BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Ankara bu okula kilitlendi

Ankara'da çok ünlü bir okulda büyük şok yaşanıyor. Domuz gribi görülen kişi sayısı 10'a çıktı. Bakanlıktan açıklama var

Abone ol

BU HABER GELİŞMELERE
GÖRE GÜNCELLENİYOR

İNTERNETHABER/ÖZEL
Zübeyir Kındıra



ANKARA/ Domuz gribi Türkiye'de okul kapattırdı. Şok haberi Türkiye, İNTERNETHABER'den öğrendi...  Yabancı diplomatların da çocuklarını gönderdiği ünlü okulda, vaka sayısı giderek artıyor. Son rakam 10 kişinin domuz gribi olduğu yönünde.

İNTERNETHABER'in aldığı bilgiye göre Bilkent üniversitesine bağlı Bilkent Laboratory & International School'da (BLIS) domuz gribi tespit edildi...

Dün akşam saatlerinde bu okulda saptanan grip vakasının 1 olduğunu duyurmuştuk. Geçtiğimiz haftalarda önce İskoçya'dan giden daha sonra da oradan gelen bir grup misafir öğrenciyle birlikte Kapadokya'ya tatile giden öğrencinin virüsü burada kaptığı sanılıyor. Çocuğun kan örneklerinde de virüs saptandı. Okul idaresi bu şok üzerine velilerine duyuru yaparak okulun bugün tatil edildiğini açıklamıştı.

DOMUZ GRİBİ SAYISI 10'A ÇIKTI

Ankara'da velileri paniğe sürükleyen domuz gribi alarmı, bu sabahtan itibaren yeni bir boyut kazanmaya başladı. Sağlık Bakanlığı'nın akşam saatlerinde yaptığı açıklamaya göre domuz gribi olan kişi sayısı 10'a yükseldi. Açıklamada şöyle denildi:
"Bir öğrencinin domuz gribi olduğu tespit edildikten sonra vakanın yakın temaslılarına da ulaşıldı, numuneler alındı. Alınan 25 numuneden toplam 9 kişide daha pandemik A (H1N1) virüsü tespit edildi. Böylelikle söz konusu okulda pozitif vaka sayısı 10 olmuştur. İncelenen diğer 10 vaka ise negatif çıkmıştır. Bütün vakaların genel durumları iyi olup evlerinde izole edilerek tedavileri devam ettirilmektedir."


BAKANLIK TATİLİ 1 HAFTAYA UZATTIĞINI AÇIKLADI

Sağlık Bakanlığı bu son gelişme üzerine söz konusu okuldaki tatili 1 haftaya çıkardığını duyurdu. Bu arada boşaltılan okulda dezenfekte çalışmaları yapılıyor. İl sağlık Müdürlüğü ve Valilik devrede... Okul binası baştan aşağı dezenfektan maddelerle temizleniyor. Öğrencilerin tedavisi ise evde ve hastanelerde sürüyor.

500 ÖĞRENCİNİN EVİNDE KONTROLLER YAPILACAK

Ankara Valisi Kemal Önal; Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ve okul yönetiminden oluşan bir ekibin, okulda öğrenim gören 500 öğrencinin evlerine giderek, sağlık kontrollerinde bulunacağını söyledi.

ANKARA BELEDİYESİ OKULA DEZENFEKSİYON İŞLEMİ UYGULUYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ilaçlama ekibi, dezenfeksiyon işlemi için domuz gribi vakası görülen okula geldi. İlaçlama ekibi yetkilisi Mehmet Dane, sınıflar ve tuvaletlerde dezenfekte işlemi yapacaklarını açıkladı. Ankara Valiliği İl Tarım Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Denetim ekibine ait bir aracın da okula geldiği görüldü.

DİĞER OKULLAR DA VELİLERE MESAJ GÖNDERİYOR

Ankara'daki bazı ilköğretim okullarının yönetimleri, velilerin cep telefonlarına mesaj göndererek domuz gribi belirtilerine ilişkin bilgilendirme yaptı. Mesajda "Yüksek ateş, öksürük, halsizlik, kusma, ishal belirtileri gösteren öğrencilerin tanı ve tedavileri yapılmadan okula gönderilmemeleri önemli rica olunur" denildi.

CUMHURBAŞKANI GÜL'E UYARI

Velilere uyarı yapılan okullardan biri de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün oğlu Mehmet Emre Gül'ün eğitim gördüğü TED Ankara Koleji. OKul bütün velilere domuz gribine karşı alınması gereken önlemleri içeren bir bilgilendirme broşürü gönderdi. Ayrıca yüksek ateş, ishal, kusma gibi rahatsızlıkları olan öğrencilerin gerekli tanı ve tedavileri zyapılmadan okula gönderilmemeleri çağrısında bulunuldu. Okul bu durumdaki öğrencilerin derslerinin telafisinin yapılacağını duyurdu. 

