BIST 10.224
DOLAR 32,35
EURO 34,84
ALTIN 2.384,37
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Özal askeri darbeyi nasıl savundu?

Turgut Özal’ın 1989’da kaleme aldığı tek kitabı ‘Tarih ve Miras’ 21 yıl sonra ilk kez yayınlandı. Kitap ilginç içeriği ile dikkat çekiyor.

Abone ol

Özal’ın yazdığı ‘Tarih ve Miras’ 21 yıl sonra yayınlandı. Kitapta yakın tarihin politik tartışmalarına ve Avrupa’yla ilişkilere geniş yer verilmiş.

Turgut Özal’ın 1989’da kaleme aldığı ‘Tarih ve Miras’ isimli kitap, 21 yıl sonra yayınlandı. Özal’ın tek kitabı olma özelliğini de taşıyan eserde, yakın siyasi tarih ve batılılaşmayla ilgili önemli bilgiler de yer alıyor.

"ASKERİ DARBE TEK ÇIKAR YOLDU"

Özal kitabında, 1960 darbesini demokrasiye karşı bir tepki olarak nitelendiriyor. Özal’ın 1980 darbesini ise ‘tek çıkar yol’ olarak görmesi de dikkat çekiyor.

“Bu siyasi, sosyal ve ekonomik krizin ağırlığı altında, demokratik rejim çöktü. Ordunun müdahalesi, askerin isteksizliğine rağmen, tek çıkar yol haline geldi.”

Özal’ın yeniden büyük ve medeni bir güç olabilmek için olmazsa olmazlarını ise, “düşünce ve konuşma özgürlüğü, teminatı olan laiklikle birlikte din özgürlüğü ve teşebbüs özgürlüğü” olarak sıralıyor.

LAİKLİĞİ HİÇ TERK ETMEDİK

Türkiye AB’ye üye olmasa da Avrupa ile birlikte yaşamak zorunda diyen Özal, laiklikle ilgili de, “Biz, Hanefi mezhebine mensubuz. Yani kimse Allah ile inanan arasına giremez. Umuyorum ki Türkiye’nin, laikliği hiçbir zaman terk etmediğini gösterebilmişimdir.”