BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bala'ya rasathane kuruluyor

Prof. Dr. Gülay Altay, Bala`da deprem istasyonu kuracaklarını bildirdi.

Abone ol

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, Bala`da deprem istasyonu kuracaklarını bildirdi.

Enstitüye bağlı Ulusal Deprem İzleme Merkezinin Müdürü Dr. Doğan Kalafatile birlikte bölgede incelemelerde bulunan Prof. Dr. Altay, A. Amuhabirine yaptığı açıklamada, depremin etkilerini gözlemlemek ve bölge halkına "geçmiş olsun" dileğinde bulunmak istediklerini söyledi.
Prof. Dr. Altay, bölgedeki hareketlerin daha yakından izleyebilmek içinBala`da bir deprem istasyonu kurmayı planladıklarını belirterek, ziyaret sırasında istasyonun nereye yapılabileceğini de belirlemeye çalıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Altay, yer tespiti, inşaat aşaması ve donanımın yerleştirilmesi süreci göz önüne alındığında, hava koşullarının uygun olması halinde istasyonun Şubat ayı ortalarına kadartamamlanabileceğini kaydetti.

Söz konusu istasyonun, son dönemde üst üste meydana gelen depremlerin ardından mı gündeme geldiğinin sorulması üzerine Prof. Dr. Altay,"Türkiye`nin her tarafındaki deprem hareketlerini almak üzere çalışmalarımızı zaten sürdürüyoruz. Bunları, bir program dahilinde yürütüyoruz, sadece öne almış olduk" dedi.

Prof. Dr. Altay, mevcut durumda Bala`daki deprem hareketlerinin yakın çevredeki istasyonlardan izlenebildiğini ancak kurulacak yeni istasyonla sürecinde daha sağlıklı takip edilebileceğini söyledi.

Deprem istasyonunun, büyüklüğü 2`nin üzerindeki sarsıntıları kayda alacağını ifade eden Prof. Dr. Altay, oluş zamanı, büyüklüğü, lokasyonu gibi bütün deprem parametrelerinin tespit edileceğini kaydetti. Prof. Dr. Altay, "Kurduğumuz istasyonlar en son teknolojiyi uyguladığımız bir sistem içeriyor. Dolayısıyla depreme ilişkin bütün bilgileri alıyoruz.
Oradan gelen sinyaller doğrultusunda çözümlemeler de Kandilli`de yapılıyor" dedi.

"DAHA İYİ YAPILAŞMA GEREKTİĞİ AÇIK"

İstasyonların, Ulusal Deprem İzleme Merkezi bünyesinde kurulduğuna işaret eden Prof. Dr. Altay, halen Türkiye`de 120 deprem istasyonubulunduğunu, Bala`da yapılacak İstasyonun 121. istasyon olacağını söyledi.

Bölgeye ilişkin ilk izlenimlerinin sorulması üzerine de Prof. Dr. Altay,"Kerpiç veya yığma türü dediğimiz binalarda bu tür zararların olması çok normal. Daha iyi bir yapılaşma gerektiği açık" dedi.