BIST 9.997
DOLAR 32,40
EURO 34,76
ALTIN 2.434,67
HABER /  GÜNCEL

Bakandan Ahmet Kayaya özür

10 senede Türkiye bambaşka bir noktaya geldi. 99'da Ahmet Kaya'ya sahnede çatal fırlatılıyordu. Bugünse özür dileniyor.

Abone ol

İNTERNETHABER

Kürtçe yayın yapan TRT 6 bugün resmen yayına başladı. TRT 6 ekranlarında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kürtçe olarak "hayırlı olsun" dedi. Açılış töreninde konuşan bakan Ertuğrul Günay ise Ahmet Kaya'ya gönderme yaparak "Onların anısına karşı bir manevi ödevi de yerine getirdiğimiz düşüncesindeyim." diyerek bir anlamda özür diledi.

AHMET KAYA NASIL LİNÇ EDİLMİŞTİ?

12 Şubat 1999'da Magazin Gazetecilere Derneği'nin ödül törenine katılan Ahmet Kaya sahneye çıkıp önce ödülünü aldı. Ardından da yakında Kürtçe bir klip çekeceğini söyledi. Ve sahnedeki Kaya çatal bıçak yağmuruna tutuldu. Eşi Gülten Kaya o geceyi şöyle anlatmıştı:

SÜNNETSİZ PEZEVENK

"Serdar Ortaç sahnede okuduğu şarkı sözünü bir anda değiştirerek, “Bu devirde kimse sultan değil padişah değil. Atatürk yolunda Türkiye! Bu vatan bizim, ellerin değil!” diyordu. Bu şarkı üzerine iyice gerildi ortam. Şenay Düdek Ahmet’e, “Sünnetsiz pezevenk” diye bağırıyordu. Sonra Ercan Saatçi, Tuncay Önder, Erdal Acar ve onun bir grup adamı vardı provokasyon grubunun içinde.

REHA MUHTAR 10. YIL MARŞINI OKUTTU

Bir başkası, Reha Muhtar çıkıp memleket bölündüğü için memleketim şarkısını okutuyor. Birden 10. Yıl marşı sahne alıyor. Herkes hezeyan içinde. Zaten grup psikolojisi böyledir, insanlar katılmak zorunda da hissediyor kendilerini..."

Ahmet Kaya bu saldırıların hemen ardından Türkiye'yi terk edip Fransa'ya yerleşti ve orada hayata gözlerini yumdu.

TEMEL BİR HAK YERİNE GETİRİLDİ

Açılışta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay sahneye çıktı ve TRT'nin Kürtçe kanalı TRT 6'nın Türkiye'nin demokrasi anlayışına katkı yapacak bir girişim olduğunu belirterek, "Bu girişim aslında çoğulcu demokrasi açısından uzun süredir ihtiyacımız olan temel bir hakkın yerine getirilmesidir. Türk milleti farklı inanç, kültür ve dil özellikleri taşır. Bu özellikler bizi zenginleştirerek güçlendiriyor. Ancak geçmiş yıllarda bu zenginlikleri yok etmek isteyen akıl dışı anlayışlar ülkeyi yönetti ve bunun acı sonuçlarını gördük” dedi.

O ANLARI HÜZÜNLE HATIRLIYORUZ

Bakan Günay bu noktada Kürtçe klip çekmek istediği için linç edilen Ahmet Kaya'ya gönderme yaptı ve şöyle konuştu:

“Şimdi biz yanlışların giderilmesi noktasındayız. Türkiye bu noktaya gelinmesi için tartışmalar yaşadı ve bazı insanlar sadece bir Kürtçe yayından söz ettikleri için, sadece Kürtçe bir şarkı söyleyebilmek, Kürtçe bir albüm yapabilmekten söz ettikleri için bugün hepimizin hüzünle hatırladığı acılar yaşadılar.

ONLARIN ANISINA KARŞI MANEVİ ÖDEV

Onların anısına karşı bir manevi ödevi de yerine getirdiğimiz düşüncesindeyim. Bundan sonra inanıyorum ki Türkiye sahip olduğumuz güzelliklerin dile getirilmesi özelliklerin dile getirilmesi yüzünden yeni tartışmalar yeni sancılar yaşamasın. Çoğulculuk özgürlük, esenlik, barış içinde Türkiye güzel günler yaşasın. Tüm kalbimle bunu diliyorum."