BIST 10.295
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.402,18
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bartın'da Türkmen rüzgarı

Irak Türkleri Yardımlaşma Kültür ve Dayanışma Derneği üniversite öğrencileri Bartın'da kültür etkinlikleri yaptı.

Abone ol

Irak Türkleri Yardımlaşma, Kültür ve Dayanışma Derneği üniversite öğrencilerinden kurulu Fikir topluluğu Bartın'da 4 gün süren etkinliklerde bulundu.

Dernek Genel Başkanı Mehmet Tütüncü, Kerkük Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Suphi Saatçi yönetimindeki grup Bartın Valisi İsa Küçük, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Üniversite Rektörü Prof Dr. Ramazan Kaplan ile bir hayata gelen heyet eğitim seminerleri de düzenledi.
 
İlk gün Bartın Atatürk stadyumunda 23 nisan etkinliklerine katılan heyet öğlen yemeğin de Bartın belediye başkanı Cemal Akın ile biraya geldi. Yemeğe Cumhurbaşkanı baş danışmanı Erşat Hürmüzlüde katıldı. Heyet Belediye Başkanı Cemal Akın’a Irak Türklerine kültür ve edebiyatını tanıtan eserlerden oluşan kitap seti hediye etti.

Yemekte konuşan Belediye Başkanı Akın, konuklarına “Başımızın üzerinde yeriniz var” derken “Biz Türkiye dışında bulunan Türklere her zaman hasret kalıyoruz. İnşallah zaman içerisinde bu hasretliğimiz bitecek. İnşallah bölgedeki zulümler ortadan kalkar ve bizim de yüzümüz güler” ifadelerinde bulundu. Yemeğin sonunda Türkmenler Başkan Akın’a Kerkük Vakfının yayınlarından birkaç seçme eseri ve Kerkük’ü anlatan kitaplar hediye etti. Cemal Akın ise Türkmenler Bartın Tel Kırma’dan yapılan ahşap tepsi hediye etti.   

VALİYE ZİYARET
 
Bartın Valisi İsa Küçük makamında ziyaret etti. Vali Küçük, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Kerkük Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Suphi Saatçi ve Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mehmet Tütüncü ile Türkmen öğrencilerini Valilik kapısında karşıladı. Ziyarette Türkmenlerin Bartın’da bulunmasının memnuniyet duyduklarını ifade eden Küçük, Kerkük hoyratlarıyla ve manileriyle büyüdüğünü söyledi. Kerkük Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Suphi Saatçi ise Kerkük meselesinin uzun yıllardır ihmal edildiğini ancak son zamanlarda gerçeklerin farkına varıldığını ifade etti. “İnsanca yaşamak istiyoruz” diyen Saatçi, “Kendinden olmayan insanlara yardım eden soydaşlarımızın şimdi bize yardım ettiğini görmek bizleri mutlu ediyor” ifadelerinde bulundu.
 
Ziyarette Türkmenler, Cemal Akın’a olduğu gibi İsa Küçük’e de Kerkük Vakfının yayınlarından birkaç seçme eseri ve Kerkük’ü anlatan kitaplar hediye etti. Hediyeler için teşekkür eden Küçük, bu kitapların Valilik kütüphanesini zenginleştiğini ve güzelleştirdiğini ifade etti.

Bartın Valisi İsa Küçük, Bartın’da bir dizi çalışmalar da bulunmak amacıyla gelen Türkmen öğrencilerle akşam yemeğinde bir araya geldi. Bartın Polis Evi’nden verilen yemekte Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mehmet Tütüncü ve Kerkük Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Suphi Saatçi, Vali Yardımcısı Ali Akça, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ve Başkan Yardımcısı Hüseyin Taner Çetin de yer aldı. Yemekte Vali Küçük, Türkmenlerin Bartın’a gelmelerin dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Kendisinin Kerkük hoyratları ve manileriyle büyüdüğünü ifade eden İsa Küçük, “Bartın bizim olduğu kadar sizin de memleketiniz. Bu nedenle sizleri ilimizde ağırlamaktan büyük onur ve gurur duyuyoruz” dedi. Yemekte İsa Küçük, öğrencilerle sohbet etmeyi de ihmal etmedi.

TÜRK EĞİTİM SEN'DEN SU BÖREĞİ
 
Türk Eğitim-Sen Bartın Şubesi’ni ziyaret etti.  Türk Eğitim-Sen Bartın Şubesi Başkanı Sezai Hangisi, öğrencileri şube binasının kapısında karşıladı. Türk Eğitim-Sen Bartın Şubesi hakkında öğrencilere bilgiler veren Hangisi, Türkmenleri Türkiye’nin tebaasından bir millet olarak gördüklerini ve bu nedenle ziyaretlerinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Kerkük Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Suphi Saatçi ise Türkiye’nin diğer milletlere ve uzun yıllardır baskı olduğu için Türkiye’de kendi anavatanlarında eğitim görmelerine izin verilmiyordu. Öğrencilerimiz 2003 yılından itibaren Türkiye’de eğitim görebiliyorlar. Ve şu anda Türkiye’de eğitim gören Türkmen öğrencilerin sayısı 500’e ulaştı. Eğitimleri bittikten sonra kendi memleketlerine dönüp orada hizmet edecekler. Türkiye diğer milletlere ve başka ülkelerde yaşayan Türklere eşit mesafede yaklaştığı gibi bize de eşit mesafede yaklaşıyor. Tabi bundan şikâyetçi değiliz. Buna da şükür diyoruz. Ancak biz yine de anavatanımızın bize daha yakın durmasını istiyoruz. Anavatanımızın varlığı bizim için çok önemli. İnşallah bu durum daha da düzelecek” ifadelerinde bulundu.

