BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Askere 80 sayfalık Balyoz sorgusu

Özel yetkili üç savcının toplam 80 sayfa soru hazırladığı ve tüm sanıklara tek tek bunları yönelttiği öğrenildi;

Abone ol

Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında özel yetkili üç savcının toplam 80 sayfa soru hazırladığı ve tüm sanıklara tek tek bunları yönelttiği öğrenildi.

Şüphelilere, ‘Balyoz toplantısına katıldın mı?’, ‘Planı hiç uygulamaya koydunuz mu?’, ‘Camileri bombalayacak mıydınız?’, ‘Gömülü silahlar nerede?’ diye soruldu.  

1. Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan cuntası tarafından hazırlandığı iddia edilen ve TÜBİTAK ile Polis Kriminal’de ıslak imzalar ve belgelerin orjinalinin 1. Ordu Karargahı’ndan çıktığı tespit edilen Balyoz Darbe Planı’na ilişkin gözaltına alınan 48 zanlıya birbirinden ağır suçlamalar içeren sorular yöneltildi. Balyoz savcıları Bilal Bayraktar, Ali Haydar ve Mehmet Berç tarafından hazırlanan ve yaklaşık 80 sayfa tutan sorular 4 muvazzaf amiral, 17’si emekli general, 27 subay ve 1 astsubaydan oluşan 49 zanlıya tek tek yöneltildi.

İLK MUVAZZAFLAR GİTTİ

Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında gözaltına alınan muvazzaf ve emekli subaylar dün Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne çıkarılmaya başlandı. Adliyeye ilk olarak saat 09.15 sularında Merkez Komutanlığı’nda gözaltında tutulan muvazzaf subaylar getirildi. Ergenekon soruşturması kapsamında “silahlı örgüt kurup yönetmek” suçlamasıyla tutuklu yargılanan Albay Cengiz Köylü de Hasdal Askeri Cezaevi’nden jandarma eşliğinde getirildi. Yaklaşık 1 yıldır tutuklu Albay Köylü’ye kelepçe takılmaması dikkat çekti.

HÜKÜMETİ YIKMA TEŞEBBÜSÜ

TCK’nın 312. maddesindeki ‘’cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçlaması  yöneltilen Balyoz darbesi şüphelilerine sorulan sorular arasında “Hükümeti devirmek için darbe plandınız mı”, “Bu darbe planını uygulamaya koydunuz mu”, “Kaos ortamı için cami bombalayıp jet düşürmeyi plandınız mı?”, “Planla ilgili söz konusu seminere katıldınız mı?” gibi sorular bulunuyor. Şüphelilere, Ergenekon soruşturması ve davasının sanıklarıyla ilgili herhangi soru yöneltilmediği ifade edildi.

İşte muvazzaf ve emekli subaylar için hazırlanan 80 sayfalık sorulardan bazıları:

1-) Balyoz Darbe Planı'nın içinde yer aldınız mı?

Savcılık tarafından sorgulanan muvazzaf ve emekli askerlere ilk önce ‘’Balyoz darbe girişimi planından haberiniz var mıydı’’ sorusunun sorulduğu, “Haberim vardı, seminere katıldım’’ diyenlere de ‘’Darbe girişimlerinde yer aldınız mı’’ dendiği öğrenildi. 

2-) Balyoz Planı’nın hayata geçirilmesi için neler yapıldı?

Savcıların “1. Ordu Komutanlığı sınırları olan Edirne-Adapazarı hattında Balyoz Güvenlik Harekatı’nın hayata geçirilmesi için neler yapıldı?” sorusunun yöneltildiği belirtildi. 

3-) Fatih ve Beyazıt camilerini bombalayacak mıydınız?

Zanlılara “Balyoz Planı‘nda yer alan ‘Halka yönelik eylemler arasında bulunan ‘İstanbul ve civarı başta olmak üzere hassasiyet arz eden şehirlerde iltisaklı kişilerin sevk ve idare ettiği halka yönelik eylemler yapılacağı’ iddiası doğru mudur”, “İstanbul Fatih ve Beyazıt camilerine Cuma namazı esnasında saldırılması, planın bir parçası mıydı?, “Bu saldırıların emrini kim verecekti?”, “Saldırılar gerçekleştirilecek miydi?’’ diye soruldu.

4-) Kriz çıkarmak için Türk savaş jetini düşürecek miydiniz?

Yine zanlılara yöneltilen sorular arasında ‘’Oraj adlı Türk askeri jetinin Yunan uçaklarına düşürtüleceği şeklindeki planda yer aldınız mı?’’ sorusunun da yöneltildiği kaydedildi. 

5-) İdhar ekibinde kimler var gömülü silahlar nerede?

Darbe planında yer alan ‘’Harekat ortamının şekillendirilmesi için kullanılmak üzere idhar noktalarında depolanan mühimmat çıkartılıp, dağıtılacak’’ iddiası hatırlatılarak şüphelilere “İdhar ekibinde kimler var” ve “Silahlar nerelerde gömülü?” soruları da soruldu.

6-) Darbe hükümetinde kimler vardı ve bunları kim belirledi?

