BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Ayasofya ibadete açılacak mı ?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması konusuna sıcak baktığını açıkladı. <br/>Bülent Arınç, “Halı Müze...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması konusuna sıcak baktığını açıkladı.
Bülent Arınç, “Halı Müzesi”nin açılışında yaptığı konuşmada Ayasofya ile ilgili açıklamalarda bulundu. Arınç, “Biz şimdi Ayasofya Camii’nin hemen hemen yanındayız. Ayasofya Camii’nin avlusundayız. Bence kulaklarınız duymasa bile gönlünüzden geçen bir şeyler olduğuna inanıyorum. Ayasofya bize bir şeyler söylüyor. Acaba Ayasofya bize neler söylüyor. Çok şükür benim dönemimde iki tane beni çok mutlu eden gelişme yaşandı. Şu kadar esas ihya edildi, restore edildi. Ama biz Ayasofya ismini taşıyan iki camimizi tekrar cami olarak ibadete açtık. Bunlar zaten camiydi. Ama başka maksatla kullanılıyordu. Bunlardan birisi İznik’teki Orhan Ayasofya Camii’dir. Orhan Gazi’nin Bursa’nın fethinden sonra camiye tahvil ettiği bu cami, 721 yıl cami olarak ibadete açık kaldı. Sonra bir baktık ki şu kadar küçük biletler kesilen bir müze haline gelmiş. Trabzon’daki Ayasofya Camii. O da yüzyıllar boyunca cami olarak kalmış. Sonra birisi bir karar vermiş müze haline gelmiş” dedi.

"YAPACAĞIMIZ ŞEY..."
Gayrimenkullerin kullanılmasına dair kanunda “ibadethaneler ibadet dışında başka bir maksatla kullanılamaz” ifadelerinin yer aldığını hatırlatan Arınç, “Hukuk devleti olduğumuza göre bu konuda ne yapmalıyız diye düşünelim. Yapacağımız şey şuydu; burası bir camidir, ibadet amacıyla açılmıştır ve yüzyıllar boyu kullanılmıştır. Onu bir başka maksatla kullanan kim olursa olsun Kültür Bakanlığı da bizim, müzeler de bizim. Bakın Halı Müzesi açtığımız gibi, yazma eserler müzesi de açıyoruz, başka şeyler de açıyoruz. Ama bir cami, bu kanunun bu maddesine göre ibadet dışında kullanılabilir mi? Hayır kullanılamaz dedik. Ayasofya Camii İznik’te esasen müzeye çevrilmesiyle ilgili hiçbir karar da olmamasına rağmen işgüzar birileri ‘burası müze olsun’ demişler, küçük kağıtlara da 1’er liralık giriş bileti kesmek suretiyle müzeye çevirmişler. Hiçbir işlem bile yapmaya gerek kalmadan genel müdürlüğümüz ‘burası camidir, ibadet amacıyla cami olarak kullanılacaktır’ dedi, 2 sene evvel Kurban Bayramı namazıyla birlikte Ayasofya Camii ibadete açıldı. Bizim içimizden bu toplumu tenzih ediyorum ama ‘olmasın, cami eksikliği mi var’ dediler. 3 veya 4 kişi. Ama inanın farklı inanç mensuplarından veya azınlıklardan bu lafı söyleyen bir kişi bile çıkmadı. Burada isim vermek gerekmez ama en tepe noktasında bu işlerde muhatap aldığımız insan bile ‘yaptığınız karara saygı duyuyoruz’ dedi. Ama bizim içimizden 3 veya 4 kişi ‘biz başka camiler yaparız, burası müze olarak kalsa daha iyi olur’ dedi. Hadi onların görüşlerine de saydı duyalım ama kanunun bize yüklediği bir sorumluluk var. Trabzon Ayasofya Camii de aynı kategorideydi” diye konuştu.
Karaköy’deki Arap Camii’ni açarken de karşı çıkanların sayısının arttığını dile getiren Bülent Arınç, “Kültür Bakanlığı 15-20 sene evvel’ burayı müze yapalım’ demiş. Onlar da küçük bir bilet bastırmışlar, burası müze olmuş. Geçmiş dönemlerde bunlara göz yummak mümkün olabilir. Ama şimdi yeni bir Türkiye var. Yeni bir Türkiye’de hukuk egemen olmalı. Genel Müdürlüğümüz dava açtı, buranın müzeye çevrilmesinde geçerli bir karar yoktur diye. Bizden önce bayağı direnmişler ama sonra da hukuk kararını verdi. Mahkeme dedi ki ‘buranın müze yapılmasıyla ilgili geçerli hiçbir karar yoktur.’ İptal etti. Biz onun üzerine Trabzon Ayasofya Camii’ni de açılması için kararı verdik. Bunun üzerine dava açtı. İznik Ayasofya’da dava açan olmadı ama Trabzon’da dava açan da oldu. Burası müzeydi, müzeden camiye çevrildi, bu işlemin iptali maksadıyla. Ama çok şükür hukuk devleti olan Türkiye’de hakimler var. Mahkeme ‘buranın müzeye çevrilmesiyle ilgili bir karar yok’ diyor. Bu mahzun olan Ayasofya’ya bakıyoruz. İnşallah güleceği günlerin yakın olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.
(İHA)