BIST 9.991
DOLAR 32,37
EURO 34,73
ALTIN 2.433,95
HABER /  GÜNCEL

Atasay Rusya yolunda

Atasay’ın yeni hedefi Rusya pazarına girmek. Atasay Kamer Bugün'den Celal Toprak'la konuştu

Abone ol

 Atasay Kamer, Atasay Kuyumculuk’un kurucusu. O artık Türk kuyumculuk sektörünün duayenlerinden. Oğlu Cihan Kamer ile birlikte 1934 yılında Denizli’nin Çivril ilçesinde temellerini attığı Atasay Kuyumculuğu bir dünya şirketi yapmaya çalışıyor. Bu arada, başka işlere de girmeyi deniyor. Başbakan Erdoğan’a yakınlığı zaman zaman başına dert oluyor. Ama o havaalanlarında uyuyarak verdiği mücadelenin meyvelerini dünyanın dört bir yanına ürün satarak almanın keyfini yaşıyor. Atasay Kuyumculuk’un yeni hedefi Rusya pazarı. Oradan başladık söyleşiye:

- Rusya yeni hedef pazarınız mı?

Evet, Ruslar iyi kazanmaya başladı. Bizim için iyi pazar. Amerika’da yoğun rekabet fiyatları aşağı çekti. En son Rusya’da 5 gün kaldım. Rusya’da kuyumculukta gelişme var. Onlar dünyadaki ekonomik durgunluktan pek etkilenmiyorlar şimdilik. Tabi benim düşüncem Rusya’ya perakende mağazaları açabilmek. Son dönemde 150- 200 arasında alışveriş merkezi yapılmış Moskova’da. 50 alışveriş merkezi de yapılıyor. Bütün buralarda olmak istiyoruz.

- Altında yeni pazarların yanında üründe de çeşitlilik yoluna gittiniz

Doğru. Çeşit çok önemli. Biz bu yüzden 2006’da pırlanta işine girdik. Amerika’dan gelen bir arkadaş dedi ki: “Dünyada bir üst tabaka var, bir alt tabaka var. Birde orta tabaka var. Dünyada orta tabakadan on kişide bir kişi üst tabakaya çıkıyor. 9 kişi alt tabakaya düşüyor. Bu devamlı böyle devam ediyor . Onun için dünyadaki pırlanta satışının yüzde 25 artışının sebebi bu.” Biz çelik takı işine de girdik şimdi. İron diye bir marka yaratıyoruz. Dünyada çelik takıya ilgi artıyor. Gümüş işi de güzel mesela. Dünyada çelik, gümüş, pırlanta işi güzel.

- Atasay’ın dünyadaki yeri nedir?

Biz 20 ton üretim kapasitesi ile dünyada ilk 10 şirket içindeyiz. Türkiye ve dünyanın bir çok bölgesinde 150’ye yakın mağazamız var. Türkiye’de ve Çin’de üretim yapıyoruz.

- Sizin sektörde vergi hep konuşuluyor.

Bence çok anlamlı değil. Adam 10 bin dolara bir taş alacak. Sen vergi koyarsan gidip Dubai’den alıyor. Dubai’ye uçak dahil eşiyle birlikte 1600 dolara 2 günlük geziye gider. Hem Dubai’yi görür hem de 10 bin dolarlık alışverişini yapar. Sen 10 bin dolarlık taşa yüzde 20 vergi koyarsan adam bunu ödemek yerine Dubai’den alır ve tatili bedavaya getirir. Biz bunu anlatıyoruz.

Dubaili ortaklarımız enleri yapmak istiyor

Tabi. İnşaat işinde de 7- 8 sene evvel kurulmuş Ataay diye inşaat şirketim var. Altınolukta arazilerim var. Sıcak suyun olduğu yerde 620 dönüm benim arazim var. İnşaat işine çok evvel ben girmek istedim. Bir fırsat olmadı. Dubai’ye 1980’den beri gider gelirim ben. Bunun hiçbir siyasiyle bir ilişkisi yok ki. Suudi Arabistan’da en üst düzeyden tanıdıklarım var. 80’den beri ihracat yapıyorum. İnşaat işindeki yabancı ortaklarımız Dubai’yi Dubai yapan adamlar. Bizimle büyük projeler yapmak istiyorlar. Enleri yapmak istiyorlar. En büyük, en yüksek. Muazzam inşaat şirketleri var.

Erdoğan Başbakan olmadan Atasay vardı

Atasay gelişen bir grup. Sadece altına sıkışıp kalmak doğru olmaz. Tabii yani yeni iş alanlarına girecek. Tabiî ki burada birileri Başbakanın Erdoğan’a yakınlığı kullanıyor. Başbakan’a yüklenmek isteyen Cihan’dan (Cihan Kamer oğlu) giriyor. Biz inşaat işine girdik. Parayı verdik bin 700 dönüm arazi aldık. Başbakanla ne alakası var. Atasay kuyumculuk Başbakan Erdoğan, Başbakan olmadan, Başbakan, Belediye Başkanı olmadan vardı. Atasay Kamer, yıllardır var. Tayyip Bey belediye başkanı olmadan benim 4 şirketim vardı. Aldığımız arsa özel bir sahsın arsası. Devletin ne etkisi olabilir ki. Biz asla hiçbir işimizde imtiyaz aramadık. Öyle bir işe girmeyiz de zaten insanların hakkı var. İmtiyazlı iş ne demek? Başkalarının hakkı hukuku var demek. Enerji işine girmiş dediler. Enerji işinde bugün birçok gazete sahibi de var. Alarko’da enerji işi yapıyor. Enerji işine girmeyen bir insan mı var? Artı enerjiye ihtiyacımız olacak denilip duruyor. Niye bu işe girmeyelim mi? Cihan suların üzerindeki enerji üretimine bakıyor. Bakmasın mı yani. Su akar Türk’te ona bakar, diyerek devam mı etsin. Orada enerji üretilmesin mi? Su bu ülkede bedava akıyor. Dışardan enerji alıyoruz. Her şeyden evvel enerjiye ihtiyacımız var.

Oğlu ve gelini en büyük destekçisi

Atasay Kamer şirketin büyümesinde iki büyük yardımcısı olduğunun söylüyor. Yardımcılarından biri oğlu Cihan Kamer diğeri gelini Çiğdem Kamer...

Röportaj: Celal Toprak
Kaynak: