BIST 10.209
DOLAR 32,43
EURO 34,83
ALTIN 2.398,77
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bu fiyata yollara kırmızı halı döşenir

İki büyükşehir belediyesi. Biri Kocaeli'nde biri Ankara'da. İkisi de aynı işi yapıyor. Ama fiyatlar arasında uçurum var.

Abone ol

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Hakan Tokbaş, belediyelerin asfalt maliyet hesaplarının fahiş olduğunu ileri sürerek, “Bu maliyetlerle yollar kırmızı halı ile döşenir” iddiasında bulundu.

Tokbaş’ın verdiği örneğe göre Kocaeli Belediyesi’nin stabilize yol metrekare fiyatı 15 TL’den hesaplanıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi ise aynı yol için 45 TL hesap çıkarıyor.

Tokbaş yazılı açıklamasında Belediye Gelirleri Kanunu ve ilgili yönetmeliğe göre asfalt olmayan yollara asfalt döşenmesi sonucu, ilgili yoldan yararlanan gayrimenkul sahiplerine asfalt maliyetinin 3’te birinin katılım payı olarak tahakkuk ettirildiğini belirtti.

Ancka neredeyse bütün belediyelerin maliyetin tamamını tüketiciye yansıttığını, maliyet hesaplamalarının da bir hayli fahiş olduğunu savunan Tokbaş, hatta kanuna aykırı olarak mevcut olan asfalt yolların onarımının faturasının da yeni asfalt parası maliyeti üzerinden tüketiciye yansıtıldığını ileri sürdü.

Tokbaş'ın verdiği rakamlar şaşırtıcı:

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2010 yılında stabilize yolun metrekare fiyatını 15 TL ve cadde asfaltının metrekare fiyatını 60 TL olarak belirlemiş. Ankara Büyükşehir Belediyesi ise stabilize yolun metre kare fiyatını 45 TL, cadde asfaltının metrekare fiyatını 110 TL olarak belirlemiş.

Sonuç olarak bir belediye şose bir yolun asfalta dönüşmesini metrekaresi 75 TL ile yaparken Ankara Belediyesi bunu 155 TL üzerinden yapıyor.