BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

La Baydere sahnede

13. Aspendos Opera ve Bale Festivalinde Cumartesi akşamı La Baydere sahnelecek

Abone ol

13. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, 17 Haziran cumartesi akşamı sahnelenecek olan L. Minkus'un ''La Bayadere'' balesiyle devam edecek.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünce sahnelenecek olan eserin başlıca rollerini, Sanem Ergüler, Bahri Gürcan, Almula Özlem, Serhat
Güdül, Ertuğrul Bolat, Çağdaş Yurdakul ve Emre Onuk paylaşıyor. Lale Balkan'ın sorumluluğundaki eserin yönetmenliğini Şef Bujor Hoinic, koreografisi Marius Petipa'ya, dekor ve kostüm tasarımları Alexandre Vassiliev, ışık tasarımını Tahsin Çetin ve konzertmeisterlığını Tayfun Bozok üstlenecek.

İlk kez Mariinski Tiyatrosu Kirov Balesi tarafından St. Petersburg'da, 4 Şubat 1877'de sahnelenen ''La Bayadere''in, Rusya dışında ilk sergilenişi ise 4 Temmuz 1961'de Londra'da ''Gölgelerin Krallığı'' adıyla gerçekleşti. Nureyev bu turne sırasında Batı'ya iltica etti. İki yıl sonra Nureyev eseri Royal Bale İngiltere için Gölgelerin Krallığı adıyla sahneledi.

Öyküsü Hindistan'da geçen eserde tapınak dansçısı (Bayadere) Nikiya ve soylu savaşçı Solor'un aşkını anlatılır. Solor'un kendi kızı Gamzatti ile evlenmesini isteyen Rajah, Nikiya'ya aşık olan Yüce Brahmin'den Solor ve Nikiya'nın aşkını öğrenince, Nikiya'nın öldürülmesine karar verir. Gamzatti ve Solor'un düğün törenlerinde dans etmek zorunda olan Nikiya, Rajah ve kızı Gamzati'nin sakladıkları zehirli bir yılan tarafından öldürülür.

Ünlü Gölgelerin Krallığı sahnesinde Solor, kendinden geçmiş bir şekilde Nikiya'nın hayalini ve ona ulaşamadığını görür. Nikiya'nın lanetini duyan tanrılar ise tapınağı yerle bir ederek herkesi öldürürler. Artık sonsuzlukta birleşecek olan, Nikiya ve Solor'un  ruhlarıdır.