BIST 9.916
DOLAR 32,48
EURO 34,74
ALTIN 2.439,55
HABER /  DÜNYA

İran'dan 36 yıl sonra sürpriz adım

Nükleer programı nedeniyle uluslararası yalnızlığa itilen İran bu duruma son vermek için diplomatik atağa geçti.

Abone ol

Obama ve Ruhani'nin önümüzdeki hafta BM toplantısında ayaküstü bir görüşme gerçekleştirecekleri iddia edildi. Görüşme gerçekleşirse bu 36 yıl sonra bir ilk olacak. İran, İngiltere ile de görüşmeye hazırlanıyor.

İngiliz Guardian gazetesi, BM Genel Kurul toplantılarına katılmak amacıyla önümüzdeki hafta ABD'nin New York kentine gidecek olan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, ABD Başkanı Barack Obama ile de bir araya geleceğini iddia etti.ABD Başkanı Obama ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani arasında söz konusu görüşme gerçekleşirse bu iki ülke ilişkilerinde 36 yıl aradan sonra bir ilk olacak.

İran'da 1979'daki İslam Devrimi'nden sonra iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler kesildi. Son olarak 1977'de dönemin ABD Başkanı Jimmmy Carter ile İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi Tahran'da bir araya gelmişlerdi.

MEKTUP DEĞİŞ TOKUŞU

Amerikan ABC televizyonuna konuşan ABD Başkanı Barack Obama, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile mektup değiş tokuşunda bulunduğunu söyledi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile mektuplaştıklarını ama henüz doğrudan konuşmadıklarını belirten Obama, "Ruhani'nin, İran'ın tartışmalı nükleer faaliyetleriyle ilgili diplomatik çözüm için bir potansiyel bulunduğunun farkında olduğuna inanıyorum" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, ABD için İran'ın nükleer faaliyetlerinin Suriye'nin kimyasal silahlarından daha büyük bir mesele olduğuna da vurgu yaptı.

KORİDOR BULUŞMASI

Gazeteye konuşan Ulusal İran-Amerikan Konseyi Başkanı Trita Parsi, olası Obama-Ruhani buluşmasının, başbaşa oturarak gerçekleşmeyeceğini, bir koridor buluşması şeklinde ayarlanacağını iddia etti. Parsi, koridor buluşmasının, daha sonra iki tarafa, "böyle bir görüşme olmadı" deme fırsatı vereceğini söyledi. İngiliz Guardian gazetesi, ABD'li yetkililerin İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşme olasılığına şüpheyle yaklaştıklarını ancak bazı gözlemcilerin de Suriye'nin kimyasal silahları konusundaki anlaşmanın diplomasi için yeni bir alan yaratacağı görüşünü dile getirdiğini belirtti.

İNGİLTERE'DEN TALEP

Guardian, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'ın da New York'ta İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'le görüşeceğini yazdı.

TWITTER'DAN İLAN ETTİ

İran'ın görüşme teklifinin İngiliz Dışişleri Bakanlığı için de sürpriz olduğunu belirten Guardian, İngiltere'den böyle bir istek olmamasına rağmen, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin İngilizce Twitter hesabında, İngiltere Dışişleri Bakanı Hague ile görüşüleceğini yazdığını ifade etti.

Haberde, bir İngiliz Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin de 'Görüşmeden mutluluk duyarız. Ama bu konuda Tahran'la hiçbir resmi temasta bulunmadık" dedi.