BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,96
ALTIN 2.448,95
HABER /  GÜNCEL

Anketler sağ diyor

İki üniversitenin 23 ilde yaptığı araştırmada, siyasette ağırlığın hala sağ'da olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

''Türkiye'de Sosyal Tercihler Araştırması''nın, ''siyasette sağın ağırlığını koruduğunu ve vatandaşların merkezde hiçbir partiyi görmediğini ortaya koyduğu'' bildirildi.

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ile Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nden Doç. Dr. Ali Çarkoğlu, Açık Toplum Enstitüsü Türkiye Temsilciliği desteğiyle hazırladıkları araştırmayı, Sabancı Üniversitesi'nin Karaköy'deki iletişim merkezinde açıkladı.

''Sol-sağ yelpazesi, demokratik değerler, tolerans, dogmatizm, kuralsızlık'' gibi değer ve yönelimleri gözlemlemeyi ve çözümlemeyi hedefleyen araştırma, 1990'lı yılların başından beri yürütülen benzer saha çalışmalarının bulgularıyla da karşılaştırıldı.


Araştırma, İstanbul, Van, Ankara, Konya, Rize, Samsun, Erzurum, Kars, Diyarbakır, Adana, Bursa, İzmir ve Antalya'nın da aralarında bulunduğu 23 ilde, 18 yaş ve üzeri 1846 kişiyle gerçekleştirildi. Katılımcıların yüzde 44'ünü köy doğumlular, yüzde 28'ini gecekonduda oturanlar, yüzde 42,6'sını da ilkokul mezunları oluşturdu.

Araştırmada, ''katılımcıların yarıdan fazlasının hayatından ve hükümetten memnun olduğu, ancak demokrasinin işleyişinden o kadar da memnun olmadığının'' belirlendiği bildirildi. Türkiye'nin en önemli 2 sorunu olarak sırasıyla ''işsizlik ve enflasyon-hayat pahalılığını'' gösteren katılımcılar, kişisel düzeyde ise en önemli sorunlarının ''enflasyon-hayat pahalılığı'' olduğunu dile getirdi.

Vatandaşların ''AB'ye verdiği desteğin de azaldığının ortaya konduğu'' araştırma sonuçlarına göre, 2004 Mart ayında 72,2 oranında olan destek, yüzde 57,3'e düştü. Ancak katılımcıların yüzde 48'i AB'ye girmenin, Türkiye için yararlı olacağı görüşünde birleşti.

SAĞIN AĞIRLIĞI SÜRÜYOR
Sol-sağ yelpazesindeki değişimin de irdelendiği araştırmanın 'siyasette sağın ağırlığını koruduğunu ve vatandaşların merkezde içbir partiyi görmediğini ortaya koyduğu'' bildirildi. Araştırma onucunda, ''2002'ye göre solda bir kıpırdanma olmadığı, aşırı sağda a bir erime olduğunun'' tespit edildiği kaydedildi.

Araştırma, insanların, diğer insanlara olan ''güvensizliğini'' de österdi. Buna göre katılımcıların yüzde 92'si, ''bir başkasına üvenmeyeceğini'' dile getirdi.
Yine araştırmaya katılanların yüzde 76'sı ''kimse kimseye dini inancı konusunda karışmamalıdır'' derken, örf ve adet temelinde bir uhafazakarlık olduğu belirlendi. Katılımcıların yüzde 87'si, ''kişinin namusuna yöneltilen bir saldırı her zaman cezalandırılmalıdır'' görüşüne katıldı. Ayrıca her 2 kişiden biri, ''İnsan amacına ulaşmak için her yola başvurabilir'' görüşüne destek
verirken, yüzde 63'ü de ''çok para hilesiz kazanılmaz'' dedi.

Dogmatizm ve siyasi hoşgörüsüzlüğün de irdelendiği araştırmada, baskıcı ve faşizan eğilimlere de rastlandığı bildirildi. Homoseksüeller dışında, demokratik değerlere yaygın bir hoşgörü olduğu da tespit edilen araştırmada, katılımcıların yüzde 72'si ''görüşleri ne olursa olsun herkes fikirlerini özgürce ifade edebilmelidir'' görüşünü dile getirdi.

İBADET ÖZGÜRLÜKLERİ
Katılımcıların yüzde 74,2'si, ''Müslümanlığın gereği olan ibadetlerini serbestçe yerine getirdiğini'' ifade ederken, yüzde 25,5'i ''Türkiye'de dindar insanlara baskı yapıldığını'' öne sürdü.

Baskı örnekleri arasında ilk sırayı ise ''türban-başörtüsü'' konusu aldı. Yine katılımcıların yüzde 76,5'i ''Türkiye'de şeriata bağlı bir din devleti kurulmasını'' istemediğini bildirdi.

Araştırmada ''katılımcıların yarıdan fazlasının da, devlet memurları ve üniversite öğrencilerinin türban takması gerektiğini'' ifade ettiği kaydedildi.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Kalaycıoğlu, seçmenin sağa kaymasının yeni bir olay olmadığını, ancak merkezde hiçbir partinin görülmemesinin ilginç olduğunu belirtti.

Kalaycıoğlu, seçim sonuçlarını ortadaki oyların belirlediğini kaydederek, ayrıca seçmenlerin parti tercihi konusunda da, bir önceki seçimdeki gibi bir manzara olduğunu sözlerine ekledi.