BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Ambalaj atıkları mavi poşete

Gaziosmanpaşa Belediyesi’nden Dünya Çevre Haftası nedeniyle anlamlı bir projeyi devreye soktu.

Abone ol

Gaziosmanpaşa Belediyesi’nden Dünya Çevre Haftası nedeniyle anlamlı uygulama ‘’Karıştırmayın, Ayrıştırın’’ projesi…

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, tabii kaynakların sınırsız olmadığını ve dikkatlice kullanılmadığı takdirde tükeneceğinden yola çıkılarak bu projenin hayata geçirildiğini belirtti.

Gaziosmanpaşa Belediyesi 5 Haziran Dünya Çevre Haftası nedeniyle ambalaj atıklarının fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçtikten sonra ikinci hammadde olarak üretim sürecine katılması için ‘Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması ve Geri Kazanımı Projesi’ni hayata geçirdi. Mevlana Mahallesinde ilk olarak 850 konutta başlatılan projeyle daha yaşanılabilir bir Gaziosmanpaşa hedefleniyor.

“Karıştırmayın, Ayrıştırın’’ sloganıyla yola çıkılan proje dün uygulamanın başlanacağı Mevlana Mahallesinde düzenlenen törenle start aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSTAÇ, Gaziosmanpaşa Belediyesi ve Yüceler Geri Kazanım Şirketinin ortaklaşa yürüteceği proje
2010 yılına kadar Türkiye’nin en büyük ilçesi olan Gaziosmanpaşa’nın her yerine yaygınlaştırılacak. Törenin açış konuşmasını yapan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, tabii kaynakların sınırsız olmadığını ve dikkatlice kullanılmadığı takdirde tükeneceğinden yola çıkılarak bu projenin hayata geçirildiğini belirtti. Dr. Erhan Erol, tüm dünyanın en önemli gündem maddesini çevre sorunlarının oluşturduğuna dikkat çekerek şunları söyledi; “Belli bir değer ödeyerek aldığımız, kullandıktan sonra işimize yaramadığı için attığımız ya da sokaklara bıraktığımız atıklar nedeniyle
denizlerimiz, göllerimiz, yollarımız ve parklarımız adeta çöplüklere dönüşmeye başlıyor. Çağımızı adeta tehdit eden bu önemli tehlikeye bizler bilinçli tüketiciler olarak aslında kolaylıkla mani olabiliriz. Bunun yöntemlerini ise az atık üretilmesi, atıkların geri kazanılması ve çevreye zarar
vermeden bertaraf edilmesi olarak özetleyebiliriz” . Proje kapsamında kağıt, karton, plastik ve metal atıklar ayrıştırılarak daha önce dağıtılan mavi poşetlere konulacak. Atık piller ise özel çöp
kutularına atılacak. Evlerde ayrıştırılan ve mavi poşetlere konulan atıklar her Salı günü saat 09.00-17.00 arası özel kamyonlar tarafından teslim alınacak. Bu atıklar kamyonlar tarafından geri dönüşümün sağlanacağı fabrikalara teslim edilecek.


Çevre Standartlarında AB’ye Uyum

3 Ekim 2005’te Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerini başlatmış bulunan Türkiye’nin pek çok alanda AB’nin norm ve standartlarına ulaşması gerekiyor. Özellikle çevre standartlarında en önemli alanlardan birini ambalaj ve ambalaj atıkları oluşturuyor. AB mevzuatına uyumlu hazırlanan
ve 1 Ocak 2005 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Yönetmeliği bu yönde önemli bir adım oldu. Yönetmelik, ambalajın üretiminden, geri kazanılmasına kadar her aşamada ilgili taraflara çeşitli sorumluluklar yüklüyor. En önemli kazanımlarından birini, tüketicinin geri dönüşümde sorumluluk üstlenmesi oluşturuyor. Geri kazanım değerini koruması açısından organik atıklarla temas etmemesi gereken ambalaj atıklarının, tüketici tarafından kaynağında ayrılması gerekiyor. Bu
uygulama bütünüyle hayata geçtiğinde organik maddelerle ambalaj atıkları kaynağında ayrı ayrı toplanabilecek. Yeni düzenlemeler çerçevesinde ambalajlanmış ürünleri piyasaya süren firmalar tüketim sonrası oluşacak ambalaj atıklarının yönetimi konusunda Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş yetkili kuruluşlardan destek alabilecekler. Kendi kullanılmış ambalajları ile ilgili geri kazanım çalışmalarının maliyetini de bu kuruluşlara ödeyebilecekler. Dolayısıyla Yönetmeliğin uygulanmasında yetkilendirilmiş kuruluşların önemli bir rolü olacak.

