BIST 9.889
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.454,67
HABER /  GÜNCEL

Ayasofya'da Yunan provokasyonu!

Sümela Manastırı'ndaki ayinden cesaret alan ABD'li Yunanlılar, tarihi Ayasofya'da da ayin yapabilmek için harekete geçtiler.

Abone ol

Yunan asıllı ABD'li Chris Spirou başkanlığında kurulan "Uluslararası Ayasofya Koalisyonu" 200 kişiyle Ayasofya Müzesi'ne ayine geliyor. Patrikhane ise girişimle ilgilerinin olmadığını açıkladı.

Yunan-Amerikan Kültür Derneği Başkanı Chris Spyrou başkanlığındaki bir grup, 557 yıl sonra ilk kez Ayasofya’da ayin yapma hazırlığı içinde. İpsala Sınır Kapısı’ndan İstanbul’a yol alması beklenen 200 kişilik grup, müze içine biletsiz giriş yaparak ayin düzenlemeye çalışacak. Bu da mümkün olmazsa kafile müze dışında planladığı ayini gerçekleştirmeyi deneyecek.

Uluslararası Ayasofya Cemaati olarak İstanbul’a geleceklerini söyleyen Spyrou, “İzin almaya gerek yok ki. Sadece Başbakan Erdoğan’a bu konuda iki mektup yazıp kendisini bilgilendirdim. Yanıt vermedi. Dua etmek ne zaman provokasyon oluyor?” dedi. İstanbul Fener Rum Patrikhanesi ise Türk makamlarına söz konusu eylemle ilgilerinin bulunmadığı bilgisini verdi. Fener Patrikhanesi’nin Başsekreteri Elpidoforos Lambriniadis “Dini ayin düzenleneceğine ilişkin hiçbir bilgi yoktur” diye konuştu. Yunan Dışişleri Bakanı Dimitris Droutsas ise Patrikhane’nin görüşlerine saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

‘İZİN VERİLMEZ’

Dışişleri eski Bakanı İlter Türkmen ise Ayasofya’daki ayin girişimiyle ilgili “Burası bir müze. Ayine izin verilmez. ABD’den gelenlerin bu eylemini güvenlik güçleri önler” dedi. Türkmen şöyle konuştu: “Buna müsade edilmez. Çünkü müzenin özelliği ne Hristiyanlar ibadet edebiliyor ne de Müslümanlar... Birisine izin verirsen sonra arkası gelir. Onun için engel olmak gerekiyor. Trabzon’da ve Akdamar’da ayin yapılmasına izin veriyoruz. Ama onların statüsü başka. Orada bile ancak izin alınarak ayin yapılabiliyor. Unutmamamız gerekir ki, son Patrik ziyaretinde de aynı konu yine geldi gündeme ama Patrik mesela orda dua etmedi. Trabzon’da ve Akdamar’da verilen izinlerle oluşan olumlu havayı bu girişim bozamaz. Dünyanın hiçbir yerinde bir müzede böyle bir ayine müsade edildiğini bilmiyorum.”

Sümela’daki gibi ayin istiyorlar

Trabzon’daki tarihi Sümela Manastırı 15 Ağustos’ta 88 yıl sonra ilk kez bir ayine ev sahipliği yapmıştı. 3 bin kişinin izlediği ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetmişti. Ayrıca 19 Eylül Pazar günü 100 yıl aradan sonra Van’daki Akdamar Kilisesi’nde bir ayin düzenlenecek. Bundan cesaret alan ABD’li Yunanlılar tarihi Ayasofya’ya ayin yapmak istiyorlar