BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,87
HABER /  SAĞLIK

Antalya'da bacaktaki lekeyi görünce gerçek ortaya çıktı! Tek bir isteği var

Demirören Haber Ajansı
Demirören Haber Ajansı

ANTALYA'da 7 yaşındaki Belinay Arı, sinir dokusunda tümör oluşumuna neden olan NF1 hastalığı nedeniyle 2,5 yaşında görme yetisini kaybetti.

Abone ol

Antalya'da yaşayan Safinur ve Mevlüt Arı çiftinin tek çocuğu Belinay, 35 haftalık dünyaya geldi. Ciğerleri gelişmediği için bir süre yoğun bakımda tedavi gören Belinay'ın 20 günlükken bacağında lekelenme görüldü. Belinay'a, sinir dokusunda tümör oluşumuna neden olan NF1 hastalığı teşhisi konuldu. 6 ay sonunda hastalığı ilerleyen Belinay'ın önce sağ, sonra sol gözünde tümör görüldü. 14 aylıkken 14 ay boyunca kemoterapi alan Belinay'ın hastalığı gün geçtikçe ilerledi ve görme kaybı oluştu.

2,5 yaşında görme yetisini tamamen kaybeden Belinay, tümörleri sinirlere yapışık olması nedeniyle ameliyat edilemedi. Doktorlarının tümörün ilerlemesiyle iki gözü de alabileceklerini söylemesi üzerine Arı ailesi, tedavi için yeni bir arayışa girdi. Aile, araştırmalar sonucunda İzmir'de özel bir klinik buldu ve tedavi için her ay gitmeye başladı. Ocak ayında çekilen MR'da Belinay'ın tümöründe yüzde 80 küçülme izlendi. Belinay, son dönemde ışık ve gölgelendirmeleri de görebilmeye başladı.


"14 aylıkken 14 ay boyunca kemoterapi aldı"
Kızının sağlık durumu hakkında bilgi veren Safinur Arı, “Belinay daha 20 günlükken vücudunda lekelenme gördük. Babası NF1 hastası olduğu için kızıma yapılan tetkikler sonucunda, ona da NF1 teşhisi koyuldu. 6 ay beklememizi istediler. 6 ay sonra çekilen MR sonucunda ileri derecede sağ gözden sol göze uzanan tümörler görüldü. 14 aylıkken 14 ay boyunca kemoterapi aldı. İlerleme olursa her iki gözü de alabileceklerini söylediler. Tümör sinirlere yapışık, riskli bir bölgede olduğu için ameliyat yapamayacaklarını söylediler. Kontrol altında tutulabileceği söylendi. Tek evladımızın ellerimizden kayıp gitmesini istemedik. Anne ve baba olarak bir çaba içine girdik" dedi.

"En çok istediğim, kızımın tedavisinin tamamlanması"
Belinay'ın İzmir'deki klinikte 4 yıldır tedavi gördüğünü anlatan Safinur Arı, “Aylık gördüğümüz tedaviler ve aldığımız ilaçlar var. Bu tedaviler sonunda başarıya adım atıyoruz. Ocak ayında çekilen MR sonucunda tümöründe yüzde 80 küçülme tespit edildi. Görmemiz de yavaş yavaş geliyor. Gölgeleri görebiliyor. Cisimleri fark etmeye başladı ama tedavi maliyetli olduğu için zorlanıyoruz. Pandemi nedeniyle eşim işsiz. En çok istediğim, kızımın tedavisinin tamamlanması. Görmesini istiyorum. Tedavisinin tamamlanabilmesi için kızımın desteğe ihtiyacı var" diye konuştu.



"Günlük hayatını kendisinin idame ettirmesini istiyorum"
Kızının da kendisi gibi NF1 hastası olduğunu belirten Mevlüt Arı ise 18 yaşında bu hastalık nedeniyle beyni su topladığı için büyük bir ameliyat geçirdiğini anlattı. NF1 hastalığı nedeniyle skolyoz ve kifoz gibi çeşitli rahatsızlıklar da geçirdiğini aktaran Arı, ağır işlerde çalışamadığını belirtti. Pandemi nedeniyle işsiz kaldığını söyleyen Arı, en büyük desteği eşinden aldığını ifade etti. Mevlüt Arı, “Eşim hem bemin hem kızım için büyük çaba sarf ediyor. Hakkını ödeyemem. Bir an önce kızımın sağlığına kavuşmasını istiyorum. Günlük hayatını kendisinin idame ettirmesini istiyorum" dedi.

"Tabletin kapağını kapatıp kutucuklara kalemin sivri ucuyla 6 nokta basıyorum"
Antalya'da özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde eğitim aldığını anlatan Belinay Arı, “Okulda bütün öğretmenlerimiz gerekli çabayı gösteriyor. Kabartmaları yapıyoruz. Birçok şey öğreniyoruz. Pandemi nedeniyle çok gidemiyorum ama okulumu çok seviyorum. Daha okuma yazma bilmiyorum ama kabartma var. Kabartma tabletinin arasına kağıt koyuyorum. Tabletin kapağını kapatıp kutucuklara kalemin sivri ucuyla 6 nokta basıyorum. O bizim alfabemiz. Onunla alfabeyi öğrenecekmişim. Arkadaşım çok yok, çünkü hocalarımız sınıfa bizi tek tek alıyor. Mümkün olursa ileride oyuncak dükkanı açacağım. Çünkü oyuncaklar çok güzel, çocuklar gidip oyuncak alabilir. Ben de oyuncakları çok seviyorum. Oyun oynamak da güzel ama ders çalışmak da gerekiyor" ifadesini kullandı.