BIST 9.007
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.282,29
HABER /  DÜNYA

ETA bombayı patlattı

İspanya'da ayrılıkçı terör örgütü ETA, bu sabah başkent Madrid'de bomba yüklü bir aracı infilak ettirdi.

Abone ol

Patlamanın önemli maddi hasara neden olduğu, ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.

Madrid İtfaiyesi ve Kızılhaç teşkilatını sabahın erken saatlerinde ETA adına arayan bir kişi, fuar alanı olan IFEMA'nın bulunduğu bölgedeki bir caddeye bomba yüklü bir aracın bırakıldığını ihbar etti. Patlama, ihbardan yaklaşık 1,5 saat sonra meydana geldi.

ETA'nın ihbar telefonundan sonra bomba yüklü aracı tespit eden polis, bölgeyi boşaltarak güvenlik koridoru oluşturdu, ancak bomba etkisiz hale getirilemeden infilak etti. Patlamada çevredeki birçok iş yerinin camları kırıldı, önemli maddi hasar oluştu.

ETA YANLISI GRUPLARA SEÇİM YASAĞI

ETA'nın saldırısının arkasında, Yüksek Mahkemenin dün gece aldığı, ETA ile bağları olduğu gerekçesiyle iki Bask partisinin 1 Martta Bask özerk yönetiminde yapılacak seçimlere katılmasını yasaklayan kararının olduğu tahmin ediliyor.

"3 Milyonun Demokrasisi" (D3M) ve "Askatasuna" adlı siyasi partilerin aday listelerini araştıran İspanyol güvenlik birimleri, bazı kişilerin ETA ile bağlantılı olduğu yönünde yargıya rapor sunmuştu.

Savcılık ve İspanyol hükümeti adına "Devlet Avukatlığı" biriminin söz konusu iki Bask partisinin aday listelerinin iptal edilerek seçimlere katılmalarının engellenmesi talebini dün akşam karara bağlayan Yüksek Mahkeme, oy birliğiyle D3M ve Askatasuna'nın aday listelerinin iptal ediliğini açıklamıştı.

Böylece Bask bölgesinde ilk defa yerel seçime ETA yanlısı radikal grupların katılması engellenirken, D3M ve Askatasuna'nın kararı Anayasa Mahkemesinde temyiz hakkı bulunuyor.