbuğ, "Türk Silahlı Kuvvetleri, yurt içinde ve yurt dışında örgütün bulunduğu bütün bölgelerde terör örgütü etkisiz hale getirilinceye kadar, operasyonlara büyük bir kararlılıkla devam edecektir" dedi.

SİYASİ MESAJ

Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti: "Kimse Türkiye'den belirli bir etnik gruba kültürel alanın dışında, ulus devlet ve üniter devlet yapısını tehlikeye sokacak, siyasal alanda, grupsal düzenlemeler yapmasını isteyemez ve bekleyemez. Kültürel alandaki düzenlemeler herhangi bir şekilde siyasal alana doğru götürülmeye ve ikincil kimlikler birinci kimliğe dönüştürülmeye çalışılırsa ve bu konular ülke gündemine kasıtlı olarak devamlı sokulursa korkarız ki ülke kutuplaşmaya ve ayrışmaya sürüklenebilir. Bu Türk toplumuna karşı yapılabilecek en büyük kötülüktür."

PKK'NIN TEK ÇIKAR YOLU TESLİMİYET

TSK'nın, yurt içinde ve yurt dışında terör örgütü bulunduğu bütün bölgelerde etkisiz hale getirilinceye kadar, operasyonlara büyük bir kararlılıkla devam edeceğini bildiren Orgeneral Başbuğ, şöyle konuştu: "Sınır ötesi operasyon dışında, güvenlik kuvvetleri 2008 yılı içerisinde, yurt içinde icra etmiş olduğu operasyonlar neticesinde 51 teröristi etkisiz hale getirmiştir. Yine aynı dönemde 46 terörist sağ olarak ele geçirilirken, 41 terörist de kendiliğinden teslim olmuştur. Özellikle bu operasyonlarla örgütün Şırnak'ın Küpeli, Bestler, Dereler ve Tunceli, Bingöl bölgelerinde bulunan unsurlarına çok büyük darbeler vurulmuştur. Örgüte mensup teröristler ve destekleyicileri için tek çıkar yol vardır, o yol da Türkiye Cumhuriyeti devletine teslim olmak ve yüce Türk adaletinin karşısına çıkmaktır."

KIBRIS'DA YAŞANAN GELİŞMELER

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kıbrıs sorununun, Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin güvenliklerini ilgilendiren milli ve ortak bir sorun olduğunu vurgulayarak, "Kıbrıs sorunun çözümünde, iki kesimlilik ile Garanti ve İttifak Antlaşmalarının delinmeden ve sulandırılmadan korunması şarttır. İki kesimliliğin delinmesi, Kıbrıs Türk halkının geleceğinin ipotek altına alınmasıdır" dedi.

KARAMSARLIĞA YER YOK

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, terörle mücadelenin bir süreç olduğunu, bu sürecin, zor ve acılı olduğunu, sabır ve kararlılık istediğini belirterek, "Bu mücadelede hiçbir zaman karamsarlığa yer yoktur. Karamsar düşüncelerin ifadesi, örgüte yardımıyla eş anlamlıdır" dedi.

300 METRE DE EKSİ 29 DERECE EĞİTİM

Birliklerin 3000 metre yükseklikte, eksi 29 dereceye varan hava şartlarında sürekli eğitim yaptığını kaydeden Başbuğ, şöyle devam etti: "Personelin fiziki dayanıklılığının artırılması eğitimine de özel önem verilmiştir. Verilen bu eğitim sayesinde, personel 40 kilograma varan yükleriyle üstün hareket yeteneği kazanmış, yine bu eğitim sayesinde bazı birliklerimiz, operasyon boyunca yani 8 gün ve gece süresince toplam sadece 16-17 saat uyuma ve dinlenme ile görevlerini aksaksız ve mükemmel şekilde yerine getirebilmişlerdir."

"BU BİRAZ DA MUCİZEDİR..."

Bu eğitim sayesinde, birliklerin bu zor operasyonu hiçbir idari zayiat vermeden tamamlayabildiğini belirten Başbuğ, "Aslında bu biraz da mucizedir. Bundan şu sonuç çıkmaktadır; gerçek şartlarda mükemmel eğitim almış birliklerin yenemeyeceği hiç bir zorluk yoktur. Başarıda elbette birliklerin sahip oldukları teçhizat ve kullanılan teknolojik imkanlar da önemli rol oynamıştır" dedi.

PSİKOLOJİK MÜCADELE

 "Terörle mücadelenin aslında psikolojik mücadele olduğunu, bu çerçevede, kamuoyuna ve medyaya görevler düştüğünü" ifade eden Başbuğ, şunları kaydetti: "Kamuoyu terörle mücadelenin süreci ve özelliklerine ilişkin doğru ve açık şekilde bilgilendirilmeli ve yetkililerce bilinçsiz yapılan açıklamalarla gerçek dışı beklentilerin içine de sokulmamalıdır. Terörle mücadele bir süreçtir. Bu süreç zor bir süreçtir. Bu süreç acılıdır. Bu süreç sabır ister, kararlılık ister. Bu mücadelede hiçbir zaman karamsarlığa yer yoktur. Karamsar düşüncelerin ifadesi, örgüte yardımla eş anlamlıdır. Bölücü terör örgütüne karşı yürütülen mücadeleyse bir silahlı mücadeledir. Bu mücadelede görev alan komutanlara düşen temel görev, bu mücadelenin en az zayiatla yürütülmesidir." "

KİMSE YANLIŞ HESAP YAPMASIN

Başbuğ, şöyle devam etti:  "Bu ulus, tarihin kendisine gösterdiği ve yaşattığı en zor şartlar altında bile, kendisine zorla dayatılmaya çalışılan bir antlaşmayı elinin tersiyle itip, çöken bir imparatorluğun külleri üzerinden, yepyeni bir devlet yaratan bir ulustur. Bunun bazıları tarafından iyi okunması ve anlaşılmasında sonsuz yararlar vardır. Kimse yanlış hesap yapmasın."