BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.423,09
HABER /  GÜNCEL

Alzheimer geni sinsi çıktı

Bilim adamları, Alzheimer hastalığına yol açan genin uzun yıllar ''uyuduktan'' sonra etkisini yaşlılıkta gösterdiğini saptadılar.

Abone ol

Bunun, bazen genç yaşlarda görülen zihinsel gerilemenin, Alzheimer geniyle ilgisi bulunmadığını gösterdiği belirtildi. Avustralyalı bilim adamları, 6,560 kişi üzerinde 20 yıl süren araştırmalarında, APOE4 geninin insan ömrünün son demlerine kadar aktif hale geçmediğini gördüler.

Neuropsychology dergisinde yayınlanan araştırmada, deneklerin, Alzheimer'in etkilediği hafıza, tepki gösterme yeteneği ve zihin hızlarına bakıldı.20-64 yaşı arası deneklerin yüzde 27'sinde APOE4 geninin bulunduğunu, ancak bunlarda zihinsel fonksiyon açısından genin bulunmadığı kişilerden farklılık görülmediği saptandı.

Araştırma ekibinin başkanı Melbourne Üniversitesinden Anthony Jorm, insanlarda zihinsel değişikliklerin 20'li yaşlarda başladığını hatırlatarak, bu durumun geni taşıyan ve taşımayan deneklerde farklılık göstermediğini söyledi.

Zihinsel fonksiyonlarda 20-60 yaş arasındaki gerilemenin genin olup olmamasına bağlı olarak sürdüğünü belirten Jorm, genin etkisinin daha ileri yaşlarda görüldüğünün anlaşıldığını söyledi.