BIST 10.358
DOLAR 32,25
EURO 34,67
ALTIN 2.400,15
HABER /  DÜNYA

Günün önemli gelişmeleri (2)

Günün önemli gelişmelerini sizin için derledik.<br/><br/><br/><br/>Paris’te “Suriye” zirvesi<br/>Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Sur...

Abone ol

Günün önemli gelişmelerini sizin için derledik.



Paris’te “Suriye” zirvesi
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye konusunda müzakerelerde bulunmak üzere ABD, İngiltere ve Fransa dışişleri bakanlarını Elysee Sarayı’nda kabul etti. Hollande, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabious ile ABD ve Rusya’nın, Suriye’nin kimyasal silahları konusunda anlaşmaya varmasının ardından Esed rejiminin kimyasal silahlarının denetim ve imhası konusunda izlenecek süreci ele alacak. Üçlü bir toplantı gerçekleştirecek olan bakanlar, Fransa’nın; Suriye’nin kimyasal silahlardan arındırılması konusunda BM Güvenlik Konseyi’ne sunacağı tasarı üzerinde bir mutabakat sağlamaya çalışacak.

Rum okulunda yarım asır sonra ders zili çaldı
Çanakkale’nin Gökçeada İlçesi’ne bağlı Zeytinli Köyü’nde bulunan Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nda, yaklaşık yarım asır sonra eğitim öğretime başlandı. Birisi kız toplam 4 öğrencinin kayıt yaptırdığı okulda, ilk ders zili çaldı. Atatürk Büstü bulunan ve gönderinde Türk bayrağı çekili okulun açılışı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla yapıldı.



Costa Concordia’nın enkazı kaldırılıyor
İtalya’nın Giglio Adası açıklarında geçtiğimiz yıl karaya oturduktan sonra yan yatan Costa Condordia adlı dev yolcu gemisinin enkazını kaldırma çalışmalarına başlandı. Enkaz kaldırma çalışmalarına 20’den fazla ülkeden gelen 500 uzman görev alacak. 12 saat sürmesi beklenen ilk çalışmada adaya paralel olarak 65 derece yatık duran gemi dik konuma getirilecek.

İşsizlik rakamları açıklandı
Türkiye genelinde işsiz sayısı 2013 yılı Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 299 bin kişi artarak 2 milyon 525 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı ise 0,8 puanlık artış ile yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı 2013 yılı Haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 742 bin kişi artarak 26 milyon 319 bin kişiye yükseldi. İşgücüne katılma oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,1 puan artarak yüzde 51,9 oldu.


Trolcular istavritle siftah yaptı
Samsunlu balıkçılar, trol gemileri için 15 Eylül’de sona eren yasağın ardından açıldıkları Karadeniz’den kasalarını istavrit balığı doldurarak döndü. Denizlerde trol av yasağının sona ermesiyle birlikte balıkçılar, gece yarısından itibaren trol tekneleriyle denize açıldı. Ağlarını denizle 2 defa buluşturarak kısmetini arayan balıkçılar, karaya mutlu döndü. Balıkçıların yüzünü istavrit balığı güldürdü.


Japonya Man-Yi tayfununa esir oldu
Japonya’da, etkili olan Man-Yi tayfunu nedeniyle yüz binlerce kişi evlerini boşalttı. Birçok bölgeyi esir alan doğal afetin ardından 3 kişinin kayıp olduğu, 29 kişinin de yaralandığı öğrenildi. 320 binden fazla evin tahliye edildiği ülkede tayfunun başkent Tokyo’ya doğru ilerlemesi bekleniyor. Aşırı yağışlar, yüzlerce iç hat uçuşunun iptaline neden olurken, bazı hızlı tren seferleri de geçici olarak durduruldu.


Venezuela devlet başkanı bisikletten düştü
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Birleşik Sosyalist Parti’nin gençlik etkiliği sırasında bisikletten düştü. Başkent Karakas’ta düzenlenen etkinlikte, yoldan geçenleri selamlamak isteyen Madura, bisikletin kontrolünü kaybedince yere kapaklandı. Kazayı ciddi bir yara almadan atlatan Maduro, çevresindekilerin de yardımıyla toparlanarak yoluna devam etti.
(İHA)