BIST 9.718
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.436,69
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Erdoğan'ın C planı hazır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Parlamento” dergisine yeni anayasa ile ilgili görüşlerini yazdı.

Abone ol

Başbakan Erdoğan, yeni anayasa konusunda CHP ve MHP ile anlaşma olmaması halinde, taslağı BDP'ye götürerek uzlaşma arayacaklarını açıkladı.

Yeni anayasa çalışmaları konusunda gelinen noktayı yeterli bulmadıklarını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , “Türkiye’nin yeni anayasa konusunda zaman israfına tahammülü olmadığını defalarca ifade ettik” dedi.

Mart sonuna kadar TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda sonuç alınamadığında AK Parti açısından sürecin nasıl işleyeceği sorusuna karşılık Erdoğan şu cevabı verdi:

B VE C PLANI

“Bu müzakerenin ilanihaye devam etmesi elbette söz konusu olamaz.  Artık somut gelişmeler görmek istiyoruz. Uzlaşma Komisyonu bir teklif ortaya çıkaramazsa biz AK Parti olarak kendi taslağımızı müzakereye açarız. Önce B planımızı uygulamaya koyar; Anamuhalefet partisi CHP, olmazsa MHP’nin kapısını çalar konsensüs ararız. Bundan bir netice alamazsak C planını devreye sokar, taslağımızı BDP’ye götürürüz. Referandum için 330 oyu bulduğumuzda da taslağımızı milletimize götürürüz.”

UFUK ÇİZME FIRSATI

Milliyet'te yer alan habere göre Başbakan Erdoğan şöyle devam etti: “En başta masadan kalkmayı hiç kimse tarihe izah edemez, millete ve ülkeye hiç izah edemez. Siz her fırsatta 12 Eylül anayasasından şikayet edeceksiniz ama yeni bir anayasa yapılırken masadan kalkacaksınız. Bunu 12 Eylül halk oylamasında da yaptılar. Mesele siyasetin de üzerinde bir meseledir. Bu, milli bir meseledir. Yeni bir anayasa hem geçmişle yüzleşmek hem de Türkiye’ye bir gelecek, ufuk, vizyon çizme fırsatıdır. Bu fırsatı kim teperse, kim heba ederse tarih karşısında bunun hesabını asla veremez. Onun için AK Parti, masadan kalkan taraf olmayacak. Siyasi bedelini düşündüğümüz için değil, tarihe ve çocuklarımıza olan borcumuz gereği onlara bedel ödetmemek gereği biz masadan kalkan taraf olmayacağız.”

Erdoğan, 1982 Anayasası’nın ülkeye çok büyük bedeller ve faturalar ödettiğini ifade ederek, “Kısmi değişiklikler yeterli değil. Makyaj, sorunu çözmüyor. En başta anayasadaki anlayışı, anayasa üzerindeki antidemokratik tehdidi kaldırmak gerekiyor. Bunu yapamazsak Türkiye bedel ödemeye devam eder” dedi.