ÇOCUĞUN KRONİK BİR HASTALIĞI YOKSA TEDAVİYE GEREK YOK

Sağlık Bakanlığı Pandemi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan "Paniğe gerek yok. Dünyada da yaşanıyor. Domuz gribi vakaları ülkemizde de görülecek. Hastalık çok korkulacak durumda değil. Eğer domuz gribi olan çocuğun kronik bir akciğer, şeker, böbrek hastalığı yoksa herhangi bir tedaviye, antiviral ilaçların başlanmasına gerek yok."

HASTALIĞIN DÜZELME SÜRESİ 5-7 GÜN

"Hasta çocuk, etrafa hastalığı bulaştırmasın diye evde tutulsun. Hastalığın ortalama düzelme süresi 5-7 gün. Hasta çocuk bir hafta kadar sonra okuluna gidebilir. Hastalık sırasında herhangi bir aktivitesinin kısıtlanmasına, diyete gerek yok. Evdeki diğer bireylerinin koruyucu herhangi bir ilaç almasına da gerek yok. Domuz gribi olan yetişkinlerin de önlem olarak evlerinde dinlenmelerini öneriyoruz. Ama işyerlerinin bu nedenle kapanmasına hiç gerek yok."

OKULDAN VELİLERE YAPILAN DUYURU ŞÖYLE

Okuldan velilere ve öğrencilere duyuru yapıldı. Duyuruda şunlar yazıldı;

"Ülkemiz genelinde yer yer karşılaşılan domuz gribi vakası BLIS orta öğretim kurumumuzun bir öğrencisinde tesbit edilmiştir. Konuya ilişkin alınması gereken önlemler İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin işbirliği ile tamamlanmıştır. Okul idaresi bu konuda bir ön tedbir olarak BLIS okulunu bir gün süre ile (14 Ekim) kapatma kararı almıştır.

İl Sağlık Müdürlüğünden alınan bilgilere gore ülkemiz genelinde tesbit edilen domuz gribi vakaları diğer gribal enfeksiyonlara göre daha hafif geçmekte ve çabuk atlatılmaktadır. Bu konudaki yeni gelişmeler WEB sayfamızda duyurulacaktır. "

İŞTE ANKARA'NIN GERGİN SİYASİ GÜNDEMİNİ DEĞİŞTİREN OKUL VE BAŞKENTTEKİ DOMUZ GRİBİ PANİĞİNİN FOTOĞRAFLARI...

[PAGE]







[PAGE]







[PAGE]






[PAGE]








[PAGE]





[PAGE]







[PAGE]






[PAGE]







[PAGE]

SAĞLIK BAKANI "2 VAKA GÖRÜRSEK KAPATIRIZ" DEMİŞTİ

Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak önlemler alan Milli Eğitim Bakanlığı  salgın riski karşısında okulların tatil edilmesini gündemine almıştı... 2 öğrencide domuz gribi vakası görülmesi halinde okulların tatil olacağı duyurulmuştu.

Sağlık Bakanı ise geçtiğimiz hafta ani bir kararla basının Ankara temsilcilerini toplayarak salgının asıl Aralık'ta vuracağını açıklamıştı.

Akdağ, "Kırmızı alarmdayız... Domuz gribi virüsü ülkemizi tehdit ediyor. Kitlesel ölümler beklemiyoruz. Ama ölümler olabilir. Çok ciddi tehlike altındayız. 18 milyon aşı geliyor. Salgın Aralık'ta vuracak. Şubat ayında en etkin seviyesine ulaşacak. Özellikle okullara yönelik tedbirler alıyoruz" demişti..

Ancak ne yazık ki aradan 1 hafta bile geçmeden bir okulda ilk domuz gribi vakasına rastlanmış oldu.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN DOMUZ GRİBİ SENARYOLARI VE UYARILARINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

ÖNLEM ALINMAZSA 5 BİN 300 KİŞİ ÖLECEK

[PAGE]

Bakanlık Türkiye’de önlem alınmazsa 21 milyon kişinin hastalanacağını,  5 bin 300 kişinin öleceğini öngördü.

Aşılama ve diğer önlemler alındığında ise hasta sayısı 1.8 milyon, ölüm vakası sayısı 400 olacak.

İŞTE SALGINLA İLGİLİ ÖNLEMLER VE UYARILAR:


MUHTEMEL SALGIN ŞUBATTA: Muhtemel salgının aralık ayında yayılmaya başlayıp şubat ayında zirve yapması bekleniyor. Milyar ile ifade edilen insanın kış boyunca enfekte olması mümkün.

ÇOĞU AYAKTA GEÇİRECEK: Hastalıkların seyri ülkeden ülkeye göre değişecek. Sağlık hizmetleri iyi ülkelerde hastaların çoğu grip sürecini evde izole olarak geçirebilecek. Hastaneye başvurmak için solunum sorunları önemli bir belirti sayılacak.  

