BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.450,43
HABER /  GÜNCEL

Assange: Karalama kampanyasının hedefindeyim

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, İsveçli savcıların itirazlarını reddetti ve Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Serbest kaldıktan sonra BBC'ye konuşan Assange, hakkında ortaya atılan tecavüz suçlamalarına yanıt verdi.

Abone ol

Assange akşam saatlerinde hapisten çıkarıldı

Kefaletle serbest bırakıldıktan sonra BBC televizyonuna mülakat veren Wikileaks kurucusu Julian Asange, İsveç'te hakkında ortaya atılan tecavüz iddialarını reddederek ''bir karalama kampanyasının hedefinde'' olduğunu söyledi.

Assange, ''Arkasında tam olarak kimin durduğunu bilmiyoruz, ama kanımca hem şahsi, hem ulusal hem de uluslararası boyutta farklı çıkar odaklarının ön ayak olduğu bir karalama kampanyası sözkonusu'' diye konuştu.

Julian Assange, tutukluluk halinin sona ermesiyle Wikileaks'te yayınlanan belge sayısının artacağını ve daha hızlı çalışacağını da söyledi.

İngiltere'de Yüksek Mahkeme dün akşam saatlerinde ABD Dışişleri Bakanlığı'nın gizli belgelerini yayımlayan internet sitesi Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

Hapisten çıkarılan Assange'a 11 Ocak'ta İsveç'e iadesinin görüşüleceği davaya kadar elektronik kelepçe takılacak.

Her gün polise gidip imza vermesi istenen Assange'ın serbest kalması için destekçileri yaklaşık 375 bin dolar kefalet yatırdı.

39 yaşındaki Julian Assange'ın, iki gün önceki duruşmasında tutuksuz yargılanmasına karar verilmiş, ancak İsveç makamlarının karara itirazı sebebiyle Assange'in tutukluluğu sona ermemişti.

Julian Assange, geçen ağustos ayında İsveç'e yaptığı seyahatte iki kadına tecavüz etmekle suçlanıyor ve İsveç hükümeti, Assange'ın iadesini talep ediyor.

Hakkında Avrupa çapında tutuklama kararı çıkarılan Assange, 7 Aralık'ta Londra'da teslim olduğu polis merkezinde tutuklanmıştı.

Duruşmada savcılık, Assange'ın kaçabileceği endişesini dile getirdi. Yargıç ise, "Assange, 7 Aralık'ta polise kendisi teslim oldu. Adaletten kaçmaya çalışan biri bunu yapmaz. Ayrıca kaçarsa, destekçilerinin gözünde itibarı zedelenir" dedi.

İsveç'te savcılık, hakkında tutuklama emri çıkarmasına rağmen Assange hakkında resmen suçlama getirmiş değil.