BIST 9.986
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.435,23
HABER /  GÜNCEL

Arkeologlara Karun sürgünü

Devletin malını korumak için yetkilileri harekete geçiren arkeologlar, ‘kınama’ cezası alıp sürüldüler

Abone ol

Uşak Müzesi"ndeki skandalda adalet tersten işledi. Devletin malını korumak için yetkilileri harekete geçiren arkeologlar, "kınama" cezası alıp sürüldüler. Sürgün sonrası tehditlere maruz kaldılar. Uşak Müze Müdürü Akbıyıkoğlu ise koltuğunu korumayı başardı...


Kültür Bakanlığı müfettişleri, 2001 yılında Uşak müzesindeki olaylarla ilgili bir rapor hazırladı. Raporda, Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu"nun "kınama" ya da "disiplin" cezası alması gerektiği belirtildi. Ancak, o dönem Teftiş Kurulu Başkanlığı"na da sunulan rapordaki şu ayrıntı oldukça dikkat çekiciydi. Müfettişler, tüm bu yasadışı işlerin sorumlusu olan Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu hakkında suç duyurusunda bulunan arkeologlar Halil Arça, Sadık Doğan ve Sibel Alpaslan Arça"nın da uyarılmasını istemişti.

Hiyerarşik sisteme uymama cezası

Müfettişlerin, sadece müzedeki yasadışı işlere son verdirmeye çalışan arkeologlara ceza verilmesini istemesinin gerekçesi de oldukça ilginçti: "Hiyerarşik sisteme uymadılar..." Bunun anlamı şuydu: Arkeologlar, İl Kültür Müdürlüğü"ne ve Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı"na suç duyurusunda bulundular. Yasal olarak suç duyurusunun gidişatını 15 gün boyunca beklemek, üst makamlara bu süreyi geçtikten sonra dilekçe vermeleri gerekiyordu. Eğer bunu yapmazlarsa hiyerarşik sisteme uymamış olacaklardı. Ancak ellerini çabuk tutup, yetkilileri uyarma sorumluluğu hisseden arkeologlar,15 gün dolmadan şikayetçi oldular. Bu sorumluluk duygusu ise onlara "uyarma" cezası olarak geri döndü.

Altı ay içinde iki tayin yaşadılar

Cezalandırma süreci bununla da sınırlı kalmadı. Çalıştıkları müzedeki hırsızlık ve kanundışı uygulamaları kimliklerini ve adreslerini gizlemeden Müze müdürlüğüne, Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü"ne, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü"ne, Teftiş Kurulu Başkanlığı"na hatta dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay"a dilekçeyle başvuran idealist arkeloglar Halil- Sibel Arça çifti ile Sadık Doğan"ın 6 ay içerisinde 2 defa istek dışı tayinleri çıktı. Önce Afyon Müzesi"ne sürüldüler. Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu hakkında yargılama kararı çıkınca da, "daha uzak olsunlar" diye İstanbul ve Bergama"ya tayin edildiler.


TUTUKLANAN MÜDÜR TESLiM ALMIŞTI
M.Ö. 6"ncı yüzyılda yaşayan son Lidya Kralı Kroisos"a (Karun) ait hazinenin 363 parçası 1965 ve 1966 yılında Uşak"ta yapılan kaçak kazılar sonrası yurtdışına kaçırıldı. Hazine, 1984 yılında ABD"de "Yunan ve Roma Hazinesi" adıyla ortaya çıktı. Bunun üzerine Türkiye dava açtı. Milyonlarca dolar harcandı ve 1993 yılında eserler geri geldi. Bulunduğu yerde sergilensin diye de Uşak"a gönderildi. Paha biçilmez eserleri getirmek için Amerika"ya giden heyette Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal ve Burhan Tezcan"ın yanısıra tutuklanan Uşak Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu da bulunuyordu...


Haber: NİHAT ULUDAĞ

Kaynak: