BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Avrupa'yı şoka sokan Suriye raporu

İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre, Suriye'de Beşar Esad rejimine karşı savaşan silahlı muhaliflerin neredeyse yarısı aşırı İslamcılardan oluşuyor.

Abone ol

Gazetenin Savunma muhabiri Ben Farmer ile Beyrut muhabiri Ruth Sherlock imzalı haberde, Suriye rejimine karşı savaşanların sayısının bugün 100 bine ulaştığı ancak iki yılı aşkın savaşta bu muhaliflerin yaklaşık bin farklı gruba bölündüğü ifade ediliyor.

IHS Jane's isimli savunma konusunda danışmanlık hizmeti veren bir firmanın yaptığı ve istihbarat tahminleri, eylemciler ve militanlarla yapılan söyleşilere dayanan araştırmanın verilerine göre Suriye'de çarpışan 10 bin kadar El Kaide bağlantılı cihat yanlısı var, bunlar arasında yabancılar da bulunuyor.

Araştırmaya göre cihat yanlılarının yanı sıra Suriye'deki silahlı muhalefetin içinde 30-35 bin kadar da aşırı uçta İslamcılar yer alıyor. Telegraph'ın haberinde, bu kişilerin de cihat yanlılarına benzer bir bakış açısına sahip olduğu ancak daha geniş kapsamlı bir uluslararası mücadeledense Suriye savaşına odaklanmış oldukları ifade ediliyor.

BATI'YI ENDİŞELENDİRİYOR

Çalışmaya göre Suriye'deki silahlı muhaliflerin 30 bini de İslami karaktere sahip ılımlı kişilerden oluşuyor. Bu da laik ve milliyetçi gruplardaki savaşçıların sayısının çok az olduğu anlamına geliyor.

Gazetenin haberinde, Suriye'deki silahlı isyanda radikallerin çoğunluğu oluşturduğu korkusunun, Batı tarafından Suriye'ye askeri müdahaleyi imkansız kıldığı ifade edildi.

Telegraph'a konuşan IHS Jane's analisti Charles Listes, "Suriye'deki ayaklanmada, en azından İslami bir bakış açısına sahip gruplar hakim. Muhalefete daha çok laik grupların liderlik ettiği fikri ise doğruluğu kanıtlanmamaış bir fikir" dedi.

EL KAİDE'DEN AYAR

Dün de El Kaide lideri Ayman el Zevahiri'nin Suriye’deki İslamcı militanlara, Körfez’deki Arap ülkelerinin ve Batı’nın desteklediği diğer savaşçılarla işbirliği yapmama uyarısında bulunduğu bildirilmişti.

Küresel terörizm izleme sitesi SITE’ın aktardığına göre, 11 Eylül saldırısının 12’nci yıldönümü için hazırlanan ses kaydında, Zevahiri ABD’nin muhalefet güçlerine “Batı’yla müttefik olan laik aktörlerle” işbirliği kurma baskısı yapacağını belirtmişti.

El Kaide lideri, “Suriye’deki kardeşlerimi ve birlik ve cihat içindeki diğer herkesi bu gruplara yaklaşmamaları için uyarıyorum” demiş ve Mısır’da 3 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin ordu müdahalesiyle iktidardan devrilmesinin de bu söylediklerinin bir kanıtı olduğunu ifade etmişti.

Açıkça Batı’nın ve Arap ülkelerinin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) gönderme yapan Zevahiri’nin bu yorumları, ÖSO ile El Kaide’ye sempati duran ve Batı’ya karşı uluslarüstü bir savaş yürütmek isteyen gerilla grupları arasındaki bölünmenin derinliğinin bir işareti olarak yorumlanmıştı.