BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,83
ALTIN 2.418,11
HABER /  POLİTİKA

Baykal terörden yakındı

CHP Lideri Baykal, TMY'nin bir an önce çıkması gerektiğini söyleyerek hükümete yüklendi

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) ne zaman geleceği, ne zaman çıkacağı belli değil, ama kanlı bilanço hepimizi yaralamaya devam ediyor'' dedi.

CHP'nin TBMM grup toplantısına katılan Ahıska Türklerinin temsilcileri, Baykal'a plaket verdi.

Baykal, 14 Kasım 1944'te vatanlarından sökülüp sürgüne gönderilen Ahıska Türklerinin, Orta Asya, Rusya, ABD ve Türkiye'de yaşam kurmak zorunda kaldıklarını belirterek, sürgünün, vatansız kalmanın ne olduğunu bilen Ahıska Türklerinin, Türkiye'yi bölmek, parçalamak isteyen kişilere karşı verilen mücadeleye büyük destek olduklarını söyledi.

''YOK SAYAMAYIZ, ALIŞAMAYIZ''
Deniz Baykal, ''Türkiye'nin terör konusunda kanlı bir bilançonun içinden geçtiğini'' öne sürerek, ''Bunları yok sayamayız, alışamayız, doğal karşılayamayız'' dedi.

Hakkari'de, Pülümür'de, Bingöl'de, Batman'da ve Tunceli'de şehitler verildiğine işaret eden Baykal, Terörle Mücadele Yasası'nın hala çıkmadığını ve ne zaman da çıkacağının belli olmadığını ifade etti.

CHP Lideri Baykal, iktidarın terörle etkin bir mücadele verme konusunda kararlı olmadığını iddia ederek, şunları kaydetti ''Tasarı, terör örgütünün kurucularına af getirebilecek bir tasarıydı. Meclis'e bu şekilde tasarıyı getirdiler. Ama Hükümet, tepkiler karşısında bu tasarının 6. maddesini aynen geçirmeye cesaret edemez bir noktaya gelmiştir. CHP'nin tasarıya karşı çıkması ve etkinliği de burada bir kez daha ortaya çıkmıştır. Meclis tatile girdi giriyor. Ancak tasarı hala alt komisyonda. Ne zaman geleceği, ne zaman
çıkacağı belli değil ama kanlı bilanço hepimizi yaralamaya devam ediyor.''
AK Parti iktidarında yolsuzlukların örtbas edildiğini öne süren Baykal, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında hiçbir şey yapılamadığını ve ''bakanımızı yedirmeyelim'' anlayışının hakim olduğunu savundu.

YASALARIN GÖRÜŞÜLMESİ
İktidarın çok önemli, tek tek görüşülmesi gereken yasaları temel yasa olarak ele aldığını kaydeden Baykal, ''30-40 maddeyi tek madde olarak görüşüp geçiriyorlar. Belki ben o maddelerin bazılarına evet diyeceğim, bazılarına hayır diyeceğim. Böyle bir şey olur mu? Bu meclis, savaşı yönetmiş bir meclis, Mustafa Kemal Atatürk'ten hesap sormuş bir meclis, konuları didik didik etmiş bir meclis'' dedi.

Baykal, Meclisin, ''fabrikasyon çalışan bir kurum haline geldiğini'' öne sürdü.
AK parti iktidarının, üniversitelerin yeni personel almamasına yönelik bir tasarıyla, eczana açılmasında eczacıları devre dışı bırakacak bir tasarı getireceğini belirten Baykal, 'Bu, tıbbı ticaretleştirme konusundaki genel görüş anlayışıdır. Bu tasarılara karşı tepkilerimizi ortaya koyacağız'' dedi.

EKONOMİ
Deniz Baykal, ülkenin ekonomide zorlu bir süreçten geçtiğini savundu. Ekonomide, geçen aydaki mini krizin etkilerinin görüldüğünü kaydeden Baykal, ekonomide alınan kararların, durumu düzeltmeye yetmediğini söyledi.

Dolar ve avronun yükseldiğine, borsada çöküş yaşandığına işaret eden Baykal, ekonomide yaşanan olumsuzlukları anlattı. Baykal, takvimin geriye doğru işlemeye başladığını, 2005'in kayıp yılı geçtiğini iddia ederek, ''Çıpa, gemiyi istenilen yerde tutmayı başaramadı'' dedi.

CHP Genel Başkanı Baykal, AK Parti iktidarında borç miktarının, özel sektörün borcuyla birlikte 130 milyar doların üzerinde arttığını iddia etti. Bu artışın, 1970-2000 yılları arasındaki borç artış miktarına eşit olduğunu ifade eden Baykal, ''Buna can dayanmaz, borç yiyen kesesinden yer. Denildiği gibi de borç ödenmemiştir'' diye konuştu.

Baykal, borçların, yatırımların arttığı dönemlerde artmasına rağmen, bu iktidar döneminde borçlar arttığı halde yatırımların azaldığını savunarak, kamu yatırımlarının tarihi bir daralmaya girerek, yüzde 6'dan yüzde 4'ün altına düştüğünü öne sürdü.

''KİMSEYİ AVUTAMAZSINIZ''
AK Parti iktidara geldiğinde, cari açığın 1.5 milyar dolar olduğuna işaret eden Baykal, bu açığın 8 milyar dolar, 16 milyar dolar ve son olarak da 27 milyar dolara çıktığını ileri sürdü. Baykal, ''Bu böyle gitmez. Bu kadar büyük bir açık varken, dolar bu kadar yüksekken, 'Dolar, avro şu kadar, bu kadar olur' diyerek kimseyi avutamazsınız'' diye konuştu.

Baykal, cari açığın 47 milyar dolar olduğuna dikkati çekerek, ülkeye sıcak parayla giren dövizin de yüksek faiz oranlarıyla gitmeye başladığını kaydetti. Baykal, AK Parti iktidarının yoksula karşı zenginin iktidarı haline geldiğini iddia etti.

Hükümetin kırmızı sert buğdayın taban alım fiyatını 410 bin lira olarak açıkladığını anımsatan Baykal, buğdaya, enflasyon oranının altında zam verildiğini savundu.

Baykal, ''3 yılın sonunda ekonomi politikasının zafiyetleri ortaya çıkmaya başladı. Aldatmaca bitti, gerçekle yüzleşmek zorunda kaldık'' dedi.

Bir öğretim üyesinin, özelleştirme uygulamalarındaki yanlışlıklara dikkat çektiği tezinden örnekler veren Baykal, işsizliği çarpıtan, cari açığı artıran, zenginlikleri ''ona buna savuran'' bir ekonomi politikası izlendiğini öne sürdü. Baykal, bu politikanın değiştirilmesi gerektiğini söyledi.