BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,84
ALTIN 2.438,91
HABER /  GÜNCEL

Asker-polis-MİT istedi biz de gittik!

Muhalefet tarafından eleştiri oklarının hedefi olan Habur Hakimi Asabil Yırtıcı sessizliğini bozdu...

Abone ol

PKK’dan “eve dönüş” yapan grubu Habur Sınır Kapısı’nda sorgulayan mahkemenin başkanı, hakim, savcı ve avukatların paylaşım sitesi “adalet.org”da hakkındaki eleştirilere cevap verdi.


Hakim Asabil Yırtıcı, asker, emniyet ve MİT’in verdiği istihbarat bilgileri doğrultusunda böyle bir uygulamaya gittiklerini belirterek, istihbarat raporlarında hiçbir suç unsuru bulunmadığı içinde PKK’lıların serbest kaldıklarını söyledi.

Siteye uzun bir açıklama ekleyen Hakim Yırtıcı, “Bazı maksatlı ve çirkin emeller peşinde olan kimselerin şahsımı  hedef alan açıklamalar yapması üzerine cevap vermek mecburiyetinde kaldım” dedi.

‘ÇADIR MAHKEME’ TAHKİR AMAÇLI

Star'dan Bünyamin Demirkıran'ın haberine göre hakim Yırtıcı, PKK’lıların ülkeye giriş yapacağının açıklanmasının ardından güvenlik birimlerinin görüş ve önerileri doğrultusunda savcılar tarafından ifade alma işlemlerinin güvenlik nedeni ile Habur Gümrük Müdürlüğü’nde Silopi Adliyesi’ne tahsis edilen ve UYAP sistemi kurulan binada gerçekleştirildiğini kaydetti. Asabil Yırtıcı, “Çadırda mahkeme kuruldu” haberlerinin ise tahkir amaçlı olarak ortaya atıldığını söyledi.

SİLOPİ‘DE RİSK DOĞURACAKTI

Savcılar tarafından sorgulanan 29 şüpheliden 24’ünün ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldığını, 5’inin ise mahkemeye sevk edildiğini hatırlatan Hakim Yırtıcı asker, Emniyet ve MİT yetkilileri ile yapılan görüşmelerde bu 5 kişinin Silopi Adliyesi’nde sorgulanmalarının güvenlik açısından büyük riskler doğuracağı görüşüne varıldığını kaydetti. Yırtıcı bu nedenle sorgunun Habur Gümrük Müdürlüğü tarafından tahsis edilen yerde yapılmasına kendi inisiyatifi ile karar verdiğini ifade etti. Hakim Asabil Yırtıcı burada yapılan işlemin yargılama işlemi olmadığını, şüphelilerinin tutuklanma talebinin değerlendirilmesi işlemi olduğunu söyledi.

Herhangi bir suç yoktu 

Hakim Yırtıcı; 5 PKK’lının serbest bırakılmasını ise şu şekilde açıkladı: “Sorgusu yapılan    5 şüphelinin, soruşturmanın o aşamasında örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir eyleme karıştıklarına ilişkin bir delil bulunmadığından ve örgütten gönüllü olarak ayrıldıklarını, amaçlarının ülke barışının sağlanması olduğunu belirttiklerinden, kendiliğinden ülkeye gelen şüphelilerin kaçma ve delilleri karartma şüphesi de olmadığı kanaatine varıldığından, haklarında TCK’nun 221/2 maddesinin uygulanması ihtimaline binaen tutuksuz yargılanmalarına karar verilmiştir.” Asabil Yırtıcı verilen kararın nihayi bir karar olmadığını asıl yargılamayı Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’nin yapacağını söyledi.