GERİ KAZANIM VE FAYDALARI

1- Doğal kaynaklarımız korunur.

Doğal kaynaklarımız, dünya nüfusunun ve tüketimin artması sebebi ile her geçen gün azalıyor. Doğal kaynaklarımızı daha verimli bir şekilde kullanmalıyız. Ambalaj atıklarının geri kazanımıyla,
doğal kaynaklarımızı daha az tüketiriz.
Örneğin; Kağıdı geri dönüştürerek, kağıttan kağıt üretiyoruz. Kağıt üretimi için ağaç kesimini azaltıp, ormanların yok olmasına engel olabiliriz. Plastiği geri dönüştürerek petrol tüketimini önleyebiliriz.

2- Enerji tasarrufu sağlar.

Geri dönüşüm işlemleri, hammaddeden üretim işlemlerine göre daha az sayıdadır. Bu nedenle, geri dönüşmüş malzeme üretimi sırasında önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlanır.
Örneğin; bir alüminyum kutunun geri dönüşümü, içecek kutusunun hammaddesinden üretimine göre yüzde 90 enerji tasarrufu sağlar. Kağıdın geri dönüşümü ile üretimde yüzde 50 oranında enerji tasarrufu sağlanır.

3- Geri dönüşüm ekonomiye katkı sağlar.

Geri dönüşüm, atıkların hammaddeye dönüştürülmesi ile doğal kaynak kullanımını azaltır. Böylece, doğal kaynakların hızlı bir şekilde tüketilmesini önlemeye yarar. Ayrıca, önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlanır. Bu, ülke ekonomisine önemli katkılar getirir.

4- Maddi tasarruf;

Atık kağıdın ülke içinde toplanıp kullanılması ile yurt dışından selüloz ve atık kağıt ithalinin azalması ile mühim ölçüde tasarruf temin edilecektir. Ayrıca, atık kağıdın toplanması, tasnifi ve nakliyesi dolayısıyla yeni istihdam sahaları ortaya çıkacaktır.

Eski kağıttan yeni kağıt yapmak;
• % 35 oranında ekonomik yarar sağlamakta olup,
• % 50 daha az enerji harcanmasına,
• % 95 oranında daha düşük hava kirliliğine, ve
• Binlerce hektar ormanın yok edilmesini önlemektedir. .

5- Atık miktarı azalır

Geri dönüşüm sayesinde daha az atık üretilir, çöplüklere daha az atık gider. Atıkların taşınması ve depolanması kolaylaşır. Pahalı yatırımlar olan düzenli çöp depolama alanlarının kullanım süreleri uzar.

6- Geri dönüşüm geleceğe yatırım demektir.

Geri dönüşüm bilinciyle döngüyü kurduğumuzda, gelecek kuşakların da bizim yararlandığımız doğal kaynaklardan yararlanma şansına sahip olmalarını sağlayabiliriz.



7- Geri kazanınca ne olur?

Ambalaj atıkları, türlerine göre farklı biçimlerde geri kazandırılır: Plastik ambalaj atıklarının geri kazanımından çeşitli ürünler elde edilir.

Örneğin:
• Deterjan şişeleri, çöp kutuları ve benzeri ürünler
• Yağmur ve atık su boruları
• Marley ve çeşitli plastik dolgu malzemeleri
• Çeşitli plastik oyuncak ve kırtasiye malzemeleri
• Sentetik halı tabanı
• Sentetik elyaf ve dolgu malzemesi


Metal ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile her çeşit metal malzeme ve ürün üretilebilir.
Cam ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesi ile tekrar cam şişe ve kavanoz üretilir.
Kağıt ve Karton ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile tekrar kağıt ve karton üretimi yapılır.