BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Borsa yükselişte fakat dolar eriyecek!

Borsa yükselecek mi? Dolar ve euro daha düşecek mi? Banka faizleri kararı ne derece etkili olacak? Uzmanlar değerlendirdiler..

Abone ol

Borsadaki yükseliş trendinin yanı sıra döviz piyasalarında çöküş hızla devam ediyor. Yatırımcılar son dönemde borsaya yönelirken dolar ve Euro'dan kaçış hızlanıyor. Piyasa analistleri HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ'ne piyasalardan olan biteni yorumladı.

HALİL REÇBER – ANADOLU YATIRIM STRATEJİSTİ

Zorunlu karşılık düzenlemesi dövizi yükseltebilir

Yabancı paralarda artan zorunlu karşılık oranı dolar ve Euro'da yeniden yükseliş trendi başlatabilir. Çünkü şartlar bu duruma biraz uygun görünüyor. Euro-dolar paritesindeki harekete baktığımızda büyük ihtimalle Avrupa’daki bu sıkıntı biraz daha devam edecek. Ben Euro-dolar paritesinin 1.30’ların altına 1.28’e kadar gelebileceğini tahmin ediyorum. Dolayısıyla kısa vadede Euro-dolar paritesinin etkisiyle dolar güçlenmiş olacak. Bu hareket de büyük ihtimalle içerde 1.52 TL'ye doğru bir yükseliş getirir. 1.52 TL bu anlamda çok önemli olacak. Çünkü 1.52 TL’nin geçilmesi demek bizde TL-dolar paritesinde çok yüksek ihtimalle tekrar 1,55 TL’lerin hedef alınması anlamına gelecek.

Tabii ki şu an için alınan kararlar tedbir amaçlı olduğu için, son gelen verilere baktığımız zaman tüm dünya için iyileşmeye paralel olarak bir takım tedbirlerin alınması gerektiği ortada. Yavaş yavaş politika faizi arttırılıyor. Belki de bankalar arası iskonto faizini yükseltmeye yönelik ilk adımlar bunlar. İyileşmeye paralel olarak şu anda atılan adımlar bence çok yerinde.

Nisan-mayısta dövizde yükseliş hep olur

Mevcut şartlar gayet olumlu. Bizde de gayet olumlu gelişmeler yaşanıyor. Geçmiş döneme baktığımızda Mayıs ayında oluşan bir tablo var. Aşağı yönlü dalgalanmaların son 6-7 yılda çok ciddi olarak Nisan-Mayıs döneminde olduğunu görüyoruz. Bu hareket bu sene de olabilir. Bu nedenle dövize talep olacaktır. Merkez Bankası’nın iskonto faizini 9’dan 9,5’a yükseltmesindeki sebeplerden biri de bu olabilir.

Dolar 1.47'nin altına inmez

Çok kısa vadede şöyle söyleyeyim dolar 1.47’lerin altına düşmeyecektir ama kısa vadede 1.52-1.55’leri deneme ihtimalleri artacak. Ama daha orta uzun vadede TL’nin çok ciddi güçlenme potansiyeli olduğunu düşünüyorum ki yaz ortasından itibaren TL ciddi olarak güçlenecektir.

Dövizciler kısa vadede alabilir

Döviz yatırımcılarına kısa vadede döviz pozisyonlarını korumalarını hatta kısa vadede tekrar alış pozisyonuna geçebilirler. Tabii kısa vade de önümüzdeki 4-6 haftalık sürece yönelik olacaktır. Öyle olmalı diye düşünüyorum. Bunun ötesinde daha orta uzun vadeyi düşünenler için iyi bir satış fırsatı olacaktır. Orta uzun vadede TL daha da çok güçlenecek.

CEM ÖZBERK - TRIAFX HAZİNE ÜRÜNLERİ DANIŞMANI

Dolar 1.4510'u da görebilir

Merkez Bankası'nın yabancı paralarda zorunlu karşılığı 50 baz puan arttırması piyasalar tarafından  krizden çıkış stratejileri doğrultusunda bekleniyordu. Daha önce 2008'de Merkez Bankası zorunlu karşılığı 2 puan düşürerek piyasayı rahatlatmıştı. Bu kez 50 baz puanlık bir artış 'normalleşme' olarak yorumlanabilir. Krizden çıkış stratejileri arasında zorunlu karşılıkların arttırılması da olduğu için bu zaten piyasalar tarafından bekleniyordu ve fiyatlanmıştı. Bu yüzden piyasalara doğrudan bir etkisi olacağını tahmin etmiyorum.

Üçüncü çeyrekten itibaren faizi dikkat

Krizden çıkıştaki 2 önemli kriter, enflasyon hareketi ve büyüme olarak görülüyor. Merkez Bankası bu indikatörlerin krizden çıkış için gerekli şartları oluşturduğunu düşündüğü için piyasadaki aşırı likiditeyi yavaş yavaş çekmeye başlayacaktır. Bu bağlamda faizlerin yılın üçüncü ve son çeyreğinde yukarı hareketi söz konusu olacaktır. Bu durum enflasyon ile mücadele açısından gerekli olurken diğer taraftan bir süredir negatif olan reel faizlerin de yükselmesini sağlayacaktır. Bu bağlamda yüksek faiz seviyelerinden Türkiye ye dışarıdan sermaye girmesi beklenebilir ve bu da büyüme üzerinde olumlu etki gösterebilir. Bu yüzden alınan kararları olumlu karşılıyorum.

Yatırımcılar çeşitlendirmeye gitmelidir. Portföyünde TL mevduatı ve anapara korumalı fonları bulundurabilir. Gayrimenkul fiyatlarında da 2011 den itibaren bir yükseliş bekliyorum.

Euro için hedef 1.9550 TL

Dolarda aşağı hareket, 1.4830 seviyesinin de aşağı kırılmasıyla hız kazandı. Bundan sonraki hedef yukarı giden kanalın dibi olan 1.4510 seviyesi olarak görülüyor. Bu seviyeden gelebilecek bir tepki kısa vadede 1.4500 ile 1.5090 aralığında bir konsolidasyonu beraberinde getirebilir.

Euro da ise aşağı hareketin 1.9550 seviyesine kadar devam etmesi muhtemel görünüyor. Bu seviyenin tutması yukarıda 2.0200 seviyesine bir düzeltmeye sebep olabilir. Önümüzdeki günlerde 1.9550 ile 2.0200 arasında bir konsolidasyon bekliyorum.

Haberturk