BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.433,26
HABER /  GÜNCEL

Bakkallar marketlere rakip olacak!

Bakkallar, göreceli olarak fiyat avantajı sağlayacak sistemle marketlere rakip olacak!

Abone ol

Büyük marketlerle rekabette zorlanan bakkallar ve yerel marketler için Verimli Tedarik Sistemi'ni uygulamaya konuluyor. Sistem sayesinde internet üzerinden mal siparişi verebilecek esnaflar, göreceli olarak fiyat avantajına sahip olacak.

Teda Global Ticaret AŞ tarafından tertip edilen 'Bakkallar Marketler Yaşayacak' temalı Verimli Tedarik Sistemi'nin tanıtıldığı basın toplantısına Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de katıldı.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Başkanı Mustafa Kaplan, Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü Aytekin Yalçın ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Ergün, Verimli Tedarik Sistemi ile küçük esnafın internetten kolayca mal sipariş edebileceğini belirterek şöyle konuştu:

"Uygulama ile tedarik zincirindeki halka sayısı azalacak ve küçük esnaf büyük marketlerle yarışabilir hale gelecek. Önemli olan esnafımızın veya küçük işletmelerimizin bir solunum cihazına bağlı olarak ayakta kalmalarını mümkün kılmak değil. Amacımız, onların rekabet gücü elde etmelerine imkan tanımak, zamana uygun bir değişim ile ayakta durmalarına, sıhhatli bir yapıya kavuşmalarına, hatta kendilerini geliştirmelerine zemin hazırlamaktır. İktidar olarak küçük esnafı güçlendirmeyi esas aldık. Bir ortak tedarik sistemi teşvik etmek, vergi indirimi yapmak veya borç yapılandırmak kadar önemlidir. Verimli Tedarik Sistemi projesi ile bakkalların ve yerel marketlerin tek çatı altında toplanması ve bu şekilde güçlerini artırması hedefleniyor. Kamuoyu için büyük önem taşyan bu projenin ülkemiz, küçük işletmeler, esnaf ve sanatkârlarımız için hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Teda Global Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Taner Karamollaoğlu ise Verimli Tedarik Sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Araştırmalarına göre, 2020 ve sonrasında Türkiye'deki perakende sektöründe bugün yüzde 18-20'leri geçmeyen ilk 3 perakendecinin ticaretteki payının yüzde 80'leri aşacağının tahmin edildiğini aktaran Karamollaoğlu, şunları söyledi:

"Şu ana kadar ülkemizdeki bakkal ve yerel marketler, bu gelişmeden etkilenmemek ve organize olabilmek için birleşme gayretlerine girmişlerdir. Ancak o dönemlerde tedarik sistemlerindeki verimsizlik, teknolojik altyapı ve iletişim ağlarındaki yetersizlik, kooperatifleşme ve yönetimdeki başarısızlık gibi sebeplerle istenilen sonuçlar alınamamıştır. Teda Global olarak perakende, tedarik ve üretim sektörlerindeki yönetim tecrübelerine sahip uzman takımımız ile son senelerde gelişen internet ağını kullanarak, tüm tedarikçi ve satış noktalarını bir araya getiriyoruz. 5 sene içerisinde hedeflediğimiz 200 bin civarında müşteri adına toplu alım yaparak Verimli Tedarik Sistemi ile her bir üyenin mal alımlarını uygun ve avantajlı hale getiriyoruz"

VERİMLİ TEDARİK SİSTEMİ PROJESİ NEDİR?

Verimli Tedarik Sistemi projesi kapsamında Teda Global, kurumsal bir çatı altında organize olmayı isteyen perakendecileri bir araya getirip yaklaşık 40-50 bin civarındaki satış noktasına da franchising hizmeti verecek. Teda Global, satış noktalarının rekabet gücünü artırmak için yaklaşık 100 özel markası ile kaliteli ve uygun fiyatlı ürünler de ürettirmeyi planlıyor.
Firma, her ilde açacağı lojistik merkezleri ile yüzde 20'leri geçen satış ve dağıtım maliyetlerini yüzde 2-3'lere kadar indirmeyi amaçlıyor. Üreticinin tahsilatı, satış noktasının siparişi aşamasında Teda Global Verimli Tedarik Sistemi ile garanti altına alınıyor. Sistem ile bugün kayıt dışı hariç 50 milyar TL hacimde olan perakende piyasasında 5 senenin sonunda, aynı zamanda hacmini de büyüteceği pazarın yüzde 20 payına sahip satış noktalarını bir araya toplayacağı tahmin ediliyor.

Proje çerçevesinde pilot uygulama 10 Mayıs itibari ile başladı. Aynı zamanda Gebze'deki ilk lojistik merkezi de hizmete girdi. Bu merkez, ilk aşamada İstanbul Anadolu yakası, Kocaeli ve Sakarya bölgelerini kapsayan perakende noktalarına dağıtım yapacak. Halihazırda 150 üretici, 500 bakkal ve marketin aktif olarak üye olduğu Verimli Tedarik Sistemi'nden, tüm kategorilerde 13 bin ürün türü hizmete sunuluyor. Kısa bir süre içerisinde hizmete sunulan aktif ürün sayısının 30 bini aşacağı öngörülüyor.

2011 sonunda tamamlanması planlanan ilk pilot uygulaması akabinde, aynı bölge içerisinde ikinci lojistik merkezi devreye girecek. 2012 ortalarında, İstanbul Avrupa yakasında açılacak yeni lojistik merkezi ile üçüncü pilot uygulamaya başlanmış olacak. 2012 yılının sonunda ise aynı anda 20 ayrı ilde lojistik merkezleri kurulması planlanıyor.