BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.439,16
HABER /  DÜNYA

Elektronik kaçakçılarına operasyon polis kamerasında

Çin’de imitasyon elektronik malzeme ve cinsel içerikli ürünler üreterek Türkiye’ye getirdikleri iddiasıyla gözaltına alınan 13 kişi, adliyey...

Abone ol

Çin’de imitasyon elektronik malzeme ve cinsel içerikli ürünler üreterek Türkiye’ye getirdikleri iddiasıyla gözaltına alınan 13 kişi, adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin gözaltına alındığı operasyon ise polis kamerasına yansıdı.
Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, çeşitli markalardaki cep telefonların sahtesini Eminönü Tahtakale’de ve internet üzerinden piyasaya sürüldüğünü tespit ettiği İstanbul ve Çorlu’da bir kaçakçılık şebekesine yönelik operasyon düzenledi. Yapılan 16 aylık soruşturma kapsamında şahıslar fiziki ve teknik takibe alınırken bu ürünlerin büyük çoğunluğunun bu şebeke tarafından dağıtıldığı ortaya çıktı. Şüpheliler, arasında bulunan bir gümrük memurunun rüşvet karşılığı çete üyelerine yardım ettiği iddia edildi. Operasyonda, piyasa değeri milyonlarca lira olduğu tahmin edilen çok sayıda elektronik eşya ele geçirildi.
Takip sırasında, Çin’de yaşayan Medeni A.’nın yılda birkaç defa Türkiye’ye geldiği ve Tahtakale’de bulunan esnaftan sipariş aldığı kaydedildi. Medeni A.’nın siparişini aldığı, cep telefonu gibi her türlü elektronik malzemenin benzerini Çin’de ürettirdiği belirlendi. Çete üyelerinin üretilen malzemeleri iki yolla yurda kaçak olarak soktukları öğrenildi.

"TEKSTİL MALZEMESİ" GÖSTERİLMİŞ
Şüphelilerin, Avrupa ülkeleri üzerine sevkıyatı yapmak için Havayoluyla getirdikleri malzemeleri karayoluyla Edirne’den geçirdikleri, Edirne Gümrüğü’nden geçirilirken rüşvet karşılığı bir gümrük memurundan yardım aldıkları anlaşıldı. Şüphelilerin ayrıca, gemiyle Ambarlı Gümrüğü’ne getirdikleri malları “tekstil malzemesi” olarak bayan ettikleri malzemelerin arasına gizledikleri, burada Tır’lara yüklendikten sonra mühürlenen malzemelerin gümrük işlemleri için Tekstil gümrüğü olan Halkalı gümrüğü yönlendirildiği belirtildi.
Takibin ardından belirlenen adreslere düzenlenen eş zamanlı operasyonlar polis kamerası tarafından saniye saniye kaydedildi. Operasyonlarda organizasyonun lideri olduğu ileri sürülen Medeni A. ile Edirne Gümrüğü’nden bir memurun da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Ambarlı’dan yola çıkan bir TIR, çeşitli depo ve adreslerde yapılan aramalarda, 4 bin 588 adet cep telefonu, 3 bin 900 adet cep telefonu bataryası, 7 bin 709 elektronik sigara, 29 bin 940 adet kol saati, 1 milyon 419 bin 300 adet cinsel içerikli hap ile çeşitli malzemeler ele geçirildi.
Emniyet müdürlüğündeki işlemleri tamamlanan 13 kişi Çağlayan Adliyesi’ne sevk edildi.
(İHA)