BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Erdoğan'dan seçim yemini!

Erdoğan, A Haber ve ATV'nin canlı yayınında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Abone ol

İNTERNETHABER- Başbakan Erdoğan, Demokratikleşme Paketi'nin detaylarını anlattı, seçim sisteminde köklü değişikliğe gidileceğini söyledi. Pakette yer alan düzenlemelerin sadece Kürt vatandaşları ilgilendirmediğini, etnik kökenli bir çok vatandaşı kapsadığını anlatan Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli'ye seçimler geçene kadar cevap vermeyeceğini söyledi. Üç dönem şartıyla ilgili değerlendirmede de bulunan Erdoğan "Ben genel başkan olduğum sürece bu şart korunacak" diyerek son noktayı koydu.

Başbakan Erdoğan, ATV ve A Haber'de gazeticiler Mehmet Barlas, Murat Akgün moderatörlüğünde; Mehmet Barlas, Erdal Şafak ve Sevilay Yükselir'in sorularını cevaplıyor. 

Erdoğan'a sorulan ilk soru Demokratikleşme Paketi'ndeki seçim barajı oldu. Erdoğan, seçim barajında 3 teklif öne sürdüklerini ve bunların kamuoyunda tartışılmasını istediklerini söyledi. AK Parti'nin kuruluşu sonrası seçimlere yine yüzde 10 barajıyla seçimlere girdiklerini söyleyen Erdoğan, ikinci teklifte ise yüzde 5 barajının Türkiye'nin genel barajı olmasını teklif ettiklerini kaydetti. Son olarak seçim barajının tamamen kaldırılmasını paket içerisine koyduklarını ifade eden Erdoğan. önümüzdeki dönemde bunun kararlarının verileceğini söyledi.

KÜRTÇE EĞİTİM

Erdoğan, Kürtçe dahil başka dillerde de eğitimin önünü açtıklarını söyleyerek bu konuda zaten bir düzenlemenin var olduğuna dikkat çekti. Bazı özel okulların hükümetler arası anlaşmalarla Türkiye'de farklı dillerde eğitim yaptığını anlatan Erdoğan, yeni bir düzenlemeyle bu şekilde farklı dillerle de eğitime kapı araladıklarını söyledi.

Hazınlanan paketin sadece Kürtleri kapsamadığını ifade eden Erdoğan, paketteki maddelerin bir çok etnik kökenli vatandaşları kapsadığını anlattı. Türkçe'nin resmi dil olarak devam edeceğini ve açılacak okullarda da eğitim Türkçe olduğunu söyleyen Erdoğan, özel okulları da yine bu vatandaşların eliyle kurulacağını kaydetti.

ÖCALAN ÇIKARSA SİYASET YAPABİLİR Mİ?

Erdoğan, Öcalan bir gün çıkarsa siyaset yapabilir mi sorusuna da, "Zikrettiğiniz isim için böyle bir şey olmayacağına göre neden böyle bir soru soruyorsunuz" diye cevap verdi.

ASKERLİK KISALACAK

Askerliğin kısaltılması noktasında Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı ile mutabık olduklarını söyleyen Erdoğan, sürenin düşeceğini uzun dönemin 12 ay, kısa dönemin ise aynen kalacağını açıkladı.

"MUHALEFETE CEVAP VERMEYECEĞİM"

Muhalefetin "Demokratikleşme Paketi" konusunda eleştirilerine anlam veremediğini söyleyen Erdoğan, CHP'nin eleştirilerine de cevap verdi. Erdoğan bundan sonra Kemal Kılıçdaroğlu'na ve Devlet Bahçeli'ye bundan sonra cevap vermeyeceğini söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:  

"Bizim programızı okuyanlar, takip edenler şu açıklamaların bu paketin içerisinde olduğunu göreceklerdir. Böyle bir görüşmeyle bu ortaya çıkmış olsa neden BDP farklı bir yaklaşımla karşımızda duruyor. Çok daha fazla ileri gidiyorlar. Bunu söyleyerek propaganda yapmak istemiyorum. Bahçeli ve Kılıçdaroğlu'na yerel seçimlere kadar cevap yetiştirmeyeceğim. Gereken varsa, siz cevap verin dedim. Yeni yasama yılında da yine hakaret dolu sözlerle başladılar. Biz bu çatının altında birlikte yaşıyoruz. Bana hakaret edeceksin, senin kazancın yok. Sandıkta gereken cevap verilecektir. Çok çok ağır hakaretler var.

"KİMSEYLE PAZARLIK YAPMADIK" 

Demokratikleşme paketinde ne şahsının ne de arkadaşlarının hiçbir pazarlığı girmediğini söyleyen Erdoğan, CHP'nin paketi sahiplenmesine rağmen karşı çıkmasının da kendi içinde tezat yarattığını anlattı. Erdoğan Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine şöyle cevap verdi:

"Kılıçdaroğlu diyor ki bu bizim metin. Peki bu metin eğer sizin metninizse neden olumsuz davranıyorsun. O zaman sende destekle birlikte yol alalım. Hala karalıyorsun bize teşekkür et. "Bizim metnimizde böylesi vardı, iktidarda bizim dediğimizi yaptı" de. Bizde sana teşekkür edelim. Ne yazıkki beraber yürümek mümkün olmuyor. Türkiye'de muhalefet sıkıntısı olmasa bizim işimiz daha rahat olacak ve daha seri bir yol alacağız.

Biz bu konuda daha dikkatli olacağız ve yaklaşan seçimlere en ideal biçimde hazırlanacağız. Benden ne Kılıçdaroğlu'na he de Devlet Bahçeli'ye cevap beklemeyin. Bunu da buradan açıklamış olayım."

11039.jpg

11038.jpg