BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Antik Mısır Rahibesinin MRı çekildi

Yaklaşık 3000 yıl önce mumyalanmış olan rahibenin vücut MR'ı tabutun içinden çekildi

Abone ol

İNTERNETHABER

Yaklaşık 300 yıl önce dekoratif bir tabutun içinde son yuolculuğu için hazırlanmış bir Eski Mısır Rahibesi'ydi.

Binlerce yıl önce yaşamış bu rahibenin vücudunun görüntüleri, MR aracılığıyla tabutundan hiç çıkarılmadan çekildi şimdi.

Hastane tarayıcılarıyla çekilen bu görüntülerde, rahibenin muazzam mumyalanmış vücudunun ayrıntılarını bozmadan rahatça inceleme fırsatı buldu bilimadamları.

Çekilen bu şaşırtıcı görüntülerde rahibenin iskeletinin ve yüzünün ayrıntıları ile, göz çukurlarına yerleştirilmiş taşlar da rahatlıkla görülebiliyor.

                           
Chicago Üniversitesi'nden Mısırolojist Dr Emily Teeter, Oriental Institute müzesinde de sergilenecek olan bu görüntüler için "heyecan verici" dedi.  Hala tabutun içinde olan cesedin tabutla, sargı ve keten bezi miktarıyla olan ilişkisi de çekilen röntgenlerle görülebiliyor.

Rahibenin M.Ö. 800 yıllarında Mısır'ın Thebes bölgesindeki tapınakta yaşadığı düşünülüyor. Tabutun üstünde yazan adı Meresamun ibaresinin yanında "O Amon'a hizmet için yaşadı" diye yazıyor.

'Amon Tapınağı'nda Hizmet eden bir Şarkıcıydı' diye yazan notlardan rahibe Meresamun'un şarkıcı-rahibe olduğu anlaşılıyor. Meresamun'un 1.70 cm boyunda olduğu anlaşıldı ve yaklaşık olarak 20 ile 30 arasındaki bir yaşta öldüğü tahmin ediliyor.

Açılmayan tabutun içinden çekilen röntgenlerde sağlıklı göründüğünü söyleyen biliminsanları, Meresamun'un ölüm nedeni için şu anda bir şey diyemiyorlar.

Röngenlerde kemik yapısının görüldüğü kadarıyla, rahibe Meresamun sıkı bir diyet içinde ve hareketli bir yaşam tarzına sahipmiş. Diş çürümesi konusunda da her hangi bir bulgıya rastlamayan doktorlar, ancak tabuttan çıkarıldıktan sonra ölüm nedeninin anlaşılacağnı söylüyorlar.

Meresamun'un tabutu, Oriental Enstitüsü kurucusu James Henry Breasted tarafından 1920 yılında Mısır'dan getirilmişti.