Savcılıkta, Balyoz’da yer alan “AK Parti hükümetini iktidardan uzaklaştırarak, belirlenen kadroları iktidara getirme” ifadeleri hatırlatıldı ve ‘’Belirlenen kadrolar kimlerden oluşuyordu? Bu isimler nasıl ve hangi kriterlere göre belirlendi?” sorusu yöneltildi.

7-) Ses kayıtları önüne konuldu ve sen misin diye soruldu?

1. Ordu Komutanlığı’nda planın görüşüldüğü seminerin kesintisiz ses kaydı ve 175 sayfalık teyp dökümü de askerlerin önüne konuldu ve “Seminerde ne konuşuldu?’’, “Bu ses ve sözler sana mı ait?” soruları da emekli ve muvazzaf subaylara tek tek soruldu.

KÖSTEBEK SIZDIRDI OPERASYON ÖNE ÇEKİLDİ
DİĞER SAYFADA


[PAGE]

Balyoz Operasyonu’nun gözaltına alınacak üst düzey bazı emekli paşalara sızdırıldığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Balyoz Darbe Planı ve alt planları çerçevesinde başlatılan operasyon öncesi sızma yaşandığı iddia edildi. Sızmanın tespit edilmesi üzerine, savcılığın Emniyet’e emir vererek operasyonu öne çektiği ifade edildi. 49 emekli ve muvazzaf subayın gözaltına alındığı Balyoz Operasyonu’nda, alınacak şahıslar ve aranacak yerlerle ilgili bilgiler kapalı zarflar içinde iletilmesine rağmen, hazırlık aşamasında üst düzey komutanların bilgilendirildiği öne sürüldü. Operasyondan haberdar edilen kişilerin general rütbesinde şahıslar olduğu ifade ediliyor.

KIŞ ORTASINDA YAZLIK TEMİZLİĞİ YAPTI

Eski SAREM Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri’nin haftasonu Balıkesir Ayvalık’ta bulunan yazlığına giderek kapsamlı temizlik yaptırdığı tespit edildi. Arama için yazlığa giren Cumhuriyet Savcısı, yazlığın yeni temizletildiğini anlayarak, görgü tanıklarından aldığı bilgiler doğrultusunda konuyu tutanaklara geçirdiği öğrenildi. Süha Tanyeri’nin haftasonu gelerek Balyoz Darbe Planı ve bilinmeyen birçok konuyla ilgili delilleri imha ettiği öne sürülüyor. Tanyeri’ye ait yazlığın bulunduğu mahalle sakinleri, “Yazdan yaza gelir bir süre kalır giderdi, kışın ortasında gelip apar topar temizlik yaptırınca biz de çok şaşırdık” diye konuştular.

ÇETİN DOĞAN MEKSİKA’YA GİDİYORDU

Süha Tanyeri ile birlikte operasyondan önceden haberdar edildiği iddia edilen ikinci komutanın da eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan oduğu iddia edildi.  Doğan’ın salı sabahı Meksika’ya gitmek üzere hazırlık yaptığı, vize ve uçak biletiyle ilgili işlemlerini tamamladığı öğrenildi. Emniyet güçleri, operasyonu emekli generallere sızdıran köstebeği bulmak için derinlemesine soruşturma başlattı. Soruşturma çerçevesinde Emniyet, Savcılık ve TSK’ya yönelik inceleme yapılıyor. 

Emniyette ‘susma’ kararı aldılar

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanları emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Ergin Saygun ‘susma hakkını’ kullanılarak polise ifade vermedi. Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, müvekkili hakkındaki ‘’yakalama’’ ve ‘’gözaltına alınma’’ kararlarına itiraz etti. Avukat Ersöz itiraz dilekçesinde “Müvvekkilimiz katıldığı TV programlarında adli merciler tarafından kendisinin bilgisine başvurulmak istendiği takdirde ifade vereceğini sayısız defa yenilemiştir. Müvekkilimizle aynı sosyal konuma sahip olan kişilerin davetle adliyeye çağrıldıkları ve bu kişilerin de savcılığın davetine uydukları da gözden kaçmamıştır’’ dedi.

Her paşaya bir polis tahsis edildi

Emekli orgeneraller geceyi Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde bulunan amirlere ait odalarda geçirdiler. Emekli paşalara kendilerine tahsis edilen birer polis nezaret etti. Generallere kelepçe takılmadı, kollarına polis girmedi.

KÖFTE-PİYAZ-TOST

Emniyet’te generallerin yemekleri dışardan getirtiliyor. Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına için kıymalı pide, mercimek çorbası, yoğurt ve diet koladan oluşan menü getirildi.

TERÖR’DE GECELEDİ 

Özden Örnek, İbrahim Fırtına, Çetin Doğan ve Ergin Saygun, Terörle Mücadele Şube’de tutuluyor. 4 emekli paşa hakkında ek gözaltı süresi alındı.

EN SON GİRECEKLER

Darbe girişiminin hazırlayıcısı ve uygulayıcısı olduğu iddia edilen dört emekli generalin, tüm sorgular yapıldıktan ve el konulan belgeler incelendikten sonra savcılık sorgusuna alınacağı öğrenildi.

ÇAY-GAZETE VERİLDİ

Emekli orgenerallerin sorguları henüz başlamadığı için çay içip haklarında çıkan gazete haberlerini okudukları bildirildi.