BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,57
ALTIN 2.491,40
HABER /  POLİTİKA

Spor suçlarına özel mahkeme ve ağır ceza

Süper Lig'de Beşiktaş-Bursaspor maçında çıkan olaylar ve 3 taraftarın bıçakla yaralanması hükümeti harekete geçirdi.

Abone ol

Başbakan  Tayyip Erdoğan, 1.5 yldr Meclis'te olmasına rağmen Genel Kurul gündemine alınmayan sporda şiddet yasasının acil olarak çıkarılmasını istedi.

Yasada şike ve teşvik primine 5-12 yıl, çirkin tezahürata 2-4 yıl arasında hapis cezaları öngörülüyor. Süper Lig'de Beşiktaş-Bursaspor maçında çıkan olaylar ve 3 taraftarın bıçakla yaralanması hükümeti harekete geçirdi.

Hükümet, Sporda Şiddet Yasası'nı 'Acil' olarak Meclis Genel Kurulu'na getirme kararı aldı. Spordan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak, bir süredir askıda bekleyen yasanın TBMM gündemine getirilmesi için bürokratlar ve uzmanlarla Başbakanlık'ta bir toplantı yaptı.

SPOR SUÇLARINA ÖZEL MAHKEME

5149 sayılı mevcut kanunda önemli değişiklikler içeren yasa ile cezalar artırılırken, spor mahkemeleri uygulamasına geçiliyor. Tasarı yasalaşırsa, spordaki şiddet olaylarına özel yetkilendirilmiş mah-kemeler ve hâkimler bakacak. Şiddet eyleminin ağırlığına göre para ve hapis cezaları da önemli oranda artırılacak.

HOLİGANLARA GÖZ HAPSİ

Holiganlar ceza aldıkları takdirde Avrupa'daki uygulamalarda olduğu gibi müsabaka günleri bağlı oldukları karakollara giderek maç saati bitene kadar gözetim altında kalacaklar. Kurulacak bilgi bankası sayesinde şiddet eylemlerine karışanlar, bu cezalar sicillerinde olduğu için yeni bir olaya karışmaları durumunda daha ağır ceza ve yaptırımlarla karşılaşacaklar. Şiddet eyleminden vazgeçmeyenlerin ömür boyu müsabakalara gi rememesi de söz konusu olacak. Seyirci bilet alırken TC kimlik numarası alınacak.

İŞTE CEZA

- ŞİKE ve teşvik primine 5-12 yıl hapis,

- ÇİRKİN-kötü tezahürata 2-4 yıl hapis.

- STATLARA silah, delici, kesici alet sokulması durumunda 3-5 yıl sahalardan men, 1 yıl hapis.

- ŞİDDET olaylarına karışanlara 2-5 yıl hapis ve ömür boyu statlara girişten men cezası.

- OLAY çıkaranların yurt dondaki müsabakalara girişten de men edilmesi.

- ANTRENMAN, maçlar ve kamp yerlerinin de ceza kapsamına alınması.