BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Sanata şaka kızdırdı

Kültür Bakanlığı'na bağlı kurumların 1 Nisan şakası Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası kızdırdı.

Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı sanat kurumları tarafından 1 Nisan dolayısıyla Ankara'nın çeşitli ekanlarında şakalar düzenlendi.

Devlet Halk Dansları Topluluğu üyeleri sabah saatlerinde Kızılay Meydanı'nda toplanarak, kostümsüz dans gösterisi sundu. Çevredeki vatandaşlar ise gösteriyi şaşkın bakışlarla izledi. Aynı saatlerde Güvenpark'ta da bir başka topluluk halk müziği konseri verdi.

Ankara Devlet Tiyatrosu ise 1 Nisan şakasını Ankara metrosunda  gerçekleştirdi. Pijamalarıyla metro istasyonuna gelen iki oyuncu, atandaşların meraklı bakışları altında metroya binerek bir süre yolculuk ettiler. Üzerlerine yorgan örterek, koltuklarda uyuyan oyuncular daha sonra indikleri istasyonda, kendileri için hazırlanan yataklara yattılar.

SANATIN ŞAKASI OLMAZ

Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen) ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapan sanatçıların sokak şakalarında görevlendirilmesini protesto etti.

Devlet Halk Dansları Topluluğu üyelerinin gösterisi sırasında Kızılay Meydanı'na siyah çelenk bırakan sendika üyeleri, sanatçılara da kırmızı karanfil verdiler. Sendika Genel Başkanı Kemal Sevgisunar, daha sonra yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'yi her ortamda başarıyla temsil eden
sanatçıların, 1 Nisan Şakası gibi popülist yaklaşımlarla ''onur kırıcı'' işlerde görevlendirildiklerini ileri sürdü.

Sanatsal etkinliklerin şaka olarak algılanmasının yanlış olduğunu vurgulayan Sevgisunar, şunları kaydetti:

''1 Nisan sabahı başlayıp, gün ortasında, en anlamsız yerlerde ve anlaşılmaz biçimde gerçekleştirilen etkinliklerden ne sabah sabah işine giden vatandaşlarımıza ne de sanatlarını sabahın erken saatinde soğukta, absürd bir ortamda icra etmek durumunda kalan sanatçılarımıza yarayacak herhangi bir olumlu sonuç yoktur. Bundan kazançlı çıktığını düşünen tek bir yapı var; bu işi son üç yıldır icat ederek puan toplamaya çalışan ilgili genel müdürler ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın diğer bazı bürokratları.''

Sanatçıların, bin bir emek ve çalışma ile yetiştirildiğine, bağlı bulundukları kurumların ise sanatsal yeterliliklerini çok defa kanıtladıklarına dikkati çeken Sevgisunar, yetkilileri sanata ve sanatçıya saygı göstermeye, ''onur kırıcı'' olarak nitelendirdiği 1 Nisan şakası uygulamasına son vermeye çağırdı.