Türk Eğitim-Sen Bartın Şubesi, öğrencilere ziyarette su böreği de ikram etti. Öğrenciler şubeye yaptıkları ziyaretin ardından
 
REKTÖRLE KAHVALTI
 
Bartın’a çalışmalarda bulunmak amacıyla gelen Türkmen öğrenciler cumartesi günü de çalışmalarına ve ziyaretlerine devam etti. Türkmen öğrenciler cumartesi günkü programlarına Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mehmet Tütüncü ve Kerkük Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Suphi Saatçi ile birlikte Bartın Üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplan tarafından üniversite kampusunda verilen kahvaltıyla başladı. Kahvaltıda Rektör Ramazan Kaplan da bulundu. Kaplan kahvaltı öncesinde öğrencilere yaptığı konuşmada öğrencilerin Bartın’a gelmesinden ve kendileri ile bir arada bulunmasından mutluluk duyduğunu söyledi. Öğrencilere Bartın’ın onlarından memleketi olduğunu ifade ede Kaplan, “Burası sizleri de memleketi. Sizleri asla başka bir ülkenin vatandaşı gibi değil bu ülkenin vatandaşı gibi görüyoruz. Sizlere birlikte olmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyduk. Sizleri her zaman Bartın’da görmek istiyoruz” dedi. Ziyarette Türkmenler Ramazan Kaplan’a Kerkük’ü anlatan kitaplar da hediye etti.

“Biz misafir ulus değiliz”

Kahvaltının ardından öğrenciler Prof. Dr. Suphi Saatçi tarafından verilen “Irak’ın geleceği, Türklerin kardeşliği ve gençlerin günümüzdeki durumu” konulu seminere katıldı. Saatçi seminerin başlangıcında gençlere iyi arkadaş ve kötü arkadaş arasındaki farkları anlattı. Gençler için en büyük düşmanın tembellik olduğunu ifade eden Saatçi “Tembellik bukalemun gibidir. Sürekli şekil değiştirir. Bunun için çok büyük tehlikedir. Tembelliğin baş düşmanı irade ve çalışmaktır. Tembellikten kurtulmanın ve korunmanın yolu çalışmaktan geçer. Irak’taki gençlerin üzerine düşen görev de çalışmaktır. Biz her yerde misafir bir ulus değiliz tam tersi geçmişi olan ve bir kültüre sahip olan bir ulusuz. Gençler için ikinci tehlikeli düşman kötü arkadaştır. Kötü arkadaş siz gençleri kötü yola sevk eder. İyi arkadaşta bulunan özellikler ise çalışkanlık, dürüstlük ve iyilikseverliktir. Gençler için 3. kötü düşman ise kötü örnektir. Herkes komedyan Cem Yılmaz’ı bilir. Cem Yılmaz, bunu kendisi de şovlarında söylediği gibi kötü örnektir. Serseri bir hayatı vardır. Çok para kazandığı için yaşamında belli kriterli olmayan bir insandır. Bu gibi insanlardan da gençlerin uzak durması gerekir” şeklinde konuştu.  “Türkmenler Türkiye’nin tebaasıdır”

BARTIN’A HAYRAN KALDILAR

Türkmen öğrenciler ziyaret ve seminerlerin ardından Bartın’ın önemli tatil yerlerinden olan  İnkum ve Amasra’yı gezdi. Türkmen heyet öğle yemeğini İnkum MTT tesislerinde yerken İnkumun yeşil ve doğa harikasına hayran kaldılar. Bartın ırmağını da gezen heyet boğaz mevkiinde ki armoni tersanesinde yapılan ahşap tekneleri de incelediler. Amasra ilçesini gezen heyet Amasra kalesi ve küçük limana hayran kaldılar. Kuş kayası yol anıtını ziyaret eden öğrenciler Çetin Asma dan tarihi bilgiler aldılar.Akşam yemeğini  Bartın Sağlık İl Müdürlüğü yemekhanesin de yiyen öğrenciler yemek sonrası imece cafede stres attılar.
 
BARTIN’DAN SAFRANBOLU’YA

Pazar günü öğlen saatlerin de ilimizden Safranbolu’ya hareket eden öğrenciler burada iş adamı Mehmet Çetinkaya tarafından karşılandılar. Safranbolu tarihi Cincihan’da televizyon yayınına katılan heyet Safranbolu’nun tarihi ve turistlik yerlerini gezdiler.