ÖLÜM ORANI BİNDE 1: Meksika, Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Zelenda’da ölümlere yolaçan domuz gribinin bulaştığı insanlar arasındaki ölüm oranı binde 1. Bugüne dek laboratuvarda teyidi yapılmış 340 bin vaka var. Bunlardan 4 bin 100’ü yaşamını yitirdi. 

TÜRKİYE’DE 472 VAKA: Türkiye’de bugüne dek 472 vaka tespit edildi. Bunların 315’inin ülkeye dışardan girdiği 157’sinin de yurtiçinde enfekte olduğu tespit edildi. Yurdışından gelen enfekte insanların sadece 22’si termal kameralarla tespit edildi. Türkiye’de  ölüm olmadı.

HİÇ ÖNLEM ALINMAZSA: Yapılan simülasyona göre, domuz gribi virüsü hiçbir önlem alınmadan kendi haline bırakılırsa, Türkiye’de enfekte olması beklenen insan sayısı 21 milyon. Bunlardan 8.8 milyonunun hastaneye başvurması gerekecek. Başvuranlardan 96 bini hastaneye yatırılacak. Bunların da 15 bin 500’ü yoğun bakım hizmeti alacak. Bu süreçte 5 bin 300 kişinin ölmesi muhtemel. İş kayıpları dışında  sağlık hizmetleri açısından Türkiye’ye maliyeti 1.1 milyar TL olacak.

TEDBİR ALINIRSA: Aşılama ve yayılmaya karşı önlemlerle enfeksiyon sayısı 1.8 milyonla sınırlı tutulabilecek. Bu durumda da 750 bin kişinin hastanelere başvurması bekleniyor. Hastaneye başvuranların 7 bin 500’ü hastaneye, bunların da 1200’ü yoğun bakıma yatırılacak. Bu durumda 400 ölüm yaşanabilecek.

AŞI YOLDA: Aşının yüzde 95 başarı sağlaması bekleniyor. 40 milyon doz aşı gelecek. Bakanlık aşıları ücretsiz uygulayacak. Bir doz aşının maliyeti,  5.2 avro artı KDV. Bu da toplam 556 milyon TL aşı parası demek.  

RİSK GRUPLARI: Altı aydan 24 yaşa kadar olan kesim, altı aydan küçük bebeklere bakanlar, hamileler ve 65 yaş üstü aşılanacak. İlköğretim ve liselerde toplu aşılama yapılacak. 24-65 yaş arasında ise kanser gibi hastalıkları olanlar aşılanabilecek. Bunun dışında bakanlar ile sağlık, güvenlik, belediyecilik gibi temel hizmetlerde çalışan herkes aşılanacak.  

İLK AŞILAR HACILARA: Aşıların ruhsatlandırma çalışmaları sürüyor. İlk etapta bu ay 1.8 milyon aşı gelmesi bekleniyor. İlk aşılar ekimde  hacı adaylarına uygulanacak.  

ECZANEDE AŞI YOK: İlaç şirketleri yoğun talep nedeniyle eczanelere aşı vermeyeceğini bildirdi. Bu nedenle aşılama, okul ve iş yeri gibi toplu yerler dışında, aile hekimliği ve sağlık ocağı gibi birinci derecede sağlık kuruluşlarında yapılacak.

GRİP AŞISI OLSA DA: Domuz gribi, mevsimsel gripten farklı. Bu nedenle grip aşısı yapılanların da domuz gribi için aşı olması gerekiyor.  

YUMURTA ALERJİSİ VARSA SAKINCALI: Domuz gribi aşısının yan etkileri olabilir. Ancak bu etkiler diğer ilaç ya da aşılardan fazla değil. Daha önce grip aşılarına reaksiyon gösterenler ya da yumurta alerjisi olanların aşı yapması önerilmiyor. 

DOMUZ GRİBİ AŞISINA GÜVENEBİLRİ MİYİZ? Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bakanlığın önlemleri abarttığını, domuz gribinin mevsimsel gripten farklı olmayacağını söyleyen bilim adamlarını ‘marjinaller’ olarak nitelerken, “Kafa karıştırıyorlar. Şu anda bir salgın yok. Biz salgının yaşanacağı söylenen döneme dek geçecek zamanı, toplumu bilinçlendirip, farkındalık yaratmak için kullanmak istiyoruz” dedi.
Yeni geliştirilen domuz gribi aşısının daha önce hiçbir yerde kullanılmadığı, Türklerin toplu olarak kobay gibi kullanılacağı iddialarını da yalanlayan Bakan Akdağ, ABD’nin aşıyı kullanmaya başladığını söyledi.



(Yasal uyarı: Kaynak gösterilmeden kullanılamaz)