BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,82
ALTIN 2.402,32
HABER /  GÜNCEL

Baba Uzan hastayım, anlaş dedi

Baba Uzan "hastayım, dönmek istiyorum, anlaş" dedi. Cem Uzan ne yapıyor?

Abone ol

TMSF, İmar Bankası'nın zararı dahil faiz ve cezalarıyla birlikte devlete 21 milyar dolar borcu olan Uzanlarla, protokol yapmak için önümüzdeki hafta görüşmelere başlıyor.

Milliyet'in haberine göre daha önce birçok görüşme yapmasına karşın sonuç alamayan Cem Uzan'ın, İmar Bankası davaları nedeniyle kaçak durumda olan babası Kemal Uzan'ın, "Hastayım, dönmek istiyorum, TMSF ile anlaş" şeklindeki isteği üzerine, avukatları aracılığıyla TMSF'ye yeniden başvurarak protokol isteğini ilettiği öğrenildi.

Kemal Uzan'ın borç protokolü yapılması halinde hakkında açılan davalardan kısa süreli hapis cezası alabileceği ve yaşının ileri olması nedeniyle cezasını evinde çekmek istediği ifade edildi.

Tahsilat Maliye'de Şimdiye kadar Uzan grubu şirketlerinin satışından sağlanan 7 milyar dolar vergi borçlarına karşılık Maliye Bakanlığ'na ödendi. Bu satışladan TMSF'ye kalan tutar ise 200 milyon dolar oldu. Kendi alacağının 8 milyar dolar olduğunu belirten TMSF yetkilileri, protokol isteğine karşılık, anlaşmanın Enerji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve TMSF arasında 'üçlü' olarak yapılabileceğini bildirdi.

TMSF, ayrıca Uzanlara "Eğer, Enerji Bakanlığı ile ÇEAŞ ve Kepez'in iadesi konusunda anlaşırsanız ve benim alacağımı ödemeyi taahhüt ederseniz, 8 milyar dolardan yüzde 40 indirim yapılabilir" dedi.

HAFTAYA GÖRÜŞME BAŞLIYOR

Enerji Bakanlığı'nın, Uzanların yurdışında açtığı davalardan vazgeçmesi ve borçları üstlenmesi karşılığında, ÇEAŞ ve Kepez'in "imtiyaz sözleşmesinin" tamamlanmasına kadar yeniden Uzanlara verilmesine sıcak baktığı belirtildi.

Bu konuda henüz bir sonuca varılamasa da, görüşmelerin sürdüğü TMSF Başkanı Ahmet Ertük tarafından da doğrulandı. Milliyet'in edindiği bilgilere göre, Cem Uzan, avukatı ve mali müşavirlerini önümüzdeki hafta protokol görüşmeleri için TMSF'ye gönderecek. TMSF, protokol ön şartı olarak kendi aleyhine açılmış tüm davaların geri çekilmesini, şirketlere ibra verilmesini, Enerji ve Maliye bakanlıkları ile de uzlaşılmasını istiyor. TMSF, İmar Bankası'ndan dolayı kendisine olan 8 milyar dolar borçtan yüzde 40 indirim yapmayı, kalan borcun ÇEAŞ ve Kepez'in geliriyle ödenmesini öngörüyor.