BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Ayrı devlet mi özerklik mi?

BDP'nin "Demokratik Özerklik Projesi" olarak sunduğu model Ankara'da yeni bir tartışma başlattı.

Abone ol

Abdullah Öcalan'ın da dün avukatları aracılığıyla yaptığı altı maddelik bir açıklamayla gündeme gelen ve "Katalan modeli" olarak tanımlanan modele ilişkin görüşlerini açıklayan BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, bunun federasyon talebi olarak yorumlanmaması gerektiğini söyledi.

AYRI DEVLET TALEBİ

Yıldız, "İspanya'da özerklik federasyona yakın bir yapılanma. Katalan ve Basklara tanınan haklar var. Katalan, bayrağını taşıyabiliyor. Kürtlerin de sarı, kırmızı, yeşil bayrağı hep vardı. Kuzey Irak'ta peşmerge güvenliği sağlıyor. Bizde neden olmasın?" diye konuştu. AK Parti, CHP ve MHP yöneticileri ise bu talebi sert dille eleştirirken, hukukçular da "bu ayrı devlet talebi" yorumu getirdi.

OBAMA'YA SUNULMUŞTU

BDP, üç dilde hazırladığı "Demokratik Özerklik Projesini" ABD Başkanı Barack Obama'ya da sunmuştu. Öcalan'ın dünkü açıklamaları "Ayrı bir devlet mi amaçlıyorlar, bu bir federasyon çağrısı mı?" sorularını beraberinde getirdi. Sabah gazetesinden Hazal Ateş "Katalan modeli"ni siyasetçilere sordu. İşte o modele yönelik tepkiler:

Mustafa Elitaş (AK Parti Grup Başkanvekili): Bu ayrı bir devlete gidiştir. Herkes aklını başına almalı. Bizim Anayasamız'da vücut bulan üniter yapıya zarar veren fikirlere karşı fikirler oluştururuz. Türkiye bir bütündür, herkes bu ülkenin vatandaşıdır. Ayrı hükümranlıklar ortaya çıkarılması mümkün değil.
Muharrem İnce (CHP Grup Başkanvekili):
Silahlı bir örgütü kınamayacaksınız sonra da özgürlükten, demokratikleşmeden söz edeceksiniz. Böyle bir mantık olamaz. Türkiye'de devletten başka hiçbir gücün silah kullanamayacağını söyleyemeyenlerin demokrasiden söz etmeye hakkı yoktur. BDP, PKK'yı yedekte tutuyor. Konuşmazsan, örgütüm şunu yapar diye tehdit ediyor.
Metin Çobanoğlu (MHP Genel Başkan Yardımcısı): Nihai hedef güneydoğuda devlet kurmaktır. PKK bunu hedefliyor. Demokratik özerklik, referandum nedeniyle iktidara dayatılıyor. Dolaylı görüşmeler de ortada.
Prof. Dr. Hikmet Sami Türk (Anayasa Hukukçusu): Öz savunma için güç talebi ordu kurmaktır. Federasyon ötesinde devlet yapılanmasıdır. Zaman zaman özerklik, federasyon adı altında dile getirdikleri bu fikirler bağımsız devlet fikrini dile getiriyor.
Prof. Dr. İlter Turan (Bilgi Üniversitesi): Kendi içinde çelişkiler içeren bu açıklamaları tartışmayı pek isabetli bulmuyorum. Bir yanda özerklikten söz ederken bağımsız bir ülkede söz konusu olabilecek konuları dile getiriyor. Bu fikirler etrafında tartışma faydalı olmaz.
Faik Bulut (Araştırmacı-Yazar): Öcalan'ın "demokratik özerklik" önermesi, yeni ve sürpriz değil. Anladığım kadarıyla Kürtler, bir devlet kurmayı amaçlamıyorlar. Ancak yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde, sivil toplumcu ve demokratik zeminde kendi yönetimlerini seçmek, özgünlüklerini koruyup geliştirmek istiyorlar.

Öcalan'ın yol haritası
İmralı'da hükümlü bulunan Öcalan, avukatları aracılığıyla demokratik özerklik projesinin "siyasi, hukuki, ekonomik, kültürel, diplomasi ve öz savunma" diye sıraladığı altı maddelik bir plan açıkladı. Açıklamada, Katalonya'da olduğu gibi Kürtlerin statüsünün Anayasa ve yasalara yansıtılması öngörülüyor. Ana dilde eğitim için yeni bir eğitim politikası oluşturulması talep ediliyor. Öz savunma tanımı yapılıyor. PKK tarzı silahlı yapılanma değil, halkın kendi güvenliğini sağlamayı öngören silahlı güçten söz ediliyor.